Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J30o75s11e30f 81P83o92t48r

18. 9. 2020 22:44

Pane Fikáček,

kromě toho, že vaše úvaha je tajemně zašmodrchaná mě také zaujala věta :

"Věda neumí dávat definitivní odpovědi a je dosti rozumná, aby si to přiznala. Víra a idealismus to taky neumí, jen si to nepřiznají a tím dávají mnohem horší odpovědi než věda".

Věda jako celek je asi dost rozumná, ovšem v drtivé většině nikoliv jednotliví vědci - o tom je ve vědeckém světě důkazů dost a dost.Ani víra nedává definitivní odpověď, ale na rozdíl od vědy, a to si pane Fikáček zapamatujte, nikdy netvrdí, že ví, ale pouze a jen, že věří.

K tomu bych vám chtěl připomenout, že věda je schopná odpovídat na otázky "jak" a nikoliv "proč". Věda nezodpověděla zatím ani jednu fundamentální otázku od Velkého třesku, existence hmoty, energie, času prostoru, fyzikálních zákonů, fundamentálních sil, vznik života, evoluce. vznik vědomí.....

Vaše sugestivně položená věta je jasný pozůstatek komunistického, neomarxistického myšlení, a to už se dneska používají jen polovzdělanci.

0 2
možnosti
Foto

Úvaha není zašmodrchaná sama o sobě, ale jen pro ty, kdo jí zcela nerozumí.

Podstata víry je v tom, že zcela arogantně tvrdí, že ví, a přitom říká hlouposti. Takže sorry, ale nepravdu, že "víra netvrdí, že ví", si pamatovat nebudu, neboť jsem se tisíckrát osobně setkal s opakem. :-) Ideologické lži, si fakt nebudu do paměti ukládat.

Bez vědy by ty otázky, na které věda zatím neodpověděla, ani neexistovaly. Víra ani neví, že existuje velký třesk, hmota, energie, prostoročas, fyzikální zákony apod.

Věda je pozůstatek komunismu, dle vás. Může být větší hloupost, kterou vyprodukovala hloupá víra než toto? :-)

1 0
možnosti
JP

Nekonečno existuje. Chuck Norris to říkal a jako důkaz napočítal do nekonečna a dokonce hned dvakrát

1 0
možnosti
MF

Nekonečno není hodnota ale proces, nebo chcete-li algoritmus, případně kvalitativní vlastnost algoritmu. Např. existuje algoritmus který Vám vypíše pí v desítkové soustavě. Kolik kroků musí provést aby tam byla nulová odchylka od skutečné hodnoty?

1 0
možnosti
Foto

Proces je jen potenciální "nekonečno", která může stále posouvat hranice, a je vždy konečné. Algoritmus pro Pí je právě toto. Nikdy nedosáhne nekonečného počtu desetinných míst, ba vždy bude nekonečně daleko od aktuálního nekonečna, neboť vždy zrealizuje přesně 0% z nekonečného počtu desetinných míst. Není to tedy ani ten nejmenší krok ke "skutečnému" nekonečnu. :-)

1 0
možnosti
JB

Absolutně s Vaší úvahou souhlasím (opravdu), ale zároveň musím mít v tom tvrzení chybu.:-)

1 0
možnosti
Foto

Chyba tam sice je, ale je pro nás zatím neviditelná, je za naším horizontem. Úplně stačí, když je nějaký souhlas absolutní jen v rámci současných povrchních znalostí a v rámci zveřejněného článku. Kdybychom to rozebírali dál, určitě se budeme v něčem lišit, ale v rámci tohoto blogu se absolutně shodneme, tedy vlastně se ale shodneme jen relativně "absolutně". :-)

1 0
možnosti
Foto

Filosoficky vzato, v konečném Vesmíru nemůže nekonečno existovat :-)

1 0
možnosti
Foto

Nejen filosoficky vzato, ale jakkoliv vzato nekonečno neexistuje. Ale chce si to přečíst blog, aby bylo jasné, oč jde. Ony jsou leckdy užitečné i idealizace, které přehánějí. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.