Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

HISTORY AND PRESENT: Ústavnost papírových peněz v USA

Když v listopadu roku 1860 vyhrál volby kandidát mladé republikánské strany, Abraham Lincoln, padla pro mnohé poslední šance, jak zachránit Unii. Ještě před jeho inaugurací, jež byla naplánována na 4. března 1861, se dne 20. prosince 1860 oddělila od Unie Jižní Karolina. Její secesi brzy následovaly další jižní státy a v únoru vytvořili Konfederované Státy Americké. Události se daly rychle do pohybu a po zmíněné inauguraci došlo na jihu k obsazení pevnosti Fort Sumter. V reakci na to Lincoln 15. dubna 1861 povolal 75 000 dobrovolníků. Následkem toho vystoupily z Unie další čtyři státy včele s Virginií. Občanská válka, největší konflikt amerických dějin, který stál na 630 000 životů, mohla začít.

 

Při své inauguraci Abraham Lincoln přísahal chránit ústavu Spojených států. Stejnou ústavu, již vytvořili otcové státníci vedeni Thomasem Jeffersonem. Přísahal tehdy stejnými slovy, jako 15 jeho předchůdců, slovy, jež ukládá 2. článek samotné ústavy.

 

Slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států a podle svých sil budu zachovávat, střežit a bránit Ústavu Spojených států.“

 

Sám asi ani tehdy netušil, že o necelý rok později zaslepen jedinou myšlenkou, jež pro něj ztělesňovala život, myšlenkou zachování jednoty Unie, podepíše zákon, který ústavu a její věrohodnost přinejmenším silně poškodí.

 

Situace a původ greenbacks

Na konci roku 1861 stál Sever tváří v tvář ostré krizi. Chyběly finanční prostředky na vedení války a situace na bojišti nevypadala také vůbec růžově. Porážky v první bitvě u Bull Runu a Ball´s Bluff a hrozba intervence britského impéria, tehdy ještě suverénně nejmocnější mocnosti na světě, situaci dále vyhrotili. Vydržování obrovské dobrovolnické armády čítající v průběhu války až 600 000 lidí, bylo se stávajícím způsobem financování neudržitelné. Z bank samozřejmě začalo kvapem ubývat zlato. V nejisté situaci chtěli mít lidé zlato u sebe. V průběhu tří prosincových týdnů přišly banky v New Yorku téměř o třetinu svých zlatých rezerv a v návaznosti na to pozastavily dočasně směnitelnost za zlato. Banky v Bostonu a Philadelphii rychle následovaly tento příklad a záhy byla směnitelnost za zlato pozastavena na celém Severu. Pro Unii bylo teď životně důležité vymyslet nový způsob financování války. Zároveň se měl tento způsob vyhnout zvyšování daní.

V časech této velké krize přišel kongresman Elbridge C. Spaulding z New Yorku, člen House Ways and Means Commitee, s řešením. Navrhl koncept zákona o papírových penězích tzv. bill making paper currency nesměnitelných za zlato či stříbro. Tento koncept se později promítl do již zmíněného zákona LEGAL TENDER ACTS, který prezident Lincoln podepsal 25. února 1862. Na základě tohoto zákona vznikly papírové peníze, jenž pro svoji charakteristickou zelenou barvu, získaly mezi lidmi jméno "GREENBACKS"! Ústavnost takovýchto peněz byla ovšem velmi diskutabilní.

 

Legal Tender cases

Ústavnost těchto peněz byla několikrát napadena u Ústavního soudu. (v USA je Nejvyšší soud zároveň i ten ústavní) Tyto případy pak byly později podle zmíněného zákona nazvány Legal Tender Cases. V konečném důsledku pak potvrdily domnělou ústavnost papírových peněz esměnitelných za zlato. (greenbacks) Tyto spory byly celkem čtyři a jejich výsledek, jak uvidíme později, významně ovlivnilo složení Nejvyššího soudu a samotnýpočet soudců. Jednalo se o spory Hepburn v. Griswold (1870), Knox v. Lee, Parker v. Davis (1871) a Juiliard v. Greenman (1884).

První soudní spor, který se dostal k Nejvyššímu soudu, byl případ Hepburn v. Griswold. Paní Hepburnová se pokusila zaplatit svůj dluh v greenbacks. Podle zákona měly být právně akceptovatelné za všechny daně, dluhy a další závazky. Měly totiž formu tzv. fiat money – nuceného oběhu. Zákon by ale nebyl platný, byl-li by v rozporu s ústavou. Přes soudy nižší instance tedy doputoval až k Ústavnímu soudu a ten nakonec těsně rozhodl, že greenbacks jsou protiústavní. Rozhodujícím jazýčkem na vahách v tomto prvním sporu byl přitom hlas předsedy nejvyššího soudu Salmona P. Chase, který se nakonec rozhodl pro negativní stanovisko. Hlasování dopadlo těsným výsledkem 4:3. Zvláštní bylo, že se tak rozhodl navzdory tomu, že to byl právě on, kdo při svém působení na ministerstvu financí pomáhal tento zákon tvořit.

Ve stejný den, co byl rozhodnut případ Hepburn, prezident a válečný hrdina Ulysses S. Grant dodatečně denominoval 2 nové soudce. Byli jimi republikáni Joseph Bradley a William Strong. Do té doby měli na ústavním soudu převahu demokraté. Složení ústavního soudu bylo následující. Soudci Nelson, Cliffor, Field a Chase byli bývalí demokraté silně ovlivnění odkazem Thomase Jeffersona a soudci Swayne, MillerDavid a byli republikáni. Hlasování 4:3 bylo tedy přesně podle bývalých stranických příslušností či uznávaných hodnot.

Není už asi ani třeba dlouze popisovat, jak moc ovlivnila ústavní soud již zmíněná denominace 2 nových soudců. Ačkoli Grant později tvrdil, že o výsledku případu Hepburn nevěděl, hlasování v dalších dvou případech Knox v. Lee a Parker v. Davis (1871) dopadlo zcela opačně v poměru 5:4 pro ústavnost greenbacks. Jaká to náhoda! Při posledním případu Juiliard v. Greenman sedělo na ústavním soudu už 8 republikánů a pouze 1 demokrat. Tento poslední případ dopadl kupodivu 8:1 pro domnělou ústavnost greenbacks. Pouze demokrat Field byl proti.

 

Co říká ústava?

Podle článku I, oddílu 8 je v pravomoci kongresu razit peníze, upravovat jejich hodnotu, domácí i zahraniční kurz a jednotně stanovit míry a váhy. Má dále právo určovat tresty za

padělání měny a státních dluhopisů Spojených států. V oddílu 10 se potom píše, že žádný stát nesmí, mimo jiné, razit peníze, vydávat bankovky a platit dluhy ničím jiným než zlatem a stříbrem. Zvláště zmínění zlata a stříbra jakožto jediných prostředků k placení dluhů stojí za to zdůraznit. Článek III, oddíl 1 pak přiznává Nejvyššímu soudu a soudům, jež zřizuje kongres, veškerou soudní moc. Důležitý se zdá být i X. dodatek, ve kterém se píše, že práva, která Ústava výslovně nepřiznává Unii ani je nevylučuje z pravomoci států, náleží jednotlivým státům a lidu Spojených států.

Nejdůležitější je však dle mého názoru článek číslo VI. Ten pro pořádek odcituji zcela doslovně.

 

„ Tato ústava, zákony Spojených států vydané na jejím základě, jakož i všechny smlouvy, které jsou nebo budou uzavřeny jménem Spojených států, jsou vrcholným právem země. Soudci všech států jsou jimi vázáni, i kdyby se v ústavě či zákonech jiného státu vyskytla protikladná ustanovení. Senátoři a členové Sněmovny reprezentantů, členové zákonodárných sborů jednotlivých států, jakož i všichni nositelé výkonné i soudní moci jak Spojených států, tak jednotlivých států jsou přísahou nebo slavnostním slibem vázáni dodržovat tuto ústavu."

Jednoznačně tedy říká, že vše, co je v ní obsaženo, stojí nad jakýmikoliv zákony ať už v dobách míru, války, konjunktury či deprese. Nic neopravňuje žádnou osobu tento dokument porušovat. Více už se v základním americkém dokumentu nepíše. Soudci rozhodující v Legal Tender cases měli k dispozici dokument s 15 dodatky. Na základě toho rozhodli v těchto případech pro ústavnost.

 

Shrnutí:

Po prostudování ústavy USA, jež měli soudci rozhodující v případech Legal Tender k dispozici, jsem dospěl k závěru, že na jejím základě neexistuje žádná pravomoc, která by na jejím základě povolila kongresu nebo někomu jinému tisknout papírové peníze, stanovit je zákonným platidlem a tím příkázat jejich nucený oběh. Nenašel jsem ani jednu zmínku, z které by to mohlo vyplývat  alespoň implicitně. Ústava nepřipouští žádné vyjímky a to ani v případech největší krize, tedy i válečného stavu, jako tomu bylo  greenbacks. Explicitně ani implicitně z ní podle mého názoru nevyplývá nic, co by mohlo být považováno za ospravedlnění tohoto kroku.

Ani v případě, že vezmeme v úvahu současnou ústavu se všemi 26 dodatky, nedostame jiný výsledek. Papírové peníze nejsou tedy ústavní ani nyní. Legal Tender Acts byl podle mého názoru zcela jednoznačně v rozporu s ústavou a mělo-li být spravedlnosti a ústavnosti učiněno za dost, první rozhodnutí ústavního soudu nemělo být nikdy zvráceno.

 

 

 

(V příloze by měla být má seminární práce na toto téma, z které byly veškeré informace převzaty - údaje použité v tomto článku a v již zmíněné přiložené práci, včetně všech doslovných citací převzaty z:

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Hendrych | středa 21.4.2010 18:45 | karma článku: 10,52 | přečteno: 1313x
  • Další články autora

Filip Hendrych

Krize Eurozóny, měsíc po měsíci

Krize Eurozóny už nějaký čas trvá, a tak jsem se rozhodl podívat se na její vývoj, byť trošku netradičně. Projel jsem archív idnes.cz a vypsal jsem jen nadpisy článků, které se týkaly Eurozóny. Modře jsou označeny události z Řecka, zeleně z Irska, fialově z Portugalska, žlutě ty, co mě nejvíce zaujaly a bez zvýraznění jsou ty události, které se týkaly celé Eurozóny. Obrázek si může udělat každý sám, to je na tom to nejlepší. Enjoy it!!!

2.6.2011 v 14:45 | Karma: 17,45 | Přečteno: 1136x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Myths and reality: Vznik FEDu - konspirační teorie?

V prosinci 1913 podepsal prezident USA, W. Wilson, Federal Reserve Act, čímž posvětil vznik americké centrální banky (FEDu) a tím nadobro změnil nejen americký bankovní systém. Od té doby se Spojené státy ocitly v téměř permanentní inflaci, která každý den soustavně ničí hodnotu dolaru a tím výrazně ovlivňuje životy lidí na celém světě. Tomuto podpisu však předcházelo dlouhé období příprav. Veřejnosti se předkládala celá řada falešných důvodů o nezbytnosti centrální banky, aby se pokud možno zakryly ty skutečné. Mocný bankéř M. A. B. Rotschild kdysi řekl: "Dejte mi moc nad penězi a nemusím se starat o to, kdo tvoří právo." V této větě je schováno mnohé, kdo ovládá finanční systém, ovládá skrze něj téměř vše. Žádná politická moc se tomu nikdy nemůže rovnat. Obrovskou moc má tudíž i Federální rezervní systém a je naivní se domnívat, že nás, obyvatele ČR se jeho moc vůbec nedotýká. Kdo mu ale tuto moc dal a pro koho byla vytvořena, to jsou otázky, které kolem jedné z nejmocnějších institucí světa stále v mlze kolují?

14.1.2011 v 8:00 | Karma: 19,58 | Přečteno: 2201x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

Duel: Inflace vs Deflace

Inflace se od 70. let 20. století stala zcela běžným jevem každodenního života. Proč k ní však vůbec dochází, a proč se většina lidí bojí její zlé sestry "Deflace", to je otázka, která mi dlouhou dobu nedala spát. Jakožto velký stoupenec rakouské školy ekonomie považuji za velmi významné sdělit lidem skutečnou podstatu těchto věcí. Článek se stručně zaměří na vysvětlení obou pojmů a benefitů z nich plynoucí různým skupinám obyvatel.

12.9.2010 v 18:00 | Karma: 22,06 | Přečteno: 3016x | Diskuse| Ekonomika

Filip Hendrych

WORLD: Pandemie prasečí chřipky skončila, co nás čeká příště?

Je tomu pár týdnů, co WHO vyhlásila konec pandemie prasečí chřipky. Necelý rok zpátky nás přitom média bombardovala drastickými scénáři typu: vakcína je pouze pro desetinu národa apd... Tzv. "Mexická chřipka" přitom od roku 2000 nebyla zdaleka jediným varováním slavné WHO. Co je to vlastně za organizaci, jak je placená a za co vlastně?

21.8.2010 v 19:00 | Karma: 34,56 | Přečteno: 5984x | Diskuse| Společnost

Filip Hendrych

EU: God bless the European Union

Není tomu zase tak dávno, co jsem téměř s vlaječkou v ruce nadšeně oslavoval vstup České republiky do Evropské Unie. Psal se první květen 2004 a já měl pocit, že se dostáváme do spolku vyspělých zemí, které ctí a ochraňují individuální svobodu jako svou nejvyšší hodnotu. Jak jsem byl tehdy jen hloupý! Dnes, pár let po našem vstupu vidím situaci už mnohem realističtěji, před sebou máme vznikající Orwellovu "Eurasii!

7.8.2010 v 14:20 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1023x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

VIDEO: U Dakaru sjelo letadlo z ranveje, při nehodě se zranilo 11 lidí

9. května 2024  13:49

Na hlavním senegalském letišti poblíž hlavního města Dakaru v noci na čtvrtek sjelo z ranveje...

Exvelitel Zalužnyj skončil v ukrajinské armádě. Bude velvyslancem v Londýně

9. května 2024  13:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil z vojenské služby bývalého hlavního velitele...

Kauza politika v mikině s proruskými symboly nejspíš skončí jako přestupek

9. května 2024  13:39

Kriminalisté ukončili prověřování případu bývalého politika Pavla Křivky, který začátkem dubna...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3240x
Jsem studentem ekonomie na VŠE, který miluje zkoumání této vědní disciplíny v historickém kontextu! Klasický liberál se silně negativním vztahem k většině daní. Stoupenec evropské ekonomické integrace a odpůrce evropské politické integrace!