Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A je nekonečno sudé nebo liché? :-)

0 0
možnosti
Foto

A dá se nekonečno dělit nulou? ;-D (Pozor, vtip či ironie!)

1 0
možnosti
Foto

Je to jednoduché. Protože, nemůžeme časově zvládnout počítat do nekonečna, tak to ještě neznamená, že nekonečno neexixtuje.

2 1
možnosti
Foto

"Trošku" naivní názor. Ať se snažíme jakkoliv dosáhnout nekonečna, nejen počítáním, ale třeba i tak, že jej zavedeme jako axiom, tak jej nedosáhneme. Zavedením nekonečna do jakékoliv množiny se tato množina stane logicky rozpornou. A protože v matematice se za existující považují pouze nerozporné entity, je evidentní, že nekonečno neexistuje.

Jsou desítky pokusů, jak dosáhnout nekonečna, ale žádný z nich nebyl úspěšný. Nekonečno se prostě brání svému uchopení na "nekonečně" způsobů. Nejde dosáhnout fyzicky (nekonečná vzdálenost či nekonečně malá vzdálenost), časově (věčnost či nekonečně malý časový úsek), ani abstraktně (Godelovy věty o neúplnosti - nekonečno je vždy nerozhodnutelné tvrzení, tedy neexistující v žádné abstrakci - Kantovy antinomie nekonečna), atd.

Rozdíl mezi nekonečnem a třeba strukturou atomu v roce 1900 byl ten, že obojí bylo nedosažitelné, jenže struktura atomu nebyla nedosažitelná principiálně, což praxe ukázala, ale nekonečno je nedosažitelné ze své logické podstaty.

Takže Tvoje povrchní úvaha skutečně neříká nic o problému. :-)

0 0
možnosti
Foto

Takže "nekonečno" je vlastně "hrozně hrozně moc".

2 0
možnosti
Foto

Jo, nekonečno je idealizace něčeho moc velkého, co přesahuje náš horizont.

0 0
možnosti
MS

Přece jen si myslím, že je rozdíl mezi teorií a realitou. Větší mohutnost než řada přirozených čísel má počet reálných čísel mezi 0 a 1, existují i příklady s větší mohutností. Ve fyzice jsou limity typu Planckova délka, ale je matematicky dokázáno, že čísla PÍ nebo E nemají "konec".

1 1
možnosti
Foto

Ano, tohle je stařičké platónské vidění, které je trošku naivní. Například číslo Pí není aktualizovatelné, tedy vždy zrealizujeme konečný počet jeho desetinných míst. Představa jejich nekonečného počtu je jen zbožné, tedy nerealizovatelné přání. Je to představa, že kdybychom bývali mohli mít nekonečně času a kdybychom bývali mohli mít nekonečný výpočetní výkon, mohli bychom realizovat nekonečně mnoho desetinných míst čísla Pí. To je ale zhola nemožné a vždy nemožné bude.

Navíc je to tautologie, podvod v tom smyslu, že nekonečna bychom bývali mohli dosáhnout jen tak že už ho předem máme, právě v podobě nekonečného výpočetního výkonu, nekonečného času apod. Dosažení nekonečna i v asbtarkci je tedy nemožné. :-)

0 0
možnosti
Foto

Nekonečno končí zase na jeho začátku.

0 0
možnosti
Foto

Jako třeba u nekonečné řady celých čísel, která jde od mínus nekonečna do plus nekonečna? :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,46
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.