Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lesk a bída Paříže

Když se řekne 2012, většina z nás si představí ekonomické krize, pády atomových bomb či jiné katastrofy spojené s údajným koncem světa. Pro mě však rok 2012 znamená lavina plánovaných akcí a mezi ně také patří návštěva země Galského kohouta. Tělesně už jsem tak trochu vrátil do normálního stavu a duševně snad taky, tím pádem se Vám v pár odstavcích budu snažit přiblížit mé poznatky z týdenního zájezdu.

Eiffelova věžtripadvisor.com

Nemusím snad ani připomínat počáteční otrávenost po záživné cestě autobusem, doplněné o skvělou kulisu v podání pohádek o historii od baculaté průvodkyně. V následujících dnech budu muset navštívit tak 5x masáže, 2x solné jeskyně a jednu noc v lázních, protože nevzít si alespoň polštářek na spaní v autobuse, to můžu svému tělu dopřát snad jenom já. Prvních rozdílů jsem si mohl všimnout hned v Remeši a pravděpodobně těch největších. Bez skútru nebo jakékoliv motorky se ve městě zřejmě neobejdete. Největší výhodu tyhle vozidla mají při dopravních zácpách, se kterýma jsme se setkali často. Naprosto v klidu se svým žihadlem prokličkují a jedou dál. Popularitu a účelnost potvrzuje také fakt, že poslíčci na rozvoz pizzy naskládají krabice do „kufru“ a rozvážejí je po městě. Dalším faktorem jsou jídla, restaurace a stolování vůbec. Lidé mají židle a stoly natočeny směrem do ulice tak, aby mohli sledovat kolemjdoucí a „kochat se“. O kochání se zde bohužel dle mého nejedná ani omylem. Člověk se potom cítí trapně 2x tolik, když na vás nějaký černoch civí a diví se oblečení a tomu, že vůbec existujete. K tomu se ale ještě dostanu. Já osobně bych se zaprvé s čistou hlavou nenajedl, kdyby průměrně 100 lidí za půl minuty zkontrolovalo, co a jak do sebe láduju. Francouzům je to jedno. Celkově jídlo pro ně asi neznamená tolik, co pro nás. Nevšiml jsem si, že by v obědových hodinách byly restaurace přecpány a meníčka se hemžily. To všechno si nechávají až na večeře. Také ze snídaně příliš nemáte. Možná je tělo připraveno na den více, když je v kocovině a nemůže ještě přijímat potravu, než když posnídáte sladký toustový chleba s máslem a marmeládou. Za několik minut proletí ven a živiny jsou pryč. A to má člověk potom chodit celý den po památkách …

Podstatnou část toho, čeho jsem měl možnost vidět na vlastní oči, tvoří chrámy, kostely, zámky a zahrady – jedním slovem památky. Upřímně, nejsem žádný zapálený turista a moc toho za sebou v tomto směru nemám, ale na můj vkus jsem si to nemohl tolik užít a vstřebávat to. Nemohl jsem nepočítat, že turistů z ostatních koutů světa tam bude půl pr*ele. V kombinaci s mírnou únavou a nezvykem na rozrušený průběh dne mi to všechno dokázalo podráždit nervovou soustavu. Jak se může v Asii sčítat obyvatelstvo a jak si může Francie říkat národ, když 45% z nich jsou potomci černých otroků a dalších 50% jsou staří, smradlaví a odporní Asiati. Získal jsem na tento národ solidní averzi díky jejich bezohlednosti a úsměvu za 20 korun z velkovýroby. Vůbec je netrápí, že se vám postaví před objektiv, vůbec jim nevadí, že vás skřípnou ve dveřích, vůbec jim nevadí, že smrdí jako reklama na odpadkový koš a ještě se vesele vyjídají v „mekáči“. Při představě, že by český důchodce dokázal strávit cheesburger bez potíží, tak to bych raději věřil, Kalousek vrátí všechno, co nakradl. Abych nekřivdil pracovitému Východu, také Češi nemohli nezanechat stopu. I součástí naší grupy byla dívčina s ponožkami v sandálech. Jelikož chození po zámcích a zahradách je nejtěžší sport pro líné „gaučáky“ z Česka, tak je důležité si vzít tepláky, boty do hor a hlavně větrovku, kdyby to náhodou bylo moc náročné. Nerad hodnotím lidi podle vzhledu nebo oblečení. Někdy by se však člověk měl zamyslet nad tím, jak reprezentuje sám sebe a když už teda jedu za hranice, tak je ostuda, aby černošský obchodník na kilometr poznal, že jsme Češi a ještě ve spojení toho, že umíme akorát prosit o slevu. Tím se také dostávám ke slovíčku prosit. Paříž jako taková je neskutečným sídlem žebráků všeho druhu. Pochopil jsem ležící lidi bez nohy nebo dokonce bez zdravého oka, ale falešné „maminy“ a různí bezdomovci mě dostali do kolen. Sotva jsem si vytáhl nějakou tu bagetu a sýr ke svačině, už u mě byla naklusaná otravná mumlající osoba s prosbou o nějaké drobné a málem mi ten sýr vytrhla z ruky, když jsem jí odmítl dát peníze. Poučení zní, dobře použijte hanlivé výrazy ostrým tónem, než k něčemu takovému dojde. „I said get the f*ck off!“ bylo nejopakovanější. Neměl jsem možnost nahlédnout do chudých částí Paříže, ale při pohledu na chování zdejších lidí jsem si okamžitě vybavil všechna sociální díla typu Otec Goriot a Lakomec. V tomto směru je hlavní město Francie opravu plné kontrastů. Komunikace s lidmi zde nebyla moc příjemná. Sotva jsem ze sebe uměl dostat „Bonjour“, tak jsem si chtěl procvičit tu svou „česko-angličtinu“. Domácí v tom zrovna vstřícnost neměli, a pokud to nebyl někdo mladý, tak jsem to musel nějak přežít.

Teď už by snad mohl být čas i na ty pozitivní stránky. Samozřejmě si domů vezu kopu neskutečných zážitků. To, čím se Francie může chlubit, je jednoznačně kultura v tom nejobecnějším úhlu pohledu. Takovou základnu luxusu a dokonalosti v geometrické propracovanosti nemá nikdo. Cokoliv, co Francouzi postavili je jedinečné a zanechává po sobě nádech té jejich pýchy a touze po dokonalosti. Čas zde neznamená nic, důležitý je požitek. Naprosto mě uchvátil způsob trávení sobotního večera v Paříži. U nás se sejde banda zakomplexovaných alkoholiků v kdejaké díře, nasaje potřebné množství pro ukojení absťáku, vyčte si všechno možné, pobije se a jde domů. V Paříži se parta mladých lidí domluví, vezme deku, dobré jídlo, každý flašku vína a usednou na břehu Sieny a Loiry. Sedí v naprosté pohodě, vychutnávají každou kapku a každé sousto, mezitím vesele mávají na projíždějící lodě. Žádná divočina, naopak klidné prožití večerní romantiky. Ačkoliv galská populace působí až příliš hrdě a povrchně, přesto obdivuji jejich pokoru před svými přáteli a soudržnost. To nám zřejmě chybí všem a trochu jsem si to uvědomil i při trávení času s naší grupou. Když řeknu, že dost času při diskuzích po večer patřilo „pomlouvacímu okénku“, tak budu možná ještě skromný. Ne, že bych se nezapojoval, ale přesto mi z toho bylo nějak těžko od nitra.

Jak říká klasik, některé věci se musí zažít na vlastní oči, aby měly své kouzlo. To vše platí o Francii naplno. Pocity, které při pobytu v Paříži proudí vaším tělem, se nedají napsat na cár papíru ani zachytit na fotografii. Na otázku, jestli bych dokázal bydlet ve Francii, odpovím jednoznačně NE. Asi jsem příliš uspokojený vesnicí nebo mám prostě malé nároky, zkrátka život ve Francii by mi nesedl. Celý zájezd tak nějak dokumentoval můj názor. Všechny ty nádherné památky a zážitky, všechen ten luxus je sice k nezaplacení, ale sebere vám toho strašně moc, jak psychických, tak fyzických sil. Dále ekonomických a všech jiných… Každopádně, jednou jsi byl v Paříži a víš to, co s knihou nikdy neprožiješ…

Autor: Filip Bartoš | úterý 5.6.2012 16:33 | karma článku: 7,34 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Filip Bartoš

Podzimní rozjímání

Opravdu je podzim jen "čas", "období", nebo nějaký abstrakt? Podzim je sice jedno ze čtyř ročních období, ale zároveň hmatatelnou věcí a výjimečnou nápovědou. Léto se líbí každému, stěží na něm někdo hledá tmavé stránky. Proto po něm přichází tajemný podzim, který se snadno může jevit jako Jeckyll and Hide. A to je správně!

17.11.2014 v 9:54 | Karma: 3,76 | Přečteno: 145x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Filip Bartoš

Jak vidí ročník 95 revoluci?

Nerad hodnotím něco, co jsem nezažil, přesto můžu porovnat situace alespoň papírově. Když trochu dáme přičichnout konspiračním teoriím, zapadá nám 89. rok celkem zajímavě do skládanky.

17.11.2014 v 0:32 | Karma: 14,45 | Přečteno: 647x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

Jak jsem se naučil vstávat nejpozději v 9 hodin?

Zhruba před půl rokem byla databáze „vstávacích časů“ v mém budíku hodně široká. Našli byste tam široké rozpětí od 5:55 až po 11:30. Objevovaly se tam dokonce časy typu 16:30. Když jsem se na výběr časů podíval dnes, jakýsi vývoj byl zřejmý. Pár časů, z nichž žádný nepřekročil „magickou“ devítku. A jaké to má odůvodnění a důsledky?

23.10.2014 v 23:58 | Karma: 7,96 | Přečteno: 565x | Diskuse| Společnost

Filip Bartoš

7 nejbizarnějších a nejklasičtějších příležitostí na psaní blogu

Být blogger, to je vlastně celkem těžké. Dnes už se blogy tvoří opravdu "za pochodu" a píše je téměř kdokoliv. Sednete si vedle někoho, kdo zrovna tlačí croissant a za pár hodin čtete jeho článek jako slova celebrity. Jenže ona ta inspirace nepřichází zrovna ve chvílích, kde by se to očekávalo a už vůbec ne 10x za den...

9.10.2014 v 7:00 | Karma: 12,25 | Přečteno: 481x | Diskuse| Média

Filip Bartoš

Lampard srdcař a úžasní fanoušci

Modrá část Londýna mohla mít po neděli neporazitelnost a luxusní náskok na čele tabulky Premiér League. Jenže zázrak Costa (ne to poleno ze Sparty pozn. red.) nastřelil tyč a o několik chvil později rozběsnil Ropný stánek Frank Lampard.

23.9.2014 v 16:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1285x
Absolvent gymnázia, aktivně hrající fotbalista, příležitostný fotograf, občas také skladatel rýmů - šprýmů a také člověk naivně hledajíc na světě spravedlnost. Na Facebooku mám veřejný profil Zde a také mám Twitter

Píšu pro

Firestarter magazín - business everyday