Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proboha, vždyť Topolánek nic špatného neřekl!

Mirka Topolánka znám bratru už dobrých třiadvacet let. Řečeno tedy hezky po paroubkovsky, znám ho i jako „obyčejného“ člověka. Mohu říci, že pokud jsem si na něm něčeho cenil především, pak to byla vždy jeho upřímnost a naprostá neschopnost podrazu.

Foto prevzato z Mirkova profilu na facebooku.

Jako vrcholného politika pak znám více, než jeho samotného, už spíše jen jeho mediální obraz.

A na ten vskutku zrovna hezký pohled není. Samozřejmě není možné tak, jak to naši politici (včetně Topolánka) mají bohužel ve zvyku, vinit za něj jen novináře. Vrcholný politik si svůj mediální obraz do jisté míry tvoří sám a jestli na něm nechce mít šmouhy, jinými slovy chce –li být v politice úspěšný, musí se umět chovat.

S tím má a měl prostořeký Valach vždy potíže. Sám si toho byl také moc dobře vědom a v tomto směru se na sobě také snažil občas, tu s větším, tu s menším úspěchem, zapracovat. Bohužel, vždy, když se zdálo, že mu to už už jakž takž jde, prdly mu někde s někým nervy a svůj zamazaný „obrázek“ mohl malovat zase hezky nanovo. A byla to škoda, zamazal si tak vždy i tu hezčí část svého obrazu – inteligentního, nezvykle upřimného, rázného přitom srdečného politika s dobrým tahem na branku.

Zatímco si za spoustu někdejších extempore mohl sám hlavně díky své prchlivosti, tentokrát se musím ale Mirka důrazně zastat. Tentokrát je v tom Topol nevinně!

Pečlivě jsem si poslechnul zveřejněný záznam jeho neformálního „skandálního“ rozhovoru a jsem přesvědčen, že rozhodně neřekl nic špatného!

Jeho slova na žádného jedince ani skupinu neútočila a už vůbec nechtěla nikomu ublížit. Ministr Slamečka to pochopil naprosto přesně, premiér Fišer za to nepochopil nic. Jestli také četl jen Blesk, není se čemu ani moc divit.

O církvi zase mluvil Mirek Topolánek z hlediska její historie a zase neřekl nic špatně, katolická církev celá staletí zneužívala svého postavení a vymývala svým ovečkám mozky. To už jsme opravdu natolik "korektní", že nám čarodějnické procesy, křižácké výpravy či jiné křesťanské excesy přijdou jako služba občanům nebo budeme dělat, že nikdy neexistovaly?

Každý alespoň trošku soudný člověk, který si nevystačí s nesmyslnými skandalizující nadpisy bulváru chtivých novin (včetně těch bulváru chtivých tzv. seriózních listů) s jejich překroucenými a z kontextu vytrženými citáty z onoho rozhovoru a tento si poslechne celý on-line, musí potvrdit, že Topolánek nikoho nechtěl urazit a ani neurazil, naopak.

Předseda ODS byl uvolněný a s upřímností sobě vlastní v přátelské atmosféře redakce gay časopisu odpovídal na otázky redaktora. Především na to, co si on sám myslí o gayích a této problematice včetně vztahu k církvi. To vše neformálně při rozhovoru doslova mezi dveřmi.

V Topolánkových slovech nebyla ani stopa po nějaké zášti nebo netoleranci. Nebyla tam ani zmínka zavánějící homofobií. S Duškovými výroky se to nedá vůbec srovnat! Naopak, Topolánek několikrát zdůraznil, že s tím nikdy neměl a nemá žádný problém.

Nakonec se pokusil, možná trošku neohrabaným srovnáním, vysvětlit, že nikdy nezáleží na tom, zda je člověk např. Židem nebo gayem, ale vždy jen a jen na tom jakým je jednotlivec člověkem a co umí.

Proboha, co je na tomto sdělení špatného?

A je to i přesně pode přísných pravicových či konzervativních ideových zásad tolik zdůrazňujících individuální práva jednotlivce nad skupinou.

A urazit se nad nadsázkou vepřo-knedlo? To už snad nemůže myslet vážně vůbec nikdo. Vždyť to už byla jen a pouze jakási jiná verze Jiránkova slavného Jíry z Maršova, co žere brouky. A to nemluvím o tom, že pro typické voliče Jiřího Paroubka je tato metafora více než trefná. Vždyť každá budoucí ušetřená 30-koruna u doktora znamená pro tohoto voliče jeden smažený řízek a další 30-koruna ušetřena v lékarně znamená k tomu řízku jednu vychlazenou dvanáctku. Vše na podnose od Paroubka gratis, no nevolte ho.

A konečně, Topolánka se zastává i sám šéfredaktor zmíněného časopisu Jakub Starý: "pan Topolánek byl ve všem velmi upřímný a přímočarý, prokazoval k menšinám toleranci," nechal se slyšet.

Topolánek to má se svou upřímností nesmírně těžké. Je smutné, že za ní tolik pyká. Nerozumím tomu.  Mně je jeho upřimnost stokrát milejší a cenněší, než sebevzletnější moudra pokryteckého politika, který tato moudra na vás s liniolinovým úsměvem vždy vychrlí podle předem naučené příručky politické "korektnosti", přičemž sám si myslí pravý opak.

Je smutné, že se tato, u politiků tolik vzácná, vlastnost obrací proti jemu samotnému. Možná by si Topolánek zasloužil, aby kdykoliv a kdekoliv vždy, než otevře ústa, byl varován: „Upozorňujeme vás, že, vše, co řeknete, může být překrouceno proti vám.“

Anebo si zaslouží spíše zanotovat refrén známé písničky táborových ohňů Pověste ho vejš, ať se houpá?

To už si musí zodpovědět každý sám.

 

Kdo ještě neviděl sprostě a tajně vynesený soukromý neformální rozhovor, může ho zhlédnout třeba zde.

Aktuálně doporučuji také na toto téma k přečtení článek Adama Drdy Topolánek, utržený ze řetězu a taky blog kolegyně Evy Pallotto.

Aktuálně doporučuji ještě tento komentář Bohumila Doležala k této cause:  Hon na Topolánka

Autor: Georgis Fasulis | úterý 23.3.2010 7:35 | karma článku: 41,74 | přečteno: 6131x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Na Valašském Hrbu jsem chybět nesměl ani letos!

Na Valašském Hrbu jsem nechyběl od jeho prvního ročníku, vždy jsem absolvoval nejdelší 55 km trasu a logicky jsme nechtěl chybět ani na jeho 5. ročníku! Ale....

28.5.2017 v 15:47 | Karma: 16,45 | Přečteno: 986x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Legendu - Jesenický maraton

Sportovní nadšenci z klubu 3THX ve spolupráci s Báječnými ženami v běhu organizují již 3. rokem dva nádherné horské běhy, květnový Valašský Hrb a srpnový Jesenický maraton, známý taktéž pod zkratkou YES.

21.8.2016 v 16:34 | Karma: 21,68 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Dal jsem letošní Pražskou stovku, konečně!

„Chceš-li něco vyhrát, běhej stovku, chceš-li něco zažít, běhej maraton,“ řekl kdysi Emil Zátopek a já si dovolím doplnit: a chceš-li zážitek, na který jen tak nezapomeneš, přihlaš se na Olafovu Pražskou stovku!

8.12.2015 v 22:39 | Karma: 19,32 | Přečteno: 964x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický Maraton 2015 - nejkrásnější horský maraton

V sobotu 22.8.2015 jsem absolvoval již podruhé nádherný Jesenický maraton. Je to podle mne ten nejhezčí horský maraton u nás. Trasa totiž vede po téměř celém hřebenu Hrubého Jeseníku.

23.8.2015 v 18:30 | Karma: 16,94 | Přečteno: 1048x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Valašský Hrb 2015 aneb jak jsem odolal Sirénám a závod dokončil

Když jsem zde loni sepisoval report z Valašského Hrbu 2014, napsal jsem v závěru, že zkusím příští rok stihnout vyhlášení vítězů, které bylo vždy hodinu před limitem na nejdelší trať.

31.5.2015 v 20:22 | Karma: 15,78 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Od 60 let jsou bez šance, míní Maláčová. Pomůže rekvalifikace, říká Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Politici to uvítali

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  17:51

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.