Kdo má zájem na válce na Blízkém východě?

Když v sobotu ráno teroristická skupina Hamás zaútočila na izraelské civilisty, včetně žen, dětí a starců, bylo zřejmé, kdo za útokem stojí: starý dobrý podezřelý – Persie, tedy Írán. Ale je to skutečně jen on?

Útok přišel v momentě, kdy Izrael dovršuje proces uklidňování svých vztahů s arabským světem, zejména se Saudskou Arábií. Její tradiční šíitský rival Írán to nesporně vidí jako ohrožení stávajícího pořádku a cítil nutnost jednat. Ostatně to dokládají informace o tom, že špičky Hamásu plánovaly v minulých týdnech útoky společně se zástupci Íránských revolučních gard na několika schůzkách v Bejrůtu.

Alespoň to tvrdí Wall Street Journal, který dodává: „Jak uvedli důstojníci íránských Islámských revolučních gard, spolupracovali s Hamásem na přípravách vzdušného, pozemního a námořního útoku – nejvýznamnějšího narušení izraelských hranic od Jomkipurské války v roce 1973 – již od srpna tohoto roku.“ Nemá však z nové eskalace na Blízkém východě – neuralgickém bodě světových dějin zájem i někdo jiný?

Putinovo Rusko, jak vidíme na mnohých jiných případech, zdědilo imperiální doktrínu Sovětského svazu, jehož přítomnost a aktivita učinila z Blízkého východu svého druhu jedno z proxy válčišť studené války. Putin ví, že zde se lámou odvěké zájmy mocností a tvoří geopolitika.

Z veřejných zdrojů není problém zjistit, že delegace teroristů Hamásu jsou v Kremlu, tedy na nejvyšší politické úrovni, přijímány pravidelně. Jednu takovou, včetně vůdce Hamásu Ismaila Hanieha, přijal v Kremlu ministr zahraničí Ruské federace Lavrov 11. září loňského roku. Mediální zástupce Hamásu Taher Al-Nono tehdy zdůraznil, že delegace byla pozvána ruskou vládou, a dodal, že návštěva přichází v „období velmi důležitém pro region i celý svět“.

Jde tedy o geopolitickou hru, kterou rozehrál Írán společně s Ruskem, kterému se samozřejmě hodí, že se pozornost demokratického světa musí tříštit v nových konfliktech? Ukrajinské zdroje, které, pravda, v tomto smyslu nemůžeme považovat za nestranné, soudí, že vojenský výcvik ozbrojenců Hamásu, kteří zaútočili na Izrael, mohli zajistit instruktoři z Teheránu a Moskvy. Ruská stopa v tomto útoku je podle Ukrajinců jasně viditelná.

„Vojenský výcvik Hamásu, který zahájil útok na Izrael, mohli poskytnout instruktoři z Teheránu a Moskvy, protože ruská stopa je jasně viditelná i zde – prostřednictvím možné finanční pomoci Hamásu z Ruska přímo přes Írán,“ řekl ve vysílání ukrajinského rozhlasu Oleksandr Musijenko, vedoucí Centra pro vojenská a právní studia.

Každopádně souvislost ruské války na Ukrajině, dodávky Íránských zbraní Rusku, konflikt na Náhorním Karabachu, Íránská podpora převážně šíitského Azerbajdžánu a současný útok Íránem financovaného Hamásu, který podpořil libanonský Hizballáh (na jehož území byly útoky naplánovány) je pravděpodobná.

Pokud se Íránu podaří útočit na stát Izrael na dvou frontách prostřednictvím Hamásu z Gazy a zároveň ze severu skrze Hizballách, lze očekávat, že Izrael nebude váhat a díky své mohutné vzdušné převaze zaútočí přímo na Írán. Přidáme-li k tomu doutnající konflikt mezi pevninskou Čínou a Taiwanem může Putin počítat s tím, že soustředění světa na Ukrajinu bude oslabeno.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Řehák | úterý 10.10.2023 8:03 | karma článku: 35,54 | přečteno: 5648x