Chladný konec jednoho kraba

Potuloval se světem s radostnou myšlenkou na věčný návrat Potom spatřil humra se zavázanými klepety v chladné vodě akvária čekajícího na popravu. Procitl.

Konstantin Destét byl básník. Tedy alespon si myslel, že jím je. Když proplouval městem skládal geniální básně, kterými by se rázem proslavil. Kdyby je ovšem někdy napsal.

Básníkem je člověk, který větří poetismus kdekoliv se ocitne - v přeplněné tramvaji plné melancholie a tak ubohé a přesto povznášející lidskosti, v lese na podzim kráčející po spadaném listí jež jako upomínka konečnosti vlažně šustí pod nohami a zpívá blues, na tváři pokladní v supermarketu vidí výzvu - ukřižujte mne a posypte hlavu popelem neboť jsem zhřešila a materiální bídu na širém poli jsem s radostí v srdci vyměnila za bídu duchovní a mravní..

Konstantin má tvář, která vypadá jakoby kopulovala a každou chvíli se chystá explodovat. Fascinují ho lidé, chodící pochodně Boha, čte ho z jejich tváří zakrytou maskou strachu a nevědomosti.

Zážitek dne? Vydělal nějaké peníze? Pché. Zasouložil si? Pché. Rozbil někomu hubu? Pché. 

Potkáváte na ulici lidi takové algoritmy mizející sotva se objeví, zčistajasna se dáváte s někým do řečí a pomalu se ladíte na stejnou vlnu jste jedna pulsující energie zoufale toužící po kontaktu po splynutí po sdílení přítomnosti.

Každý píše reflexe na dnešní dobu, na společnost, politiku a společenské zřízení, každý skrz svou mysl odráží názor na věc, jak fascinující je vidět, že skoro každý má názor. Jsme blogeři a múžeme si psát co nás napadne, to je naprosto fantastická a nevídaná věc naší doby. 

Jsme rozespívaný a roztančený hovna tohoto světa a ke všemu s názorem. Víme jak by se měla řešit ukrajinská krize a neznáme vlastní sousedy. K čertu s námi. 

Celý den jsme v práci, obklopeni lidmi, které nám přidělil osud, já, vy, básník Konstantin i pokladní Lída ze supermarketu prožíváme den za dnem a jako když zahřmí je večer a vracíme se do svých kutlochů, někdo do vyčpělé garsonky v činžovním domě, druhý zase do velkého domu s garáží a všichni končíme u oltáře televize nebo internetu a vstřebáváme informace ze kterých si utváříme svůj názor, ten potom sdělujeme ostatním, Světu, své manželce, dětem..Ti pilní své televizní přijímače nezapínají a pracují na svých počítačích, jsou výkonní a čeká je skvělá budoucnost. Ti vyjímeční televizi nemají, tak sedí a meditují. Ti blázniví si skládají velké modely letadel nebo něco kutí ve svých dílnách.

Informace, informace! Naše fenomenální mozky jsou posedlé zpracováváním informací, Já chci denně přečíst sto emailů, Já chci poslouchat celý den hudbu v rádiu, Já chci číst časopisy a knihy, Já chci sedět hodinu v tichosti v kostele a naslouchat svým myšlenkám...brrrr to ne, hlavně nezůstat sám se sebou, nebo ano? 

Lída má za sebou další brutální šichtu na kase v supermarketu, v tom obřím nenažraném monstru plném přesycených a přesto hladových lidí, kteří hledají a nacházejí, směňují papírky za potravu, práci za požitek, čas na tomto Světě za ukojení. Lída, ač celý den seděla za kasou a kasírovala a kasírovala, má nateklé nohy jako konve, k tomu už třetí den trvající zácpu a chuť se napít. V šatně na sebe hodí kabát, zacítí jak smrdí potem, tak ho zase shodí a jebne si bulharskou sprchu deodorantem Fa, spolkne Neurol a pomalu si to šine na zastávku tramvaje v tašce dvě sedmičky zlevněného bílého vína, na co myslí?

No nemyslete si i Lída má názor - na ekonomickou krizi, na uprchlíky, na teroristy, na našeho milého prezidenta - ale teď chce z všeho nejvíce sprchu, teplý párek, víno a tlumené dialogy z televize. Ano i tichou společnost manžela, ze kterým je již dvacet let. Chce vypnout, na nic nemyslet, informace k ní proudí, ona je však nezpracovává, nevytváří si názor, ten si nechá až na ráno pro kolegy v práci - ti budou chtít KOMUNIKOVAT. Lída není bloggerka a kdyby byla poslala by vás všechny do ...

Nebo ne? Lído! Napište nám svůj Názor na Svět a nebuďte jen tupou pracovní mašinou, která se každý večer svalí nadopovaná prášky a chlastem do svého pelechu zarostlého mechem všednosti a neutuchajícího sterotypu..

Autor: Filip Rychly | středa 18.11.2015 23:09 | karma článku: 6,89 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Filip Rychly

Amici miei

Moji milí přátelé mne dokáží vždy potěšit. Kochám se potají jejich rošťáckými názory a řinčící Pravdou, jež si hýčkají a pečlivě střeží jako nový osobní automobil nebo koženou sedací soupravu.

8.10.2021 v 17:40 | Karma: 6,23 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Listopadový uragán

“Oj Duběnko” posteskl si Hrabal ve svém Listopadovém uragánu, “dnes se cítím nějak wetterkrank...” A měl tím na mysli jakousi tesknotu na srdci, pocit smutku a zároveň naděje, kterou cítil v listopadových dnech roku 1989.

30.11.2020 v 11:27 | Karma: 4,56 | Přečteno: 201x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Náš podíl

Je osmého března. Projíždím kolem Vltavy a na Výtoni míjím ženu v roušce. První vlaštovka. V předtuše příštích dnů vidím páry vystrašených očí, další promarněné šance na sebezdokonalení a marnost naší touhy po naplnění.

8.7.2020 v 22:49 | Karma: 4,99 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Pravda se skrývá v metru

Již dlouho ze všech stran slýchám, že pravda neexistuje. Všechno je relativní, všechno je subjektivní, všechno se dá zpochybnit. Před nedávnem jsem jel po dlouhé době metrem a kdo by to byl řekl - zjevila se mi tam Pravda.

19.12.2019 v 17:51 | Karma: 12,12 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Filip Rychly

Varhany

Chrám Svatého Mikuláše v šest večer na začátku října je zaplněn ani ne z jedné třetiny. Pravidelné varhaní koncerty zde navštěvují hlavně turisté - jsou tady Asiaté, Rusové, Izraelci - ti vlastně ne, Španělé a Američané....

15.10.2019 v 9:43 | Karma: 9,04 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 466x
Mám rád literaturu i aktuální dění.

Seznam rubrik