Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ovce

První ze zamyšlení nad věcmi a ukázka mého myšlení. Neznamená to, že bych chtěl, aby kdokoliv přemýšlel jako já, ale v tom něco objeví.

Jste jen ovce!

 

Jak často se tohle poslední ozývá a je to obvykle i dost konkrétní. Jsi jen ovce. Neříkám, že tímhle trpím právě já. Možná proto, že se vybírám lidi se kterými se bavím a taky nejsem zrovna vhodný terč pro urážky. To je právě ten problém, kterého si všímám. Je to používáno čistě jako urážka a to je důvod k zamyšlení. Můj kamarád beránek Alfons si nezaslouží, aby byl viděn jako nějaký trouba. Protože být ovce, nemusí být tak úplně špatné, tedy samozřejmě podle podmínek. Ono když tě chovají především na maso, tak je to nic moc. Ale ovce tohle neví. Stejně jako když ji řekneš, že je ovce, tak se neurazí. Jednak ti nerozumí a i kdyby, tak to neřeší. I když musím přiznat, že konkrétně Alfie má určité lidské rysy. Třeba jeho přesvědčení, že na mém pozemku za branou je tráva o mnoho lepší, je velice lidské.

Ale zpátky k ovcím. Trošku to rozeberu, takže opatrně. Označení ovce by mohlo být použito poctivě v případě, že někdo se podřizuje bezmyšlenkovitě například nařízením, aniž by to řešil. Dělá, co se po něm chce. Ale. Tady je už první problém a otázky. Proč to neřeší a podřizuje se? Třeba právě proto, že mu to vyhovuje. Nebo chce mít klid. To by mohla být opravdu povahová ovce, ale někoho takového tím doopravdy urazit nemůžeš, protože někdo takový by to neřešil. Spíš by nechápal, co mu to vůbec říkáš a z jakého důvodu.

Další pak může dodržovat veškerá pravidla a další nařízené věci z vlastního přesvědčení, protože o nich hluboce přemýšlel a prostě se rozhodl, že se shodují s jeho přesvědčením(nebo to za něj udělal někdo, komu věří a následuje ho, manžel, manželka, rodiče atd.) To už ovce rozhodně není. Pokud dodržuje pravidla i když do něj kopou, mohl by to být možná pes. Ale hlavně, pokud to dělá proto, že někomu důvěřuje, tak je prostě věřící. Věřící nejsou ovce a nemusí to být nijak špatná věc, tedy za předpokladu, že nemají potřebu přesvědčit ostatní o tom, že právě ta jejich víra je ta správná. A to v sobě má většina lidí, bůhvíproč, zakódováno. A tady je paradox. Pro takového člověka, je ovce ten, který nepatří k jeho víře. Protože přece slepě naslouchá těm druhým. Podlehl bludům a následuje stádo(bez ohledu na velikost). Takže je prostě proč se hádat a urážet se. Asi to tak lidi potřebují, proč by to přece jinak dělali?

 

Ovce a volby

 

Volíš někoho jiného než já? Jsi ovce, ještě k tomu hloupá, nechal ses uplatit, podvést a celkově jsi idiot a kretén. Tak takhle vypadá nějak lobování a politická agitace, aby člověk z druhého tábora prozřel a pochopil, že jeho oblíbený politik či politické uskupení nebo strana, není sbor andělů. Proč někomu říkat nějaké argumenty, pro nebo proti. Prostě mu řeknete, že je idiot, zesměšníte jeho názor, lepší je ho rovnou urazit, než s ním komunikovat. A pak se lidi diví, že se poměry hlasů téměř nemění a že ten idiot volič (se kterým právě nesouhlasíme) volí zas to samé. Je to zvláštní, že? Že by urážky a obviňování hlouposti nevedli k očekávanému prozření? Ale to se nedá nic, dělat, alespoň je zábava a lidi si mohou vybíjet své frustrace ve svatých válkách za svou pravdu či víru.

Pro mě osobně je to celkem nesmysl. Nemohu někomu říct, aby volil určitou stranu, maximálně mu tak mohu říct negativa(u politiků převažující) a pozitiva(těch je jako šafránu) a zkusit se zamyslet, co by bylo rozumné. Jenže když se vybírá menší zlo, tak je to obtížné. Každý člověk má vlastní zodpovědnost a rozhodnout by se měl sám. Jestli myslí, věří, popřípadě následuje někoho, tak je jeho právo. Navíc politika vyžaduje ty nejlepší lidi, ale přitahuje jen ty nejhorší. Pokud někoho přesvědčím, že má volit někoho konkrétního, tak z mého pohledu pak nesu odpovědnost za to, jak se pak konkrétní osoba či subjekt bude chovat. Takže člověk s hlubokým svědomím tohle dělat nemůže.

 

Očkování a ovce.

Je to všude a je to krásný příklad, tak se to nabízí. Krátce. Buď jste ovce, protože dodržujete nařízení a necháte se očkovat, nebo jste ovce, protože věříte druhé straně. Tady si nevyberete a pokud patříte k nějakému táboru věřících tak jste ovce. Ale buďte v klidu. Ovce jsou přece jen ti druzí. Takže Ovce není nikdo. Kurvadrát.

 

Za mě mohu říct jen tolik, že mě překvapuje ta starost o ostatní. Otázka – Jak se mohl takový inteligentní člověk nechat, nebo nenechat očkovat je skvělá. V překladu – vypadal si celkem normálně, ale teď se ukázalo, že jsi idiot, protože vyznáváš nemáš stejný názor jako já.

Jestli jste si opravu hledali motivaci a o věci přemýšleli, tak můžete odpovědět. Ale pokud máte potřebu to někomu vysvětlovat, můžete se dostat do pasti, protože zaslepený jedinec vaše argumenty nedokáže, respektive nebude chtít přijmout. Nebo může pochopit vaše důvody, ale jen za předpokladu, že vaše rozhodnutí vzešlo z vašeho vlastního rozumu, svobodné vůle a bude ochotný naslouchat. To je cesta, kdy to pochopí, začne pak pochybovat o své víře, ale je tam jen krátkodobý efekt, protože myšlenkový kolotoč je lepší potlačit. Věřit je jednodušší a myšlení je bolestivé, ale alespoň se rozejdete v dobrém.

 

Co hodně pozoruji, je to jak některé osobnosti z různých oborů mluví o očkování. Očkujte se! Neočkuje se! Pro mě je to nepřijatelné, respektive vzhledem k mému přesvědčení bych to dělat nemohl. Pokud by se kvůli mně rozhodl jediný člověk neočkovat a zemřel na nemoc, nesl bych já vinu na sobě. Pokud by se kvůli mně nechal naočkovat jediný člověk a zemřel na vedlejší účinky, nesl bych vinu na sobě.

A to je pro mě nepřijatelné, ale jak by řekl románový mistr Vilém -Jsi snad strážce bratra svého? A to nejsem, svědomí má každý svoje a čím si ho zatíží je jeho věc. A když už třeba někdo zemře, tak si to odůvodní, že on za to nemohl. Jenže to si člověk musí umět lhát. Takže abych to shrnul, rád si poslechnu argumenty a informace, protože mi to pomůže vytvořit si vlastní názor. To je vše. Rozhoduji se sám. A nehodlám přejímat odpovědnost za rozhodnutí druhých.

 

Příklad, roušky nosím do obchodu atd. Krom vidiny zbytečného konfliktu, ještě z jiného důvodu. O kontrolu roušek a se obvykle nestará ředitel, že. Dostane to nařízeno nějaký koncový pracovník, který z toho jistě nemá radost. Ostraha v obchodě, někdo kdo například komunikuje se zásobováním pro firmy atd. A já nehodlám obyčejným lidem způsobovat těžkosti. Pokud mi něco řeknou, když nedodržím co mají kontrolovat, následuje konflikt, který nemá řešení. Nemám v sobě žádné frustrace, které bych měl potřebu si na někom vylévat a tak by mi to sotva něco přineslo. Pokud, třeba už jen pro můj povzbudivý vzhled, mě určený zaměstnanec nic neřekne, může být vystaven problémům ze strany nadřízeného, který třeba uvítá záminku, aby strhl pěšákovi nějakou tu korunu. Nebo si jen užívá buzerace podřízených. Takže asi tak.

 

Jen doplním, že mi nevadí, když to někdo nenosí, je to jeho věc. Čeho si ale celkem všímám, je mezi těmi co nedodržují opatření, vyhledávání očního kontaktu. Prostě úplně vybízející a říkající – Nemám roušku, mrkej, řekni mi něco ty ovce a uvidíš. To je takové trošku zarážející a je jedno, jestli se osoba v případě vyprovokování někoho z opačného tábora věřících těší, až zamává potvrzením, že nic nosit nemusí, nebo se chce jen čistě pohádat. Ale to je jen maličkost. Minule jsem přišel takhle k ženě v kauflandu, která roušku neměla a dělala přesně tuhle metodu. Jak jsem k ni šel, udržoval jsem s ní oční kontakt. Bylo na ní vidět jak v postoji už zaujímá bojovou pózu a v tváři se ji rozlívala radost z nadcházejícího střetu ve kterém jistě ubije argumenty hloupou ovci. Když jsem k ni dojel s košíkem, tak jsem ji poprosil, jestli by mohla uhnout, že chci špenát z regálu za ní. To zklamání, výraz ukradených hraček neměl chybu. Musím přiznat, že život se skládá z drobných radostí.

 

Ovce a pastýř

To je taková specifická věc. Někteří lidé mají vize. Nic proti. Mají potřebu říkat, že lidi se chovají jako ovce a měli by s tím něco dělat. Například se vrátit ke kořenům, žít jako přírodní lidé. Mluví obvykle zapáleně a dovedou uchvátit. Charisma a jisté mystično jim dodává osobní kouzlo a podmanivost. Musím říct, že se na ně rád dívám a přinášejí mi zajímavou ukázku pohledu na svět jejich očima. Ve všem se dá najít něco přínosného. Osobní problém mám u nich v tom, že lidem vysvětlují jak žijí špatně a že poslouchají ty blbce, že chodí k lékaři, užívají chemii atd., a používají spotřebiče a a a tisíc dalších věcí. To by bylo ok, jenže..

 

Oni to říkají asi takhle – jste ovce, protože posloucháte politiky, reklamy, vyznáváte konzum, prostě to děláte blbě! To by pořád šlo… Jenže tady to přijde -Neposlouchejte je!!! poslouchejte mě. Ach jo. Proč mají lidé takovou potřebu sbírat následovníky. Ukázat cestu a možnost by z mého pohledu stačilo. Nemusím svoje myšlenky někomu vnucovat, už jen proto, že s novými poznatky, informacemi a zkušenostmi se člověk vyvíjí a já nevím, proč bych měl někoho do něčeho nutit. K tomu je asi potřeba přesvědčení jakéhosi pověření a jistě i pocit, že já jako vyvolený bych s tím stádem něco měl dělat. K tomu se člověk asi musí považovat za osvíceného na konci cesty poznání. A to přesvědčení, že to co pomohlo mě, bude dobré i pro ostatní je přinejmenším podivná. Každý je jiný a já bych nikomu nepřál, aby to měl stejné jako já. A kdybych si to myslel...

 

Pro mě je to nepřijatelné, protože z mého pohledu je svoboda, individualita a vlastní rozhodnutí důležité. Navíc, dejme tomu, že nějakému člověku řeknu, jak se má chovat. Po deseti letech zjistím, že jsem se mýlil a zkazil mu život. To svědomí je svině.. Sakrapes.

 

K tomu ještě dodám malou myšlenku, že kdyby měl lovec ze starých časů možnost nosit boty, které by mu umožnili mít chráněné nohy před zraněním a nerušili zvěř při lovu, tak by je nenosil jen nezodpovědný blázen. A to se v těch časech nepovalovalo po zemi tolik střepů a jiného bordelu, což je darem moderní doby. Jen takový příklad, spíš pro pobavení. (Tohle o přírodě byla jen možnost, vizí a vůdců je vážně mnoho)

 

Momentálně je tu ještě aktuálně stádo východu a západu. Když někomu řeknete něco negativního na USA, respektive něco, co považuje za negativní, tak jste automaticky Rus. A naopak.

(jen velmi stručně pár příkladů) Nezajímá je, že v Americe si volí prezidenty a třeba to se tam děje s hnutími a že mají problémů šest půlek. A na druhé straně že v Rusku se opravdu nějakými právy jednotlivců nikdo příliš nezabývá. Že Putin se svým kultem osobnosti nacházejícím amfory při koupání atd. dělá z lidí pitomce a ovládá je. O tom by se dalo psát mraky věcí.

Ale. Pro věřící, kteří si zvolili strany nic s toho není vidět. Jen zápory opačné strany jsou zřetelné a kdo řekne něco proti, je automaticky v táboře druhém, zkrátka nepřítel. Zase ta víra, slepá důvěra bez nadhledu. Proč se na věci dívat reálně a přemýšlet o nich? Na média se spoléhat nedá a člověk musí víc hledat a pro to není důvod. Lepší je si představit mnou vyvolenou stranu jako spasitele, který chce pro nás všechno dobré a druhý nás chce zničit. I když ve skutečnosti jsme něco jako figurka(nevelká) ve hře a každého zajímá, jak z ní mít nějaký prospěch. Pokud by šlo do tuhého, tak by se teprve ukázalo jak to je,

 

Raději to ukončím závěrem.

 

Pokud vám někdo řekne, že jste ovce, tak tím nemyslí, že nemáte na věci názor a jste ovlivnitelní. Už vůbec ho nezajímá vaše svobodná vůle pouze mu vadí, že nepatříte k jeho stádu.

 

Autor: Pavel Felcman | čtvrtek 3.2.2022 19:55 | karma článku: 4,28 | přečteno: 112x
  • Další články autora

Pavel Felcman

O Kojotím duchovi

Každý hrdina nemusí být velkým, ale může stát za to. Omlouvám se za pravopis, jak jsem napsal, tak vkládám, třeba to někdy opravím.

30.1.2022 v 16:46 | Karma: 0 | Přečteno: 62x | Poezie a próza

Pavel Felcman

Nebe

Cesta k prozření či spasení je trnitá. A celkově cesty nestojí za nic. Stejně jako úroveň mého pravopisu za kterou se tímto omlouvám.

23.10.2021 v 23:58 | Karma: 5,40 | Přečteno: 133x | Poezie a próza

Pavel Felcman

Migrace. A bude hůř…

Omlouvám se předem všem, kteří nahlédli, že píšu tohle až teď, když už svůj názor na tyhle záležitosti napsal každý. Přinejmenším skoro každý, kdo má potřebu psát. Ale.. Nedávno jsem si znovu přečetl knihu A bude hůř...

22.7.2019 v 16:27 | Karma: 30,66 | Přečteno: 1324x | Diskuse| Společnost

Pavel Felcman

Už je to tu zas... Kam s ním

Fejeton. Malé zamyšlení nad velkým problémem, který v dnešní době jistě zatěžuje spoustu lidí, asi spíš chlapů.

21.7.2019 v 18:05 | Karma: 17,76 | Přečteno: 844x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Felcman

Jak jsem se naučila mít ráda mráz

Je to trošku perverzní a nejspíš maličko zvrhlé. Jen pro ty které nějak nepohoršuje sex.... Rozhodně 18+

3.4.2016 v 20:06 | Karma: 17,76 | Přečteno: 806x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 598x
ehm. Aou

Seznam rubrik