Házet nezaměstnané do jednoho pytle je urážející a ponižující!

Již přes deset let pomáhám nezaměstnaným (resp. nezaměstnaným, kteří mají zájem si práci najít) a mohu vám říci, že nic je nedokáže naštvat víc, než když je okolí hazí do jednoho pytle s tzv. nemakačenky...

Již poněkolikáté jsem se zde na blogu setkal s něčím podobným. Konkrétně mám na mysli článek blogera, pana Aleše Balouna:

Nezaměstnaní – náááástup!

Nebudu komentovat samotnou podstatu článku, tedy případné využítí nezaměstnaných při odstraňování škod po povodních, s tím bych souhlasil také. Co mě však opětovně na tomto blogu rozčílilo, to je autorova zevšeobecňující formulace: "10 % nezaměstnaných, co pobírají dávky", jíž označuje VŠECHNY nezaměstnané v ČR!

Není to poprvé, zde na blogu, kdy se s tímto omylem setkávám. Tzv. sociální dávky totiž pobírají hlavně dlouhodobě nezaměstnaní, v drtivé vetšině ti, kteří pracovat odmítají. Není proto možné házet do jednoho pytle krátkodobě  nezaměstnaného člověka, který deset let pracoval v jedné firmě a do evidence Úřadu práce se dostal jen díky tomu, že firma po deseti letech přesunula svou výrobu do Rumunska, s člověkem, který těch samých deset let nepracoval, resp. pracovat odmítal a po celých těchto deset let pobíral sociální dávky.

A není to jen pan Baloun, který se tohoto omylu dopouští. Činí tak většina blogerů, píšících články o nezaměstnaných. Věřte mi, že je to pro ty nezaměstnané, kteří si nové zaměstnání aktivně a poctivě hledají, protože opravdu chtějí pracovat, doslova urážející a ponižující.

Ve své každodenní praxi se setkávám výhradně s tou první skupinou a o ty druhé - nemakačenky, příživníky a flákače, bych si s prominutím neopřel ani kolo! A naprosto stejně to vnímají i moji klienti. Tedy ti, kteří ač pobírají podporu v nezaměstnanosti (opět nezaměňovat s tzv. sociálkou!) a mohli by tedy být v klidu pět měsíců doma, za celkem solidních finančních podmínek, tak přesto nastoupí při první možné příležitosti do nového zaměstnání, čímž se zřeknou zbytku své podpory v nezaměstnanosti.

Toto by nikdo z té druhé skupiny chronických odmítačů zaměstnání nikdy neudělal! Aby se dobrovolně zřekl garantovaných peněz od státu!

Čili, opravdu buďme korektní a pišme o nezaměstnaných jako o dvou skupinách. Tedy o těch, kteří si zaměstnání aktivně hledají a pracovat chtějí a o těch, kteří o práci nestojí a pouze zneužívají sociálních dávek.

Jinak totiž házíme do jednoho pytle např. ženu ve věku 55 let, matku dvou dětí, která přišla po třiceti letech o zaměstnání z důvodu reorganizace firmy a která je den co den ve stresu z toho, zda ještě ve svém věku práci najde či nikoliv, ale házíme tam též muže ve věku 30 let, který nepracoval od svých dvaceti(!) let, naprosto ho tato skutečnost nechává chladným a jediné, co ho maximálně tak  může "stresovat", je to, zda za svoje sociální dávky bude moci hrát automaty celých čtrnáct dnů nebo pouze týden...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Fuchs | pátek 13.8.2010 17:27 | karma článku: 28,86 | přečteno: 2299x