Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodníky jsou občanům i radnicím nebezpečné.

Už dlouho se nenašlo mezi starosty tak žhavé téma, jako jsou chodníky – kdo je má uklízet a kdo má platit škodu, když uklouznete a uděláte si díru v kalhotách. Aktuální téma obzvláště v této době, kdy jsou všude okolo nás hromady sněhu.

kafe

Diskutovaná otázka je především o tom, kdo je odpovědný za škodu, jejíž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku vzniklá znečištěním, náledím nebo sněhem. Poslanci totiž ve sněmovně delší dobu řešili tzv. „chodníkový zákon“. Jeho projednávání způsobilo mohutnou negativní odezvu u starostů a primátorů v médiích, kteří mají zřejmě strach z doby, kdy budou muset nejen platit za úklid chodníků z obecních rozpočtů, ale budou nuceni sami běhat každé ráno s hrablem a uklízet sníh z chodníku.

Zřejmě jsem se svým názorem jako starosta v menšině, ale i mě připadá absurdní skutečnost, že je občan odpovědný za vzniklou škodu na neuklizeném chodníku, i když mu nepatří. Absurdita vynikne, dočteme-li se v současném zákonu o pozemních komunikacích také to, že když v důsledku  absence údržby na místní komunikaci, či silnici, dojde při provozu na ní ke škodě na domě nebo plotu, tak vlastník silnice za tyto škody odpovědný není. Do třetice je postavené na hlavu i to, že když si na tomto chodníku postaví občan lešení k opravě svého domku, tak musí obci zaplatit poplatek za zábor chodníku (za užívání veřejného prostranství). Stručně řečeno platil dosud tento stav - ty neuklidíš chodník u svého domu a škodu jinému zaplatit musíš. Rozbije auto tvůj dům, tak od vlastníka silnice nic nedostaneš. Postavíš na chodníku lešení a vlastníkovi chodníku zase platíš jen ty. Uznejte, že taková situace je jako vystřižená z Kocourkova. Podle mého odporuje Listině základních práv a svobod, když čl. 11, odst. 3 uvádí, že „…vlastnictví zavazuje a nesmí být zneužito na újmu práv druhých…“.  Domnívám se, že toto je ukázkový případ rozporu zákona s touto civilistickou zásadou.

Poslanci tedy „chodníkový zákon“ snad schválili a podle této novely se budou muset postarat o chodníky ti, kterým patří. Teď teprve začnou nářky starostů a primátorů, kde  vezmou na úklid chodníků peníze, na techniku, na lidi. Podle mého názoru, může úklid chodníku přece provádět kdokoliv, kdo má zdravé ruce a nohy a dokonce mu k tomu netřeba ani žádné kvalifikace, ani stranické příslušnosti. Dnes „díky“ krizi máme spoustu nezaměstnaných, nezaměstnatelných, bezdomovců, cizinců, sociálních dávkařů ad. Pokud vím, tak hrablo na sníh nebo koště stojí stovku, což by do obecního rozpočtu snad nemuselo udělat velkou díru, že…

Není to tak dávno, co v jedné nedaleké obci vybudovali nákladem přes deset milionů chodníky po obou stranách silnice, která je hlavním průtahem obcí. Napadl sníh a nastalo zděšení. Občané přilehlých nemovitostí nebyli logicky zvyklí sníh z chodníku uklízet, silničáři přihrnuli sníh ze silnice k okraji chodníků, což tam byla také novinka a výsledek? Po neobvykle zúženém profilu silnice jezdily auta a mezi nimi se proplétali chodci, protože chodníky byly plné sněhu a tudíž neschůdné. Starosta této obce na mojí otázku, proč nenechá nově vybudované chodníky uklidit, odpověděl: „Jo, já to udělám jednou, oni si zvyknou a už to budeme muset dělat pořád.“ No, to pak je lepší chodníky vůbec v obcích nebudovat, protože jak je vidět, jsou jak chodcům, tak radnicím nebezpečné. Podobnou odpověď jsem totiž nedávno slyšel od jednoho dopravního policisty, který se vyjadřoval k plánovanému  projektu  dopravní stavby, když řekl: „…přechod pro chodce ve vašem projektu škrtněte, protože přechod pro chodce je pro chodce nebezpečný.“ Fakt, nekecám…

No a jak to bude dál po uvedení „chodníkového zákona“ do praxe? Bohatší radnice zajistí úklid chodníků pomocí odborných firem, chudší využijí nezaměstnaných nebo písemné dohody s občany, kteří budou chodníky uklízet i nadále, ale už to budou dělat za „něco“. Taky se možná asi někde přestanou chodníky budovat, anebo taky – a to považuji za možnost nejhorší, ale ne nepravděpodobnou – se nebudou uklízet vůbec a na radnici bude hned vedle vchodu viset cedule s tímto nápisem: „Pokud jste si způsobili zranění na neuklizeném chodníku, vyzvedněte si v podatelně formulář pro nahlášení škody naší pojišťovně.“

Závěrem musím učinit malou poznámku. Až budou kolegové z měst a obcí můj názor kritizovat, dopředu již uvádím odpovědi na dosud nepoložené otázky: Máte u vás v obci chodníky? Odpověď: Ne. Zajišťujete v obci úklid sněhu? Ano. Jak to děláte? Pořídili jsme si na to techniku a sníh odklízí nejen pracovní skupina nezaměstnaných, ale také všichni ostatní občané. Oni ví, že u nás na vesnici platí po mnoho let jedno pravidlo: Co si sami neuděláme, to nemáme a jiný nám to neudělá.  A já za tento postoj našim občanům děkuji. A co vy na to?  

Autor: Karel Ferschmann | neděle 22.2.2009 14:12 | karma článku: 17,37 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Karel Ferschmann

Protizákonná vyhláška o kácení stromů

Novela vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení, která platí od 15. července 2013, zcela mění kritéria a podmínky, za kterých lze kácet stromy v zahradách. Podle této vyhlášky už majitel oplocené zahrady nebude muset ve správním řízení žádat o povolení pokácet stromy na své zahradě. Tuto vyhlášku komentovala řada médií, každé však trochu jinak.

4.8.2013 v 15:32 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kam s ním (s odpadem)?

Nerudovo problém kam se slamníkem, narážel už v devatenáctém století na to, že bude potřeba někam nepotřebný odpad ukládat. Jeho fejeton o slamníku sice řeší trochu jinou situaci, avšak stejná otázka zaměstnává vyspělou civilizaci už přes dvě století. Ještě do šedesátých let byl hlavním obalovým materiálem papír a sklo, příp. plech na konzervy. Otázka kam s ním, se tehdy řešila většinou samovolným výběrem vhodného místa za vesnicí, kde vznikla černá skládka, kam se pak veškerý odpad vozil.

4.8.2013 v 14:29 | Karma: 8,13 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Potká se masopust s metylem?

Doufejme, že lihová mafie, která má na svědomí zbytečnou smrt čtyřiceti lidí a zničené zdraví další stovky, bude po zásluze potrestána (tedy pokud nebude zase nějaká další mo(u)drá amnestie). Všichni však vědí, že je stále mezi lidmi velké množství lahví alkoholu s přimíchaným metylem. Jsou lidé, kteří než by podezřelý alkohol vylili, tak ho raději vypijí. Činí tak možná ze spořivosti, nevědomosti, nebo ze závislosti. Najdou se také „dobráci“, kteří takovou lahví klidně někoho obdarují. A tady je potřeba především na vesnicích zbystřit pozornost.

18.1.2013 v 17:47 | Karma: 8,34 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Nová pravidla proti erozi zemědělské půdy. Konečně.

Ministerstvo zemědělství konečně zaregistrovalo výsledky odborných posudků, které potvrdily, že na některých půdních blocích dochází opakovaně k erozi, přestože jejich sklonitost „nezapadá“ do tabulkových předpokladů, tzn. že tyto lokality nejsou zařazeny do mapy erozního ohrožení. Zemědělci tak nemohou přijít o dotace, protože neporušují platnou metodiku, ačkoliv půda z jejich pozemků opakovaně způsobuje škody na sousedních pozemcích či infrastruktuře.

15.10.2012 v 10:36 | Karma: 14,53 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Karel Ferschmann

Kukuřice - žrádlo pro železnou krávu

Budou obce platit „feudální desátky“ jako důsledek podnikání zemědělců v energetickém průmyslu? Budou obce nuceny téměř pravidelně vynakládat finanční prostředky na obnovu svého zbytečně poničeného majetku za to, že jiný pěstuje kukuřici do bioplynek? Je spravedlivé, že jeden subjekt má zisk na úkor toho druhého, kterému vzniká škoda?

4.8.2012 v 7:50 | Karma: 21,17 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2040x
Starosta malé obce na severním Rokycansku. Všechno o něm, o obci a lidech, kteří v ní žijí se dozvíte na www.nemcovice.cz