Buďte akčni, nebuďte reakčni!

To nejsou moje slova. Bohužel. Já to tak krásně po ostravsku neumím. Výzvu napsal jeden z nejúspěšnějších bloggerů iDnesu. Jestli patří i k vašim nejoblíbenějším, ale stejně tak i v případě, že na Větvu máte pifku, můžete ho zítra odpoledne důkladně vyzpovídat.

Letos výběr z Větvových blogů vyšel i knižně.vetvicka.blog.idnes.cz

Ladislav Větvička patřil k mým oblíbeným bloggerům ještě předtím, než jsem se sem přestěhoval z respektované blogosféry.

Víc než jeho krásný ostravský dialekt mě zaujal jeho smysl pro humor. Ono by ale jedno bez druhého asi těžko mohlo fungovat. Nemyslíte?

Výzva, kterou jsem si půjčil do dnešního titulku, je konkrétně z "intelektuálnějšího" Větvova blogu Klema měl pravdu – v životě se počitaju akčni věci, ne reakčni! Tímhle textem sice autor vybočuje ze své obvyklé linky, ale jeho každé slovo by si zasloužilo vytesat do kamene.

Jeho zatím nejúspěšnější text Hledal sem obyčejneho člověka. Našel sem prase vyšel v březnu a vynesl mu 96. místo v celkovém přehledu autorů podle čtenosti a dokonce 60. místo podle karmy. Přečetlo si jej 30 074 čtenářů, kteří mu vyklikali karmu 48,31. Pokud máte rádi fotky a příběhy a tenhle text jste ještě nečetli, rozhodně doporučuju!

Mimochodem, jeho "prasečí" fotoreportáž vyšla ve stejném měsíci, kdy Větva rekapituloval svoje dvouleté působení na blogu: vyšla mu knížka The Best of Větva: Ostravaci sobě.

Ale zpátky k otázce. Co mám na Větvovi rád, je kombinace krásné ostravštiny (ke které mám coby rodák z Vítkovic nostalgický vztah) a jeho na první pohled někdy až brutálního, ale přesto vlastně moudrého humoru. Naposledy pěkně čtenářům hnul žlučí, když napsal svoje Diky bohu za povodně v Čechach. Kdo není morous bez špetky smyslu pro humor, ví, že to nemyslel tak doslova.

Nebo myslel? Ostatně, i na to se ho můžete už zítra zeptat na facebooku. Ladislav Větvička je vůbec prvním hostem, kterého jsem pozval na stránky knihkupectví Kanzelsberger k on-line rozhovoru, který začíná ve 14 hodin zítra 19. srpna, otázky mu ale můžete pokládat třeba už teď.

Svoji otázku už mám delší dobu v hlavě. Zajímalo by mne, jestli náhodou není ten legendární Ostravak ostravski, jehož identitu jsem se snažil odhalit už před pěti lety.

Ale je mi jasné, že na tuhle otázku jednoznačnou odpověď nedostanu. Jednak kdyby šlo o jednoho a téhož člověka, copak by to mohl přiznat? A pak – Větva je Větva, on se z toho určitě nějak rafinovaně vykroutí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Fekar | středa 18.8.2010 17:07 | karma článku: 13,39 | přečteno: 1492x