Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Kvantová mechanika a její matematický aparát zcela určitě fungují již dlouho v praxi. Proč je taková jaká je, se neví a teorií je hodně.

Myslím, že dokud se nesestoupí ještě o úroveň níže, není ze hry ani A.Einstein.

0 0
možnosti
FH

... připomnělo mi to vtip s Einsteinem a Schrodingerem v autě  a sraženou kočkou:) (chceš jí zabít?)

1 0
možnosti
PK

P68a82v94e87l 41K27u32r74a60l

12. 1. 2015 16:39

ach jo...

problémem Schrodingerovi kočky je naprosté nepochopení základní premisy.

Pointa je že pokud chcete nějak změřit stav částice tak nutně na tuto částici musíte NĚJAK zapůsobit. což ovšem její stav změní.

výsledek tedy je že dokud neprovedete měření může se částice nacházet v naprosto libovolném stavu. Ona se v nějakém stavu nachází ale vy nevíte v jakém i v tom mikrosvětě.

pokud chcete ovšem napsat její vlnovou funkci v daném případě takže potřebujete aby její vývoj byl schopen popsat oba stavy. To znamená že tam musí být superpozice obou stavů - a měření v podstatě jeden v danou chvíli odečte.

(je to hodně simplistické vyjádření principu který to popisuje)

ruku na srdce - kočka v krabici není schopna nijak ovlivňovat vesmír kolem - tzn je jedno jesli zemřela minutu před otevřením krabice a nebo po něm - v podstatě je důležitý jen její stav při otevření krabice... dokud k tomu nedojde je vesmíru jedno v jakém je stavu.

3 0
možnosti
Foto

No jistě. A říkám něco o částici? Já mluvím o kočce, a v tom případě vlnová funkce "kolabuje" v tom momentě, kdy radioaktivní částice dopadne na snímač. Dále už je to přesný determinismus. :-)

No a není důležitý stav při otevření krabice, protože dám do krabice infrafoťák a teď vyfotí dva snímky. Krabici otevřeme až za 1000 let, takže otevření krabice není vůbec podstatné. :-)

0 0
možnosti
DT

R^ Moc hezké, kvantová realita.

0 0
možnosti
JJ

Živá/mrtvá kočka je termodynamická realita, ne kvantová.

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,46
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.