Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I cesta do zaměstnání je součástí pracovní doby!

V poslední době se ve svém okolí čím dál tím častěji setkávám s tím, že zaměstnanci, kteří dojíždějí kupříkladu i přes hodinu a půl(!) do svého zaměstnání, apelují na své zaměstnavatele a dožadují se toho, aby jim byl tento čas započítán do jejich pracovní doby...

Zpočátku se mi tento jejich požadavek jevil jako poněkud přehnaný (chcete-li tzv. mimo mísu), ovšem pouze do té doby, než jsem i já osobně zakusil, jaké to je, když do místa výkonu svého zaměstnání jedete z jednoho konce Prahy na druhý.

Od listopadu loňského roku totiž využívám při cestě do naší nové kanceláře prakticky všechny existující typy dopravních prostředků, které pražská MHD nabízí. Nejprve mě proto čeká cesta autobusem, který ovšem pokaždé přijede se zpožděním a stejně tak je pokaždé plně obsazený. Poté přestoupím na metro, které sice jezdí na čas a v pravidelných intervalech, ovšem i přesto bývá též plně obsazené. No a na úplný závěr mě čeká jízda  tramvají, která je srovnatelná s autobusem. Tedy: její příjezd je pozdní a její obsazenost je nejvyšší možná...

Není proto vůbec žádným překvapením, že když jsem jel do naší nové kanceláře poprvé, byl jsem naprosto zhrozen, když jsem při pohledu na svoje hodinky zjistil, že mi cesta trvala 70 minut, tedy bezmála hodinu a čtvrt! Zákonitě jsem si ihned vzpoměl na slova jednoho bývalého kolegy, který kdysi dojížděl do Prahy z Pardubic a tvrdil mi, že trasu Pardubice-Praha absolvuje rychlíkem za kratší dobu, než za kterou leckterý pražák přejede z jednoho konce Prahy na druhý! Tehdy jsem pouze nevěřícně zakroutil hlavou a s úsměvem jsem svého kolegu upozornil, aby s těmi pohádkami přestal... Dnes mu musím dát, bohužel, za pravdu.

Ale proč vlastně tento svůj článek píši? Rozhodně si jím nechi stěžovat na to, že právě já dojíždím do zaměstnání přes hodinu. O mě osobně vůbec nejde. O koho však v první řadě jde, to jsou ty tisíce, desetitisíce a v rámci Prahy, potažmo v rámci celé republiky, statisíce lidí, kterým cesta do zaměstnání zabere určitě i více času, než těch mých 70 minut.

Zcela logicky se proto nabízí otázka, zda by čas, strávený na cestě do zaměstnání, neměl být nedílnou součástí pracovní doby. Vždyť je to právě majitel firmy, respektive zaměstnavatel, který určuje, v kolik hodin přesně se má zaměstnanec dostavit na své pracoviště a začít pracovat. Pokud má ovšem zaměstnanec splnit tento jeho požadavek, je nucen obětovat část svého volna na to, aby se na danou hodinu do svého zaměstnání, bez nároku na mzdu a navíc na své vlastní náklady(!), dopravil.

Dle mého názoru je proto naprosto legitimní a spravedlivé, aby měl každý zaměstnanec ze zákona nárok na proplacení doby, kterou prokazatelně stráví na cestě do svého zaměstnání. Je nezbytně nutné, aby si naši zaměstnavatelé konečně uvědomili, že se do zaměstnání nedopravujeme kvůli sobě, nýbrž pouze a výhradně kvůli nim. Jsou to totiž právě oni, kdo nás potřebují k bezproblémovému chodu svých firem. Z tohoto pohledu je naprosto nepřijatelné, abychom tak činili v době svého volna, tedy bez nároku na mzdu. I cesta do zaměstnání, respektive doba strávená na cestě do zaměstnání, je naprosto regulérní, plnohodnotná pracovní doba a každému zaměstnanci za ni náleží mzda.

Ono to totiž, kupříkladu pro takovou pracující ženu ve věku padesáti a více let, není vůbec žádný med, trávit den co den hodiny a hodiny v přeplněných dopravních prostředcích pražské MHD. Navíc častokrát ve stoje, neboť sedící nevychovance, v podobě žvýkajících teenagerů se sluchátky na uších a s mobilem v ruce ani v nejmenším nenapadne, aby ženu ve věku své matky či babičky pustili sednout...

Autor: Filip Fuchs | sobota 22.1.2011 17:14 | karma článku: 15,68 | přečteno: 2114x
  • Další články autora

Filip Fuchs

Proč si díla Milana Kundery nevážím a nikdy vážit nebudu

V souvislosti s úterním úmrtím česko-francouzského spisovatele, pana Milana Kundery, bylo napsáno již mnohé. Mě osobně nejvíce zaujaly polemiky a úvahy na téma, zda si máme, jako čtenáři jeho knih, jeho díla vážit, či nikoliv.

14.7.2023 v 13:13 | Karma: 20,84 | Přečteno: 1534x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Sobota 27. května 2073: Reportáž (z budoucnosti) z oslav 200 let kolínského gymnázia

"Vážení přátelé, milí hosté, naši bývalí studenti, je mou milou povinností přivítat vás na oslavě dvousetleté existence našeho vzdělávacího ústavu, kolínského gymnázia," započal svou uvítací řeč stávající ředitel, pan Ivo Zachař.

30.5.2023 v 13:13 | Karma: 12,77 | Přečteno: 434x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Žádné všeobecné nadšení z generála Pavla kolem sebe nepozoruji. Jde snad o mediální masáž?

Rozhodně nechci tímto svým blogem přilévat další olej do ohně, pomyslné zákopy mezi příznivci pana Babiše a příznivci pana Pavla jsou dle mého soudu již dostatečně hluboké, nicméně o jeden svůj postřeh bych se s vámi rád podělil.

20.1.2023 v 13:13 | Karma: 38,58 | Přečteno: 1855x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Pane Babiši, pozitivní kampaň je k ničemu! Buďte ke generálovi Pavlovi mnohem ostřejší!

Jak všichni jistě moc dobře víte, již dlouho před začátkem své případné prezidentské kampaně avizoval pan Babiš, že pokud se nakonec opravdu rozhodne kandidovat, udělá vše pro to, aby jeho kampaň byla za všech okolností pozitivní.

18.1.2023 v 13:13 | Karma: 27,48 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Filip Fuchs

Potvrzeno: 99,7 % občanů ČR věří, že v tzv. cause "Čapího hnízda" je Andrej Babiš nevinný!

Netuším jak vy, ale já osobně patřím celoživotně mezi ty, kteří dávají přednost tzv. "tvrdým datům". I proto jsem uvítal a se zájmem sdílel poslední aktuální průzkum, týkající se causy Andreje Babiše a "jeho" Čapího hnízda.

21.9.2022 v 13:13 | Karma: 27,04 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 225
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3830x
Už vím, co všechno pro mě znamenáte, jak moc jste pro mě důležití a jak moc vás mám rád, vážení čtenáři a blogeři. Motto: Váš úsměv = moje radost a odměna.