Karel IV. by se divil....

…jak dnešní představitelé nejstarší středoevropské univerzity hazardují s jejím jménem. Usnesení Akademického senátu Univerzity Karlovy zveřejněné 23.5.2008 totiž vyráží dech.

Zprvu jsem ani nechtěl věřit komentářům v televizi, že něco takového skutečně akademický senát naší univerzity odhlasoval. Proto jsem ono usnesení hledal na internetu a skutečně ho našel: Usnesení AS UK v Praze ……. Za správnost: Mgr. Hájek, tiskový mluvčí UK. Šest neskutečných řádek. Černé na bílém. Mimo jiné se tam píše, že „bude-li uskutečněna transformace fakultních nemocnic v podobě navržené panem ministrem Julínkem, bude Univerzita donucena ukončit klinickou výuku na svých fakultách.“ Pozor, tady se opravdu nepíše o nějaké stávce či protestu, tady se píše o UKONČENÍ VÝUKY! Po 660 letech! Jak může někdo na akademické půdě nad něčím takovým vůbec uvažovat? A dokonce to vyslovit nahlas? Natož o tom hlasovat a poté to zveřejnit a ještě ze sebe dělat hrdinu. Nepochopitelné, naprosto nepochopitelné.

Chápu univerzitu jako místo vzdělávání, výzkumu, výchovy. Nikoliv jako politickou stranu. Pokud kdy v minulosti docházelo k ukončování výuky a uzavírání vysokých škol, tak to bylo vždy zásahem zvenčí. Neznám případ, že by nějaká vysoká škola sama od sebe hrozila ukončením výuky z politicko-mocenských důvodů. A spor o budoucí podobu fakultních nemocnic není ničím jiným než sporem o moc a kompetence. V dobrém i špatném. A určitě neupírám univerzitě (jejím představitelům, učitelům a studentům) právo, se k jakékoliv změně vyjadřovat. Snad ani stávkovat. Ale vyhrožovat ukončením výuky? To je  tedy trochu silná káva. Na to už musí mít člověk hodně dobrý žaludek.

Osobně by mě zajímalo, kolik členů AS UK si před hlasováním o svém „Usnesení“ zodpovědně přečetlo celé paragrafové znění onoho zákona. Zajímalo by mě totiž, na základě jaké části tohoto zákona senátoři soudí, že „vysoké školy ztratí možnost nést odpovědnost za klinickou výuku a výzkum“. Já to tam nenašel. A kolik členů AS UK se opravdu seriózně zaobírá zdravotnictvím, že si troufne vydat takto ostré prohlášení?

Na závěr chci za sebe se vší vážností prohlásit, že já se jako asistent na lékařské fakultě od uvedeného Usnesení důrazně distancuji a ukončení mojí výuky mediků z těchto důvodů určitě nehrozí.

Autor: Ferdinand Polák | pondělí 26.5.2008 8:58 | karma článku: 44,54 | přečteno: 15231x