Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak to už se mi více líbí Minkovského úvahy o čase, který jde zpět. Takové hezké cvičení abstraktního myšlení.

Vámi citovaný pán se pohybuje zase myšlenkové ve světě ztuhlého času.

1 0
možnosti
Foto

Jo, Barboura taky vidím jako, jak to říci jemně..... nedovolil bych si to někde říci, ale Slováci tomu říkají "kockatá hlava".

Minkowského úvahy o čase neznám! Je někde nějaký vydatný link, prosím?

0 0
možnosti
DM

A znázorněná elipsa není nic jiného, než dráha pohybu planety ("fotka" tohoto pohybu za celý rok). Tento oběh se děje v čase, bez něj není možný. Bez času bychom měli jen jednu polohu planety a žádné Keplerovy zákony. Jejich pouhá existence je tak naopak důkazem, že je čas reálný.

Zdroj: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=752961

tak jsem si přečetl něco co je zcela jasné už od počátku bohužel za mne trošku zavádějící nadpis,čekal jsem spíš opak,tedy snahu o potvrzení této šílenosti a docela jsem se divil, že se na tento tenký led někdo chce pustit

0 0
možnosti
Foto

Vždyť neexistence času (na téhle úrovni) je nesmysl, tak proč se do toho nepustit? Žádný tenký led se nekoná. :-)

1 0
možnosti

Čtu Vás ráda pane Fikáčku, pomáháte mi utvrdit se v myšlence, že jediný (trochu) stálý fakt mého života je neustálá Změna. Pomáhá mi to přijímat lépe vše, co se na mně v životě hrne. Díky. Přeji krásnou středu, toho času 17.června 2020 :-) R^

1 0
možnosti
DT

R^ Hezké počtení, díky. I za ten link.

Vám karma. R^

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že se vlamujete to otevřených dveří. Snad všechny teorie, popisující fyzikální děje berou čas jako pouhý další rozměr. Newtonova mechanika je zřetelně bez směrování času a Einstein přímo a natvrdo mluví o prostoročasu.

Neexistence času je převažující směr ve fyzice.

:-/

Jenom termodynamika ukazuje směr plynutí času.

Lee Smolin napsal knížku "Znovuzrozený čas" . U nás vyšla v češtině 2015.

1 0
možnosti
Foto

No, tohle není kritika celé fyziky, ale jen kritika Barboura. S většinovým názorem ve fyzice se tu shodnu. V tomhle je fyzika velmi rozumná, chvála bohu. :-) A vůbec, jestli někdy současnou fyziku kritizuju, dělám to proto, že je mi milá a je hodna kritiky. Esoterika třeba je tak nekvalitní, že kritizovat ji je IMHO nudná ztráta času.

Jinak ale to vypadá, že fyzikální čas asi emergentně vzniká někde na úrovni kvantové gravitace. Jo, toho Smolina znám a shodnu se s ním v lecčems, třeba i v názorech Fyziky v potížích.

2 0
možnosti
Foto

Čas si vymysleli lidi, aby věděli, od kdy, do kdy a kolik za to.

2 0
možnosti
Foto

Citoval bych autora. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.