Korupce a cikáni

Na hlavních stranách zpravodajských serverů se dnes objevila zpráva, kterak policisté přistihli při činu skupinku „spekulantů,“ kteří slibovali Nadačnímu Fondu Vincencium (pohrobku spolku svatého Vincence) vyřízení kladného stanoviska Ministerstva obrany s převodem restituovaných nemovitostí. Úspěch, chce se říci – policie dělá svou práci dobře, korupčníci poputují do klepet a další zářez v boji proti korupci je na světě. Omyl.

Samozřejmě, je skvělé, že policie dělá svoji práci, a zasahuje proti trestné činnosti. Je naopak trestuhodné, že se zde prostor pro páchání trestné činnosti uměle vytváří. Prevence korupce a kriminality obecně (protože korupce nic jiného není) je totiž podstatně důležitější, než její následné trestání. Kdo by například vozil do sběru víka od kanálů z tvrzeného skla nebo plastu? Tak stejně je tomu ve výše popsaném případě – NF Vincencium chce vyměnit budovu, na jejíž rekonstrukci nemá peníze, za jiné pozemky. Ministerstvo obrany ale výměnu blokuje a tím vytváří problém, který nelze standardním postupem řešit. Mnoho lidí v podobných případech propadne zoufalství a přemýšlí, zda-li by nešlo zadrhnutá kola státního soukolí nějak „promazat.“ Je to tato nekonečná frustrace se zdlouhavými řízeními, potřebnými povoleními, osvědčeními a úředními razítky, co je živnou půdou pro korupci. Nechám stranou legitimitu nesouhlasu Ministerstva i faktu, že v tomto konkrétním případě nikdo uplacen nebyl.

Na zpravodajských serverech, po hospodách i při intelektuálních diskusích si mnozí postesknou, jak by měli přijít všichni politici pozavírat nebo rovnou (po zásluze a v tradičním duchu) vyházet z oken svých kanceláří, protože, stejně jako cikáni, jen parazitují na společnosti a okrádají stát. Jiní jsou mírnější a politiky by pouze vyměnili, neboť „chtějí změnu.“ Změna ovšem nepřichází s novými tvářemi v parlamentu, ani s převratnými protikorupčními opatřeními, jejichž navrhováním a vyhodnocováním ztrácíme čas i peníze a výsledek se jaksi nedostavuje.  Změna může, podle mého, přijít pouze v situaci, kdy dojde k důkladné revizi stávající správní legislativy a deregulaci sféry jak podnikatelské, tak občanské. Omezení možností ukrást a prodat víko od kanálu se v politice rovná omezení možností politiků a úředníků rozhodovat o individuálních lidských osudech.

Pokud by totiž Ministerstvo obrany nemělo možnost výměnu pozemků blokovat, nemá být kdo podplacen a korupce nemusí být potírána, neboť fakticky není možná.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Feigler | středa 2.10.2013 13:00 | karma článku: 16,60 | přečteno: 1510x