Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vláda bude zaskočena tím, že živnostnici přestanou „parazitovat“

Výrok o živnostnicích  - parazitech v podání pana Mládka z ČSSD je příliš slavný na to, abych ho připomínal. Za připomenutí však stojí zpráva, která proběhla médii 21. října tohoto roku: případné vládní spolupráci s ČSSD nebo toleranci jejich menšinové vlády brání podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše to, že sociální demokraté chtějí zvýšit daně. "To je absolutně neslučitelné s naším programem. To by musela ČSSD akceptovat náš program," řekl. Sympatický výrok, já jsem také proti jakémukoliv zvyšování daní.

Bohužel ČSSD akceptovat daňový program hnutí ANO nemusela. Včera jsme se dozvěděli, že se tři strany rýsující se koalice dohodly na jejích zvýšení. A to, že se budou zvyšovat „až od 1. ledna 2015“ není žádná sláva – oni by je totiž zvýšit rychleji ani nestihli. Chystá se sektorová korporátní daň, na kterou ekonom a člen NERVu Petr Zahradník reagoval slovy: „Lze konstatovat, že v nynějším stavu české ekonomiky by zřejmě máloco bylo tak destruktivní a kontraproduktivní, jako právě tento nástroj.“  Zůstane zachována takzvaná přirážka pro vyšší příjmové skupiny, což je progresivní zdanění, které mělo byt v roce 2015 zrušeno.

A hlavně, v koaliční smlouvě je obsaženo faktické zvýšení daní pro živnostníky. Obavám se, že to je velká chyba. Živnostník oproti zaměstnancům nese násobně vyšší rizika a nesrovnatelnou administrativní zátěž. Sice odvádí státu méně, zároveň ale má nárok na zhruba 2x menší starobní důchod, placená nemocenská mu začíná až od 22. dne nemoci a na výpovědní lhůty, odstupné, placené dovolené nebo zastrojování úhrady škody může prostě rovnou zapomenout.

Tedy, OSVČ za své podnikání ručí celým svým majetkem, stát oproti tomu vůči OSVČ má násobně menší závazky. To je těžký život pro „parazita“, který se přece tak snadno může obrátit na nejbližší Úřad práce, zažádat o podporu v nezaměstnanosti a ucházet se o místo zaměstnance – podmínky jsou vcelku příznivé, 15 nezaměstnaných na jedno volné místo!

A to víte, že po dalším zpřísnění podmínek samostatné výdělečné činnosti, hned potom co předchozí „pravicová“ vláda porušila své závazky z voleb a vrazila letos živnostníkům nový daňový balíček do zad, to víte, že nové zpřísnění celou řadu živnostníků na Úřad práce skutečně vyžene. A nejenže se pak od těch zbylých nevybere na daních tolik peněz, kolik se dnes předpokládá, ale i z toho mála, co se vybrat podaří, ještě budeme muset hradit sociální dávky bývalým živnostníkům. 

Ano, jedná se o koaliční kompromis a ten s sebou obnáší i snížení daní v jiných oblastech. Jenže ta pozitiva velmi pravděpodobně rychle narazí jak na nepříznivý vývoj deficitu státního rozpočtu, tak na omezení ze strany EU. Tato vláda by mohla být naději, na kterou tak mnoho lidi tak dlouho čekalo. Destabilizovat české daňové prostředí a pouštět se do změn by pak bohužel mohlo být chybou, která ji samotnou již za několik měsíců zaskočí. Tak jako byla ODS „zaskočena“ evropskou hospodářskou krizi a nenaplnila svůj slib nezvyšovat daně. Tak jako pan Babiš byl zaskočen volebním výsledkem a nenaplnil tak svůj sliv nezvyšovat daně. Tak bude i premiér Sobotka zaskočen tím, že české hospodářství zůstane v recesi a dluhy v důsledku nového státního rozpočtu ještě vzrostou. Proto jeho koalici nezbude než realizovat všechna naznačená zvýšení daní a opomenout několik slíbených snížení.  

Mysleme na to, co voliči vždy od nových stran očekávali. Své protestní hlasy nám věnovali proto, že chtěli změnu. Já pevně doufám, že s touto Poslaneckou sněmovnou a nově vznikající vládou ta změna skutečně přijde. Už nemáme moc času a šancí politikařit a následně být zaskočeni hospodářskou realitou, nyní je čas abychom my politici - všichni společně - začali makat. Začněme tedy tím, že přijmeme státní rozpočet, jehož deficit nám dovolí nebýt zaskočení a hlavně nezvyšovat daně lidem, kteří již dnes platí více než dost.

Co se programové prohlášení vlády jako celku týče, obsahuje závazek přijmout ústavní zákon o referendu. Pro nás to znamená, že takové vládě musíme dát možnost tento závazek naplnit. Zároveň ale v případě konkrétních věcí, například týkajících se zvyšovaní daní, nemůžeme pomáhat vládě konat chyby.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radim Fiala | sobota 14.12.2013 20:32 | karma článku: 32,55 | přečteno: 3379x
  • Další články autora

Radim Fiala

iDNES neřeší nacisty, ale stará se, co řeší Rusové

Titulka iDNES dnes září článkem o tom, že Kreml si málo připomíná výročí svržení ruského cara a tamní 1. revoluce, kterou krátce poté smetl převrat organizovaný bolševiky.

15.3.2017 v 11:17 | Karma: 41,90 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Politika

Radim Fiala

„Uprchlík“ v Německu sexuálně zneužil 6letou dívku. 20 měsíců podmíněně

Pakistánský „uprchlík“ v Německu sexuálně zneužil 6letou dívku. Policie byla pohotová a 27letého imigranta zadržela. Když se násilníka pokusil napadnout otec dívky, policie rozzuřeného otce zastřelila.

22.2.2017 v 12:07 | Karma: 48,66 | Přečteno: 21969x | Diskuse| Politika

Radim Fiala

iDNES napsala o klíčové konferenci Le Pen. To, že tam vystoupil Okamura, cenzurovali

Dnes na německé konferenci nejsilnějších evropských vlasteneckých stran dorazilo přes 350 novinářů z celého světa. Byli tam lidé snad ze všech kontinentů. Za české novináře, kteří to mají hned za rohem, nedorazil nikdo.

21.1.2017 v 17:51 | Karma: 48,87 | Přečteno: 20595x | Diskuse| Politika

Radim Fiala

Členství v EU znamená konec práva na legální zbraň

Každý, kdo legálně vlastní zbraň, si po dnešní interpelaci musí uvědomit, že zůstat v Evropské unii znamení o toto právo přijít.

19.1.2017 v 22:54 | Karma: 36,74 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Videoblogy

Radim Fiala

Izrael vede desítky let trvající zápas s islámským terorem na obranu své holé existence

Nákladní automobil najel do chodců v centru Jeruzaléma. Při útoku zemřeli nejméně tři lidé, dalších 15 je zraněných.

8.1.2017 v 13:49 | Karma: 33,26 | Přečteno: 648x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi v stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  9:33

Přímý přenos V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

Meta začíná trénovat svou AI na lidech. Omezuje to ochranu dat, říká právnička

29. května 2024  9:22

V Evropské unii (EU) budou od konce letošního roku platit nová pravidla o regulaci umělé...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  9:15

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Řekli mi, že nepochodím. Drtivá většina soudních úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  9:15

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2179x
Zastupitel Olomouckého kraje, poslanec Parlamentu, místopředseda hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD). 

Seznam rubrik