Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

Tady opíši ukázku stručného dialogu moudrých lidí ze serveru OSEL :

"Milan Bačík,2020-09-04 00:50:23 Zajímalo by mě, zda energie, která se proměnila na gravitační vlny se může nějakým způsobem změnit opět na jiný druh energie

Vladimír Wagner,2020-09-04 10:52:27 Že to jde, je vidět, že jí můžeme detekovat. Při detekci se část energie z gravitačních vln transformuje na jiné druhy energie (...) k této transformaci energie z gravitačních vln na jinou formu energie dochází v zanedbatelném množství..

Nyní já Navrátil : Nemusím zdůrazňovat, že i hloupá uklízečka by tu pochopila, že řeč je o „proměně“ prostorových ( časoprostorových ) dimenzí ve hmotu a naopak, protože všichni fyzikové hlásají že gravitační vlny jsou „stavem zavlnění samotného prostoru“. Takže křiví-li se dimenze čp vznikne hmota ( gravitační vlna = zmuchlaný čp, odnáší hmotu-hmotnost po splynutí dvou ČD )....což není mašíblování, protože to říkají titulovaní fyzikové. Kde je hranice mezi mašíblem a titulovaným neomylným fyzikem ??

0 0
možnosti
Foto

Opět mašíblovina. :-) Vše, co má energii, má i hmotnost. Hmota je, mimochodem, vše co existuje, tedy i to, co nemá hmotnost, jestli něco takového najdeme. :-)

0 0
možnosti
JN

Pane Fikáček, není nutné ( ani nařízené ) v krátkých diskusních sekvencích říkat dokonalé popisy bez zjednodušení řeči. Jde tu především o kreaci myšlení. Takže pokud nikdo neví jaký materiál tj. jaký typ hmoty v ČD je,( a vijých diskusích se říká že tam může být cokoliv ), pak já mohu říkat i toto : V neutronové hvězdě jsou natěsnané neutrony a v ČD je tam nesmírně zakřivený časoprostor, možná nechaoticky pěnící dimenze, a ten se chová jako hmota, ...protože hmota, baryonní ( přinejmenším kvark U, kvark D a elektron...z nichž je postavena veškerá "normální" hmota až po molekulu DNA ) je !! v tomto našem vesmíru postavena z 3+3 časoprostorových dimenzí poté, co tyto se sbalily-zapouzdřily do geonů-vlnobalíčků a dalších složitějších kompaktifikovaných útvarů – pak !! mají tu vlastnost, které říkáme „hmotnost“ !!!! potažmo energii. - - To není mašíblovina, to je pouze ignorovaná hypotéza ( a horších jsem slyšel už desítky z celého světa )

0 0
možnosti
Foto

Zase blbost. I foton má hmotnost i prázdné kvantové vakuum i prostoročas (zdá se).

0 0
možnosti
JN

Když zjistíte energii ČD a přepočítáte jí tedy - jak říkáte - na hmotnost, tak víme že každý materiál má jinou hmotnost, neutrony jinou, protony jinou, elektrony jinou, olovo jinou...atd., tak jaká hmota je v ČD podle té Vaší přepočítané hmotnosti ??? V neutronových hvězdách jsou namačkané neutrony, a v ČD je co ???? Doufám, že moje otázka není šašlatánizmus, ani mašíblovina ani žádným urážením někoho, aby jste jí smazal. Pokud ano dám na svůj web.

1 0
možnosti
Foto

No, je nesmysl říci, že "každý materiál má jinou hmotnost", protože záleží na množství toho materiálu. Každá částice má jinou hmotnost.

Co je v singularitě čd nikdo neví, zřejmě nic ze známých částic. A informace o její hmotnosti neříká absolutně nic o tom, z čeho se skládá.

Otázka je OK, ale to před ní je značně nelogická úvaha, tedy mašíblovina. :-)

0 0
možnosti
JN

Energie bez HMOTY neexistuje...hmotnost je jen vlastnost (!) hmoty

2 0
možnosti
JK

J63a83n 52K89o95z29l10e61r

31. 8. 2020 9:49

Chápu že fyzici a vědci jsou tu od toho aby řešili vědu jako takovou ale prostí občané až na vyjímky asi nechápou smysl toho co je zde napsáno takže řeší co bude až tu budou generace za nějakou miliardu let pro mne je to velmi úsměvné a stejné jako řešit jaký život bude po smrti nebo v co se reinkarnují

0 0
možnosti

Trochu mi to připadá, jako když se mravenci pokoušejí o exaktní vysvětlení, jak by fungovala atomová bomba v prostředí galaxie Proxima Centauri. :-):-):-) Ale jinak dobrý! Zdravím - máme pěkné deštivé pondělí, že? Bude dost vody - HURRÁÁÁÁÁ! R^

0 0
možnosti
JL

Mě by spíš zajímalo, jak dlouho ydrží ten živočišný druh, který si říká člověk moudrý,(je to spíše lidoop šílený), protože jak se urychluje vědecký vývoj, zdá se konec na obzoru....když dáme dohromady AI a zbra'nové systémy s termojadernými pumami, zdá se být konec blízký - bylo by fajn zadat to nějaké umělé inteligenci, aby to spočítala. Odhaduju, že kreativní Američani už to spočítali, ale je to tajné.

0 1
možnosti
Foto

To nijak nesouvisí s tématem blogu. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dobrý článek, dávám karmu, až na ten procentuelní graf. Nevím, kdo je autorem, ale v procentech se vyznal jako náš pes. Nemůžeme sčítat jablka s hruškama, takže nejde ani udělat součet hmoty a energie.

Je to stejné, jako bych napsal, že moje auto váží 1000kg, což ja 40% a zbytek, tedy 60% je jeho výkon a udělal z toho graf. Děkuji.

0 0
možnosti
Foto

To by samozřejmě bylo špatně. Výkon je něco jiného než energie. Je to veličina s jiným fyzikálním rozměrem. Lépe by bylo napsat, že zbytek je nafta v nádrži (což by lépe reprezentovalo energii).

ALe příklad s jablky a hruškami jste vybral naprosto správně. Jejich sečtením získáte celkové množství těchto blízce si příbuzných malvic. Takže i tímto příkladem jste ukázal, že součet udělat lze a ne že ne. :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,46
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.