Za kolik to dělá starosta, aneb likvidace malých obcí

Zadluženou obec Prameny na Chebsku prý začal spravovat úředník jmenovaný ministrem vnitra. Nikdo se do funkcí na radnici nehrnul a křeslo starosty zůstalo prázdné. Zadluženou obec nikdo řídit nechce. Aktuálně se vtírá další otázka, zda se dnes v současné ekonomické situaci chce někomu řídit na malé vesnici i nezadluženou obec. Vždyť se na radnice valí v poslední době tolik administrativních požadavků, ekonomické nejistoty a spousty zbytečných blbostí, které si vymýšlejí státní úředníci jen proto, aby ukázali svojí nepostradatelnost, až je to hrůza!

U řízení obce  úředníkem je zajímavých několik věcí. Za prvé - jakou odměnu měl starosta za řízení stopadesátihlavé obce a kolik za to bude brát nyní úředník MVČR? To je otázka. Tipuji, že rozdíl bude v desetitisících. Za druhé. Bude mít zcela jistě služební auto placené z ministerstva. To nemá většinou žádný starosta tak malé obce a dopravuje se vlastním. A za třetí je otázkou kvalifikace - když bude v obci bydlet trvale stopadesát zedníků (těm se hned tady za příměr omlouvám), tak bude zcela jistě i starosta zedník;  podle toho jsou pak jednotlivé obce kvalifikovaně řízeny a spravovány.

Jestli to tak  půjde dál, tak při příštích komunálních volbách bude možná více obcí bez zastupitelů a starostů, protože za současných podmínek to na vesnici dobrovolně dělat nikdo nechce a nebude. A o to zřejmě někomu jde - začíná totiž řízená likvidace malých obcí!

Likvidace obcí začíná tam, kde nemají na radnici žádné úředníky (obce na ně nemají peníze), kde starosta chodí vyřizovat obecní záležitosti poté, co přijde navečer z práce (neuvolněný starosta - obce na ně nemají peníze),  tam, kde nemají peníze ani na základní obecní potřeby, tam, kde musí plnit stejné úkoly, jako ve velkých městech, tam, kde by bylo potřeba, aby starosta měl minimálně kvalifikaci právníka kříženého se stavebním inženýrem, sociální pracovnicí a dělníkem pro čištění obce dohromady. Takových obcí je v České republice více než polovina. (Obcí do 500 obyvatel je 3660)

Je nespravedlivé, že čtyři velká města (Praha, Plzeň, Brno a Ostrava) dostávají ze státního rozpočtu tolik peněz, že mají problém je každoročně utratit. Jen si představte situaci,  že kdyby dostalo devět set malých obcí po milionu korun, tj. částku, kterou prošustrovalo pražské vedení magistrátu za Opencard, mohly by tyto peníze použít na kofinancování řady projektů z peněz Evropské unie. Nebo mohly posloužit na úhradu DPH. Pak by si každá šestá! obec v této republice mohla postavit příští rok něco potřebného v hodnotě pěti, šesti milionů korun (většinou obce doplácejí 10% ceny projektu a nyní bohužel, i DPH). A kolik by se tak dalo práce firmám a živnostníkům! Bohužel, v současné době nemají malé obce na kofinancování svých projeků potřebné peníze a na dotace z fondů EU většinou nedosáhnou.

Doufejme, že si snad v zoufalství nezačnou vymýšlet další podobné projekty za účelem získání finančních prostředků pro svojí obec - jako v Pramenech. A  příští rok může být ještě hůř!

 

 

Autor: Karel Ferschmann | neděle 13.12.2009 19:23 | karma článku: 18,05 | přečteno: 1834x