Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korupce a cikáni

Na hlavních stranách zpravodajských serverů se dnes objevila zpráva, kterak policisté přistihli při činu skupinku „spekulantů,“ kteří slibovali Nadačnímu Fondu Vincencium (pohrobku spolku svatého Vincence) vyřízení kladného stanoviska Ministerstva obrany s převodem restituovaných nemovitostí. Úspěch, chce se říci – policie dělá svou práci dobře, korupčníci poputují do klepet a další zářez v boji proti korupci je na světě. Omyl.

Samozřejmě, je skvělé, že policie dělá svoji práci, a zasahuje proti trestné činnosti. Je naopak trestuhodné, že se zde prostor pro páchání trestné činnosti uměle vytváří. Prevence korupce a kriminality obecně (protože korupce nic jiného není) je totiž podstatně důležitější, než její následné trestání. Kdo by například vozil do sběru víka od kanálů z tvrzeného skla nebo plastu? Tak stejně je tomu ve výše popsaném případě – NF Vincencium chce vyměnit budovu, na jejíž rekonstrukci nemá peníze, za jiné pozemky. Ministerstvo obrany ale výměnu blokuje a tím vytváří problém, který nelze standardním postupem řešit. Mnoho lidí v podobných případech propadne zoufalství a přemýšlí, zda-li by nešlo zadrhnutá kola státního soukolí nějak „promazat.“ Je to tato nekonečná frustrace se zdlouhavými řízeními, potřebnými povoleními, osvědčeními a úředními razítky, co je živnou půdou pro korupci. Nechám stranou legitimitu nesouhlasu Ministerstva i faktu, že v tomto konkrétním případě nikdo uplacen nebyl.

Na zpravodajských serverech, po hospodách i při intelektuálních diskusích si mnozí postesknou, jak by měli přijít všichni politici pozavírat nebo rovnou (po zásluze a v tradičním duchu) vyházet z oken svých kanceláří, protože, stejně jako cikáni, jen parazitují na společnosti a okrádají stát. Jiní jsou mírnější a politiky by pouze vyměnili, neboť „chtějí změnu.“ Změna ovšem nepřichází s novými tvářemi v parlamentu, ani s převratnými protikorupčními opatřeními, jejichž navrhováním a vyhodnocováním ztrácíme čas i peníze a výsledek se jaksi nedostavuje.  Změna může, podle mého, přijít pouze v situaci, kdy dojde k důkladné revizi stávající správní legislativy a deregulaci sféry jak podnikatelské, tak občanské. Omezení možností ukrást a prodat víko od kanálu se v politice rovná omezení možností politiků a úředníků rozhodovat o individuálních lidských osudech.

Pokud by totiž Ministerstvo obrany nemělo možnost výměnu pozemků blokovat, nemá být kdo podplacen a korupce nemusí být potírána, neboť fakticky není možná.

Autor: Michal Feigler | středa 2.10.2013 13:00 | karma článku: 16,60 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Michal Feigler

Zrušit roaming, a co dál?

Když před časem Evropský parlament schválil plán postupně zrušit poplatky za roaming, i lidé, kteří běžně normy projednávané v rámci unijních institucí nesledují, si pochvalně pomlaskávali, že „aspoň k něčemu ta EU je“. Zrušení roamingu je bezpochyby správný směr, který, stejně jako zrušení hraničních přechodů, přispívá ke komfortu obyvatel Unie. Idea, že Rakušák se po cestě Českou republikou dovolá a podívá na internet za stejnou cenu jako doma, je však zatím mylná. Po cestě si totiž nezavolá a nezasurfuje ani Čech.

20.5.2014 v 9:10 | Karma: 7,89 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ekonomika

Michal Feigler

Deset let v EU – Výhra i nevyužitá příležitost

Dnes slavíme kromě svátku zamilovaných a odpočinku od práce také 10 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Všude dnes čtu, že ale vlastně není, co slavit. Jak je tomu doopravdy?

1.5.2014 v 18:03 | Karma: 10,40 | Přečteno: 341x | Diskuse| Společnost

Michal Feigler

Volný trh? Zatím pouze pro některé

Exportéři zemí, které nemají přímý přístup k moři, mnohdy nemají na růžích ustláno. Nedávno se o tom přesvědčila Česká zbrojovka, když chtěla vyvézt zbraně dle dlouhodobého kontraktu do Egypta. V Německu si požádala o tranzitní licenci, které se však do doby termínu dodání nedočkala. Česká společnost tak musela zvolit nákladnější způsob dopravy a převést zbraně letecky. Ojedinělé problémy jedné firmy? Ne tak docela. Ve zbrojním průmyslu je tento postup zcela běžný nejenom v Německu, ale také například v Polsku – domácí společnosti jsou tak evidentně upřednostněny před „suchozemskou“ konkurencí. Holt nemáme moře, lze si povzdechnout. Není to ale pravda.

30.4.2014 v 20:46 | Karma: 11,12 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Michal Feigler

Imigrační kvóty a cesta do pekel

Dříve se vezli na vlně „národní hrdosti“ projevující se nenávistí k čemukoliv cizímu republikáni, dnes přebral kromě Dělnické strany tuto pomyslnou štafetu Tomio Okamura. I Lidovci se přidali s tím, že v Evropském parlamentu budou hájit veškeré „národní zájmy“, jakmile si tedy odskočí od urputného předvolebního boje s letním časem.

28.4.2014 v 20:35 | Karma: 12,22 | Přečteno: 457x | Diskuse| Politika

Michal Feigler

Podpora start-upů jako krůček k prosperitě

Politici se před volbami mnohdy zaklínají, kolikže po svém zvolení vytvoří pracovních míst. Jan Keller to tentokrát v barvách ČSSD slibuje i ve volbách do Evropského parlamentu. Jak toho dosáhne, ovšem již neprozrazuje. Miloš Zeman si zase libuje ve velkých průmyslových parcích, při kterých se zaleje nejlépe ta nejúrodnější země betonem, aby se zde na dobu daňových prázdnin usadila asijská montovna. Osobně vidím prostor pro státní podporu úplně jinde.

23.4.2014 v 10:05 | Karma: 5,53 | Přečteno: 148x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1487x
Právník, mediátor a kandidát č. 25 do Evropského parlamentu za TOP 09. www.feigler.eu

Seznam rubrik