Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příroda je nejlepší káva

Frustrace, stres nebo dokonce deprivace? Tihle škůdci jsou vašimi každodenními společníky? Neustálá přepracovanost, únava a neschopnost si odpočinout? Ano, možná vím, proč tomu tak je. Ne, není to díky nepřejícímu okolí, natvrdlému šéfovi nebo špatnému počasí. 

Několikrát jsem v mých článcích či úvahách zmiňoval popis jakéhosi negativního energetického pole v podobě kyselých obličejů, unavených lidí a pouze přežívajících bytostí bez smyslu aktivně žít. Dřív to možná bylo sci-fi, dnes je to obyčejná věc. Já si dnes ale posvítím na "aktivitu", která mně osobně velmi pomohla. Postupně se mi daří vystupovat z toho "modelu" způsobu života, který nám "někdo" (používám neurčitý tvar, protože nechci vířit subjektivní informace, o kterých téměř nic nevím) diktuje. Pro ty, kteří ještě nevnímají alespoň částečně - například potraviny, které jsou uměle vyrobeny, výmaz hlavy pomocí televize a novin, propaganda veškeré možné zábavy na úkor myšlení, tupění mozku léky a tak dále. O tom budu mluvit jindy. 

Psychika je dost možná nejdůležitější část člověka, jakožto osobnosti. Můžete být ohromně talentovaný, ale pokud vás psychický stav nepustí, všechny vaše schopnosti jsou v tu chvíli k ničemu. Až příliš zapomínáme, že pokud se necítíme dobře, jsme věčně nemocní, tak je to pouze zvuk jakési duševní "kontrolky", která nám říká, že se dostatečně nestaráme o svou duši, nebo dokonce vůbec. Já se tomu ani nedivím. Taky jsem měl problémy s dobrou a špatnou náladou v době, kdy jsem jel pořád stejný týdenní model. Ráno do školy, ze školy ihned domů, doma zabedněný až do večera, poté spánek a znova a znova.

V průběhu tohoto roku jsem začal využívat skutečného bohatství, které má každý z nás k dispozici úplně zadarmo. Minimálně v mém Zlínském kraji. Stačí jedna věc - otevřít dveře od domu. Jsem přesvědčený, že každá vesnice má nejméně 5 míst, kam můžete vyrazit v jakoukoliv dobu, kde budete sami, a přesto na vás bude působit jakási "přírodní nabíječka". Nejlépe v okolí lesů nebo přímo v nich. Měl jsem dny, kdy jsem se nebyl schopný koncentrovat ani na zapnutí počítače. Hlava byla prostě zavařená. Tak jsem se zvedl, sednul na kolo a vyjel jsem do přírody. Nemuselo to být ani extra daleko. Stačilo dosáhnout místa, kde bylo absolutní ticho, jen v trávě zpívali cvrčci. Stačila půl hodina úniku od všelijakých rušivých zvuků, tupých zaslepených názorů a negativních projevů. Když jsem se vrátil domů, cítil jsem se, jako bych navštívil svůj dům po týdnu, a přitom jsem byl venku třeba necelou hodinu. Začal jsem to opakovat a pochopil, že to opravdu má smysl a není to mrhání časem. Nejlépe jsem této přírodní nabíječky využil v době učení na maturitu. Když už mi šla hlava kolem, čistý vzduch lesa mi pomohl se opět koncentrovat.

Nezáležení na tom, jestli to spojíte přímo se sportem, nebo ne. Kdo si to však sám nevyzkouší, nikdo tuhle možnost získat lepší psychický stav nikdy nepozná. A že je špatné počasí? To je největší nesmysl v historii argumentů :-). Naopak - nejlépe po dešti je v lese nejčerstvější vzduch a když vás pořádně pokropí voda z listů stromů, to je teprve budíček. Nebo že je příliš zima? Ten samý případ. Mráz donutí tělo pracovat ve stylu obrany imunitního systému a opět nastartuje celý organismus pracovat.

Práce s energií je nesmírně důležitá. Nemusím být kvantový fyzik, abych empiricky poznal, co ovlivňuje negativně a pozitivně. Někdo si pod pojmem energie představí tu materiální tzn. jak dobře se vyspím a najím. Tu důležitější, duševní energii nemůžeme zachytit okem. Tělo potřebuje svou energii stejně tak, jako duše. Jsou to dvě složky na stejné úrovni, které dohromady tvoří celek.

Jsem moc rád, že nejsem jediný, kdo si to uvědomuje a těží z toho. V mém okolí jsem narazil na spoustu lidí, kteří jsou aktivní a poznávají nádherné okolí zejména díky jízdě na kole. Ačkoliv vůbec nejsem příznivec nějakého "fitness-super-life-stylu", tak chválím probuzení některých monster, co vylézají z posiloven a začínají cvičit venku.

Mým cílem a celého tohoto článku není pochvalovat sebe, nebo své okolí, jak jsem a jsou dokonalí. Mým dlouhodobým cílem je dělat své okolí příjemnější tak, abych mohl každého s úsměvem pozdravit, aniž by se na mě čertil a naopak. Abychom se navzájem víc respektovali a byli šťastní a zdraví společně, ne jednotlivě. Pokud víc lidí bude poznávat kouzlo přírody ve smyslu zdroje energie, přijde větší zájem o péči o celou planetu, menší závislost na dopravě autem, ubyde nemocných lidí a světem se bude šířit víc pozitivní energie, než ta negativní. Věřím tomu. 

Autor: Filip Bartoš | čtvrtek 29.5.2014 11:30 | karma článku: 9,09 | přečteno: 361x
  • Další články autora

Filip Bartoš

Podzimní rozjímání

Opravdu je podzim jen "čas", "období", nebo nějaký abstrakt? Podzim je sice jedno ze čtyř ročních období, ale zároveň hmatatelnou věcí a výjimečnou nápovědou. Léto se líbí každému, stěží na něm někdo hledá tmavé stránky. Proto po něm přichází tajemný podzim, který se snadno může jevit jako Jeckyll and Hide. A to je správně!

17.11.2014 v 9:54 | Karma: 3,76 | Přečteno: 145x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Bartoš

Jak vidí ročník 95 revoluci?

Nerad hodnotím něco, co jsem nezažil, přesto můžu porovnat situace alespoň papírově. Když trochu dáme přičichnout konspiračním teoriím, zapadá nám 89. rok celkem zajímavě do skládanky.

17.11.2014 v 0:32 | Karma: 14,45 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

Jak jsem se naučil vstávat nejpozději v 9 hodin?

Zhruba před půl rokem byla databáze „vstávacích časů“ v mém budíku hodně široká. Našli byste tam široké rozpětí od 5:55 až po 11:30. Objevovaly se tam dokonce časy typu 16:30. Když jsem se na výběr časů podíval dnes, jakýsi vývoj byl zřejmý. Pár časů, z nichž žádný nepřekročil „magickou“ devítku. A jaké to má odůvodnění a důsledky?

23.10.2014 v 23:58 | Karma: 7,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

7 nejbizarnějších a nejklasičtějších příležitostí na psaní blogu

Být blogger, to je vlastně celkem těžké. Dnes už se blogy tvoří opravdu "za pochodu" a píše je téměř kdokoliv. Sednete si vedle někoho, kdo zrovna tlačí croissant a za pár hodin čtete jeho článek jako slova celebrity. Jenže ona ta inspirace nepřichází zrovna ve chvílích, kde by se to očekávalo a už vůbec ne 10x za den...

9.10.2014 v 7:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Média

Filip Bartoš

Lampard srdcař a úžasní fanoušci

Modrá část Londýna mohla mít po neděli neporazitelnost a luxusní náskok na čele tabulky Premiér League. Jenže zázrak Costa (ne to poleno ze Sparty pozn. red.) nastřelil tyč a o několik chvil později rozběsnil Ropný stánek Frank Lampard.

23.9.2014 v 16:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday