Salát s rajčaty a ančovičkami

Také máte rádi rajčata steně jako já? Přiznám se, že já rajčata mohu konzumovat téměř v jakékoliv úpravě. Rajskou polévkou či omáčkou počínaje a skvělou vychlazenou a lehce popepřenou Bloody Mary konče. Dnes bych Vám rád představil recept na Salát s rajčaty a ančovičkami.

Zkuste na večeři rajčatový salát s ančovičkamiFoto: Georgis Fasulis

A ještě jednu dobrou zprávu mám. Konečně jsem investoval do koupě foťáku a tak doufám, že se to pozitivně projeví na kvalitě fotografií tohoto i mých případných budoucích receptů.

Ančovičky koupíte dnes v každém slušném supermarketu. V Řecku jsou tyto malinkaté rybičky (menší než sardinky) velmi populární. Řecky se tyto rybky jmenují gavros a připraví Vám je jen tak, obalené v mouce a usmažené, prakticky v každé taverně. Teda, pokud zrovna není úplněk. Za úplňku údajně tyto rybičky plavou dolů do velkých hloubek moře a rybářským sítím se tak úspěšně vyhýbají.

A nyní již k samotnému receptu. Je jednoduchý a velmi rychlý. Na salát budete potřebovat vše, co vidíte na první fotografii. Dále pak postupujete podle fotek pěkně krok za krokem.

Salát s rajčaty a ančovičkami

Ingredience:

  • 2 ks rajčat
  • 1/2 cibule (červené)
  • 1/2 limetky
  • ze 3 stroužky česneku
  • zelenou posekanou petrželku (bohužel mi čerstvá došla, použil jsem mraženou)
  • ze pár oliv (tady platí pravidlo: když olivy tak černé, když černé, tak řecké, když řecké, tak z Peloponésu, když z Peloponésu, tak jedině olivy Kalamon - ty jsou totiž bezkonkurenčně nejlepší)
  • krabičku ančoviček
  • 2. varianta - místo slaných ančoviček použijte malinkaté olejovky - viz další foto (ale z ančoviček, klasické laciné sardinky jsou příliš veliké a hodí se spíž na pomazánku)
  • olivový olej (jedině extra virgin)
  • sůl, pepř - dle chuti

 

 

Varianta 2 - s olejovkami:

Všimněte si, zde, u této varianty - dělal jsem ji o den dřív, jsem ještě kousek čerstvé zelené petrželky měl - je to fakticky lepší.

 

Cibuli rozkrojíme na půl.

 

A poté na měsíčky.

 

Rajčata nakrájíme rovněž na měsíčky....

 

..a vyskládáme si je na talíř.

 

Rajčata na talíři jen zlehounka posolíme (pozor, ančovičky jsou dosti slané) a popepříme.

 

Přidáme na rajčata pokud možno rovnoměrně prolisovaný česnek.

 

Rybičky si vyklopíme na prkýnko....

 

... a příčně je překrojíme na malé kousky.

 

Kousky rybiček rozprostřeme na rajčata.

 

Přidáme zelenou posekanou petrželku ...

 

... a vymačkáme půlku limety.

 

Přidáme připravenou nakrájenou cibuli.

 

Nyní přišel čas na olivy a olivový olej. Olivy dáme na talíř a nakonec vše polijeme olivovým olejem. Nedáváme jej mnoho, ale jen velmi tenkým proužkem jím rovnoměrně polijeme již hotový salát.

 

I s focením mi výroba salátu netrvala déle než 20 minut.

 

Salát na chvíli (cca 20 minutek) necháme odpočinout v lednici.

 

A můžete prostírat.

S kouskem chleba či s toustem Vám jídlo poslouží jako chutná, lehká a také zdravá večeře.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Georgis Fasulis | neděle 7.11.2010 8:45 | karma článku: 18,66 | přečteno: 5374x