Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přechod na TOP třídu aneb malá recenze Lumia 925

Cože? Windows Phone? Však se to nedá ovládat, nevyznám se v tom! Není tam bublina z Messengeru a nemůžu si dát 5 úvodních obrazovek, kterými nesmyslně přejíždím z nudy, jako na mém zasekaném Androidu! Přátelé, není to tak. Čím více lidem ukazuji telefon s WP, tím více udivených tváří poznávám.

Snad nikdy v životě jsem nic nerecenzoval, ale o dojmy po dvou týdnech používání nové Nokia Lumia 925 se s vámi chci podělit mým způsobem. Začneme u operačního systému Windows Phone. K němu jsem se dostal před rokem a půl, kdy jsem hledal "levnou" náhradu za dosloužilý a opotřebovaný iPhone. Ano, v té době jsem nevěřil, že je lepší mobil, než okousané jabko a to teprve přicházela 4. generace. Podíval jsem se v obchodě na Lumii 800 a vyzkoušel si práci s ní. Na první pohled jsem byl ohromen tou rychlostí, jak všechny kostičky rychle pracovaly a aplikace se mezi sebou střídaly. A to nemělo multitasking...

Cena toho telefonu byla někde kolem 5,5 tisíc. Já jsem si ho pořídil (nový se vším) za 4 tisíce a byla to zřejmě jedna z mých nejlepších investic, ačkoliv účinnost této investice trvala pouze do tohoto léta. Bylo pro mě velkým zklamáním, když Nokia oznámila konec aktualizací pro 800 několik týdnů po té, co jsem jí pořídil. Do verze 8.1 to však nebyl nijaký závažný problém přežít s 7.8 a kromě Messengeru a Instagramu (který bojkotuji) jsem mohl naplno využívat vše ostatní v raketové rychlosti. Největší výhodou a nevýhodou zároveň byla váha 800. Byla to cihlička v kapse, ale v kombinaci s gelovým krytem tvořila nerozbitný předmět. To je pro lempla mého typu celkem podstatný faktor, po minulém utopení iPhonu a tančení Samsungu po parketě letní zábavy. 

Nedávno se naskytla příležitost pořídit další telefon. Ani minutu jsem neváhal, že to bude další Lumie. Ale kterou? 820 je cenově skvělá možnost, avšak ji má kamarád, tak jsem nechtěl opičit. Jedny z nejlepších ohlasů měla 920, ta se však dala těžko "sehnat" za dobrou cenu. Modely 1020 a výše byly jednak v nereálných cenových výšinách i rozměrových. Proto jsem se zaměřil na 925. Neodradily mne ani negativní ohlasy na baterku a přehřívání, k čemu se dostanu později.

Přejdu rovnou k věci, proč je tento systém a tento telefon na velmi vysoké úrovni a ne za cenu jedné měsíční výplaty, jako u nakousnutého jabka, nebo loupežníka ze Samsungu. V tuto chvíli systém Windows Phone (verze 8.1 Cyan) nechybí nic, čím se pyšní ostatní systémy a co normální člověk používá. Facebook i s Messengerem, Instagram, Snapchat, Whatsapp, Viber a všemožné sociální vymoženosti v téměř stejné ne-li rychlejší verzi. Budižkničemu hlasová asistentka se jmenuje Cortina. Rolovací notifikační centrum také přišlo. Subway Surfers, Mimoni, 2048, to vše se již dělá i WP. Úvodní obrazovka může takovou, jakou si ji uděláte. Na jablku nemáte žádnou, na Androidu dobrou, ale komu se chce přepínat mezi plochami, když se na jednu vleze jeden widget? Neříkám, že mám ukázkovou plochu, ale pokud chci rychle něco napsat, komunikovat nebo zjistit, vše je na jedné ploše a přehledně.

První řada zprávy, tam není co řešit. V druhé je Store (aktualizace), mail, internet a foťák. Dále budík, soc. sítě, galerie a složka sdružující všechny hry. Tabulka úkolů je pro mě nejlepším řešením místo kalendáře, který má mnoho verzí bezplatně. Mě ale nebaví, když mi zvoní, že mám udělat úkol do předmětu, tak mi to stačí ručně. V neposlední řadě baterka (když je těžká cesta v noci domů), kalkulačka, TV program a hlavně HERE Mapy, které jsou zcela zdarma a jsou OFFLINE. Výborná věc na cesty, protože její součástí je i GPSka.

Já jsem však milovník fotografií a zejména na výletě na kole se mi opravdu nehodí tahat s sebou zrcadlovku. Nikam fotky neprodávám, ale chci, aby trošku vypadaly, a tak ocením dobrý foťák v mobilu. Optika Carl Zeiss je jedna z nejlepších, o tom se nebudeme bavit. O megapixelík je na tom Lumia lépe než iPhone 5S a software na ladění fotky přímo při focení od Nokie je vynikající. Výsledky jsou potom zhruba takové.

 

 

 

 

Tím se můžu dostat k váze telefonu. 925 jednoznačně vyvrací mýtus o tom, že jsou Nokie "cihly". U 800 jsem tomu ještě věřil, ale když jsem dostal do ruky tuhle krásku, myslel jsem, že v ruce nic nemám. 139 gramů opravdu není moc a těch 20 gramů rozdílu od jablíčka nepoznáte. Takže se dá pochybovat o velikosti. 4,5 palce je velmi velký kompromis. Moje ruka je tak malá, že by na ni seděl telefon s takovými 4,3 palci. Pro normálního chlapa je však 4,5 ideál. 925 sice nemá Retinu, avšak 1280 x 768 mluví za vše. To jsem měl nedávno na počítači... Pro informaci, 5S má "jen" 1136 x 640.

Lumia 925 má pouze 2 "problémy", které se dají nazývat problémy. První je slabá baterie. Při "normálním" využití to sotva vydrží den. Ano, je to tak, avšak neměl jsem možnost otestovat "full provoz" ve škole. Přesto to není takový rozdíl od jakéhokoliv jiného smartphonu. Ten den je takový standard a pro opravdu podstatné věci to den vydrží a dnes má přes noc mobil v nabíječce snad každý. Druhou věcí je přehřívání. Z toho jsem byl mírně zklamán, že složitější hry jako FIFA, Asphalt, Assasins Creed atd z Lumie udělaly topení. Jenže hry jedou více, než plynuje a ani známka sekání. Takže co je lepší? Zasekaná hra na Androidu s ledovým krytem nebo topení, ale radost z plynulé hry? Věřím, že v zimě to ještě ocením :-)

Těm, co moje žvásty dočetli až sem, patří obdiv. Já nechci být žádný manipulátor, jelikož sám dobře vím, že každý dělá na mobilu přes den něco jiného a každý má jiné využití. Jen mě zaráží jedno porovnání. Proč lidé sypou desetitisíce do jablek, když okna umí to samé za poloviční, někdy i čtvrtinovou cenu? Protože mít iPhone je IN? Protože Galaxy S4 je velké jak kráva, že se nevejde do kapsy, ale je v reklamě? Vlastně je to stejný případ v jakémkoliv konkurenčním boji. Dav krmí ty elitní hráče, zatímco poctiví dělníci můžou udělat perpetuum mobile zadarmo a nikdo o ně neopře ani metlu. Je potřeba si uvědomit, že to, co kupujeme a používáme, toho prodejce a obchodníka živíme a podporujeme. Já teda budu raději podporovat někoho, kdo chce pro uživatele to nejlepší a pracuje na svých chybách. Ne někoho, kdo se jen pře o zisky a klientela je mu úplně u pr....

Autor: Filip Bartoš | pátek 25.7.2014 15:55 | karma článku: 10,07 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Filip Bartoš

Podzimní rozjímání

Opravdu je podzim jen "čas", "období", nebo nějaký abstrakt? Podzim je sice jedno ze čtyř ročních období, ale zároveň hmatatelnou věcí a výjimečnou nápovědou. Léto se líbí každému, stěží na něm někdo hledá tmavé stránky. Proto po něm přichází tajemný podzim, který se snadno může jevit jako Jeckyll and Hide. A to je správně!

17.11.2014 v 9:54 | Karma: 3,76 | Přečteno: 145x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Bartoš

Jak vidí ročník 95 revoluci?

Nerad hodnotím něco, co jsem nezažil, přesto můžu porovnat situace alespoň papírově. Když trochu dáme přičichnout konspiračním teoriím, zapadá nám 89. rok celkem zajímavě do skládanky.

17.11.2014 v 0:32 | Karma: 14,45 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

Jak jsem se naučil vstávat nejpozději v 9 hodin?

Zhruba před půl rokem byla databáze „vstávacích časů“ v mém budíku hodně široká. Našli byste tam široké rozpětí od 5:55 až po 11:30. Objevovaly se tam dokonce časy typu 16:30. Když jsem se na výběr časů podíval dnes, jakýsi vývoj byl zřejmý. Pár časů, z nichž žádný nepřekročil „magickou“ devítku. A jaké to má odůvodnění a důsledky?

23.10.2014 v 23:58 | Karma: 7,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

7 nejbizarnějších a nejklasičtějších příležitostí na psaní blogu

Být blogger, to je vlastně celkem těžké. Dnes už se blogy tvoří opravdu "za pochodu" a píše je téměř kdokoliv. Sednete si vedle někoho, kdo zrovna tlačí croissant a za pár hodin čtete jeho článek jako slova celebrity. Jenže ona ta inspirace nepřichází zrovna ve chvílích, kde by se to očekávalo a už vůbec ne 10x za den...

9.10.2014 v 7:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Média

Filip Bartoš

Lampard srdcař a úžasní fanoušci

Modrá část Londýna mohla mít po neděli neporazitelnost a luxusní náskok na čele tabulky Premiér League. Jenže zázrak Costa (ne to poleno ze Sparty pozn. red.) nastřelil tyč a o několik chvil později rozběsnil Ropný stánek Frank Lampard.

23.9.2014 v 16:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday