Pracovat a současně pobírat důchod je nemorální a vyčůrané!

Důchodce by si měl užívat svého důchodu a ne aby pobíral důchod a současně i nadále chodil do zaměstnání. To je základní myšlenka, která dnes trápí řadu mladých nezaměstnaných...

Pokud totiž budeme považovat důchod za něco, na co člověk získává nárok v okamžiku, kdy již není sám schopen vykonávat zaměstnání, potom je stav, kdy důchodce pobírá důchod a současně zůstává i nadále zaměstnaný, jednoznačně největší anomálií a nelogičností našeho právního systému. A jestliže současná vládní koalice chce proti těmto anomáliím bojovat (viz stravenky, stavební spoření atd.), měla by začít právě u pracujících důchodců.

Vždyť již význam slova "důchodce" hovoří jasně o tom, že se jedná o člověka pobírajícího důchod, který je tak jediným zdrojem jeho příjmů. Pokud ovšem důchodce pobírá důchod a současně i nadále zůstává ve svém zaměstnání, potom by tento člověk neměl svůj důchod dostávat!

Řada těchto pracujících důchodců totiž zabírá místa mladým, kteří jsou tak nuceni trávit svůj produktivní věk v evidenci úřadů práce, potažmo "sociálky". Státní kasa tak trpí hned dvakrát. Jednak vyplácením důchodů někomu, kdo sice na svůj důchod má nárok, ale tím, že i nadále pracuje, tak důchod fakticky nepotřebuje (vždyť si na svoje živobytí i nadále vydělává prací) a jednak tím, že z našich daní plynou nemalé finanční prostředky na výplaty sociálních dávek mladým nezaměstnaným.

Je proto nezbytné, aby tato anomálie byla jednou provždy zrušena. Aby již nebylo možné, že důchodci pobírají  důchod a zároveň i nadále pracují. Aby pokud se důchodce rozhodne zůstat v zaměstnání, nepobíral důchod do té doby, dokud svůj pracovní poměr neukončí. Zkrátka, aby důchodce byl důchodcem a mladí lidé (absolventi učilišť, středních a vysokých škol) mohli nastoupit na pracovní pozice, které jim právě tito pracující důchodci zabírají.

Pokud se totiž tak nestane, budou se současné rozpory mezi mladou a starší generací i nadále prohlubovat a současná, neustále se zvětšující neúcta až pohrdání mladých lidí jejich staršími spoluobčany, může mít fatální následky.

Velmi snadno by se tak mohlo stát, že různé internetové iniciativy typu "Zabij bábu, zabij dědu" přestanou frustrovaní a dlouhodobě nezaměstnaní mladí lidé brát jako vtip, recesi či nadsázku, ale začnou je skutečně realizovat v praxi.

V tom okamžiku však bude na jakoukoliv nápravu již příliš pozdě...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Fuchs | středa 4.8.2010 11:26 | karma článku: 25,14 | přečteno: 3619x