V Chomutově si exekutoři kapsy namastí

Petice pro Chomutov, internetové výzvy, proklamace politiků, Kocáb, Džamila, Minárech, Řápková, ombudsman, exekutoři v akci... Spousta slov a jmen skloňovaná ve všech pádech. "Já jsem slušnej člověk a jsem pro, lumpové plaťte. A ať cikáni vidí, zač je toho loket!" říká soused v hospodě. Lidi zadržte. Nevypouštějme džina z lahve!

Akce chomutovského magistrátu podle mého přišla v naprosto nevhodnou dobu. Proč až teď? Proč neřešil magistrát dluhy dříve? Dvě stě čtyřicet milionů se nenasbíralo za týden. Pokud budete souhlasit s tím, že určitá pravidla a zákony musí platit pro všechny občany v této zemi stejně, pak musí být jedno, jestli je dlužník bílý, žlutý, modrý. A v tom já vidím velké nebezpečí. V současné době mohou být totiž podobně postižení i ti, kteří si finanční problémy sami nezavinili a zanedlouho nebudou moci platit své půjčky, hypotéky, nájmy a leasingy, protože jejich firma zkrachovala, propustila je a dluží jim peníze. Za půl roku může stát exekutor u vyplácení sociálních dávek u vás samotných, protože budete dlužit třeba za nájemné.


Budou-li pravidla a zákony platit pro všechny občany v této zemi stejně, pak by se přece měl použít stejný postup jako v Chomutově i u vás. Obávám se, že se to může dotknout dalších desetitisíců našich spoluobčanů, našich blízkých a rodinných příslušníků. Navíc nezapomeňte, že tento způsob vymáhání není šťastný také proto, že někdy i větší polovinu z vymožené částky si ponechá exekutor a radnice dostane zbytek zabavené částky. Exekutor už nebude rozlišovat mezi vámi coby dlužníkem čerstvým a tím druhým, dlouhodobým neplatičem? Kdo vám dá dobrozdání, že jste doposud vždycky včas platili? Radnice? Magistrát?



Zvolený postup paní primátorkou zcela jistě splnil úkol už ten, že se na problém s trvale neplatící cikánskou menšinou upozornilo - pardon s nepřizpůsobivými. Ale sociální dávky by opravdu měly být záchranou sítí pro všechny občany tohoto státu a to včetně těch druhých. Bude-li to totiž pokračovat takhle dál, budou internetové petice podepisovat hlavně sami exekutoři...  

 

Autor: Karel Ferschmann | středa 4.3.2009 19:07 | karma článku: 12,12 | přečteno: 1224x