Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Makaronáda aneb špagety s mletým hovězím masem

Než na mě někdo začne křičet, že makarony nejsou špagety, pak vězte, že to vím a nijak nezpochybňuji. Ten název, "makaronáda" jsem si do nadpisu vypůjčil proto, že v Řecku, odkud jídlo pochází, se tento recept a milión podobných dělá právě převážně z makarónů a odtud se mu také říká "makaronáda". Osobně mi chutnají více špagety a tak jsem tento recept úspěšně transformoval na tuto mou z nejoblíbenějších formu pasty. Postupně jsem se pak dopracoval k níže uvedenému receptu tak, jak jej vařím já, a který zájemcům tímto nabízím v mém dalším fotoreceptu.

Špagety podávejte se sýrem feta (nebo alespoň balkánem) a černými olivami.Foto: Georgis Fasulis

Nejprve dovolte pár, pro většinu jistě zbytečných, slov ke špagetám. Pokud si chcete na nich opravdu pochutnat, kupte si kvalitní těstovinu ze semolinové pšenice, nejlépe italské značky. Pokud vám vyhovuje vaření po babicovsku, překlikněte si, prosím, na jeho stránky. Jako tuk pak požijte zásadně olivový olej extra virgin.

A nyní již rychle k receptu.

Špagety s mletým hovězím

Budete potřebovat:

  • 1/2 kg kvalitního mletého hovězího masa
  • 2 menší cibule
  • 1 mrkev, kousek celeru
  • petrželovou nať - nezbytná
  • ze 4 až 6 stroužků česneku
  • 1 konzervu celých nebo sekaných rajčat
  • 2 dc červeného vína - ještě nezbytnější
  • olivový olej - panenský, neboli parthenon neboli extra virgin - naprosto nezbytný
  • 2-3 dcl vývaru na podlití (nevaříte li zrovna polévku, použijte s klidem Babicy horkou vodu)
  • na posypání kvalitní sýr - já používám kvalitní řecký ovčí sýr tzv. kefalotyri nebo o fous měkčí kefalogravieru (u nás jej seženete stěží, ale s úspěchem můžete použít parmazán, grana padáno,  ovčí pecorino apod.). Chystáte -li se dát cihlu, překlikněte si opět raději na Babicovy "dobroty" a na můj recept raději zapomeňte. Můj kamarád a kolega z práce Radek má na to vtipnou glosu: "Místo špaget jsem dal kolínka, místo rajčat kečup a na místo parmazánu cihlu třicítku.... no teda, fakt nechápu jak to mohou ti Italové žrát!"
  • 1 lilek (není nezbytný, ale je to taková třešnička na dortu)
  • a samozřejmě kvalitní špagety (ale s úspěchem můžete použít právě makaróny)

 

Na fotografii vidíte skoro všechny ingredience. Chybí tam špagety, na které zřejmě nezapomenete a také jsem zapomněl přiložit nastrouhaný sýr. Opakuji - sýr, nikoliv cihlu! :-)

 

Na dno hrnce nalijeme olivový olej (přiměřeně - na 1/2 kg masa cca 1/2 až 1 dcl) a lehce ho rozpálíme - pozor, nesmíme přepálit, jakmile vidíte, že se začíná pálit, okamžitě stahujte ze zdroje, když olej zlověstně kouří, je již pozdě a olej (ekologicky) znehodnoťte a začněte znovu.

 

Cibuli si nasekáme, může být nahrubo a vložíme na horký olej.

 

Mezitím, co se nám smaží cibulka, si můžeme připravit rajčata. Já použil plechovku, můžete použít čerstvá či mražená, ale nezapomeňte je stáhnout ze slupky.

 

Rajčata nasekáme na drobné kousky. Máte -li přímo konzervu s nasekanými rajčaty, tento krok pochopitelně vypustíte :-).

Rajčata vlijeme i se štávou do misky, přidáme zelenou nasekanou petžel, lehce osolíme, opepříme a přidáme taky hrst cukru - viz foto.

 

Směs v míse lehce promícháme.

 

Připravíme si mrkev, podélně rozpůlíme a nakrájíme na stejně silné hranolky.

 

Asi takto.

 

Hranolky z mrkve příčně rozkrojíme napůl.

 

Přibližně totéž provedeme i celeru.

 

Při tom všem dáváme pozor na cibulku, aby se nám nespálila! Když cibulka začíná lehce zlátnout,...

 

.... přidáme k ní nakrájenou mrkev a celer a lehce orestujeme, asi tak 3-5 minut.

 

Nyní přišel čas na maso. Mleté maso nijak neupravujeme ani nekořeníme a tak jak je, je vložíme do hrnce, přičemž je restujeme. A to tak, že vařechou maso stále rozmělňujeme na drobné kousíčky a převracíme. V hrnci by neměly zůstat větší "bramboroidy", ale jen drobné kousky.

 

Když je mleté maso dostatečně rozmělněno a orestováno ze všech stran (není vidět červená barva masa), přidáme do hrnce směs rajčat a petrželky.

 

Směs promícháme a přidáme červené víno.

 

Podlijeme vývarem (nebo vřelou vodou).

 

Promícháme, přiklopíme poklicí a necháme cca půl hodinky dusit.

 

Zatímco se nám masová směs dusí, nakrájíme si lilek na hrubší kolečka.

 

Kolečka dáme do misky a řádně prosolíme několika hrstmi soli, nebojte se, sůl nakonec smyjeme. Necháme v misce kolečka lilku cca 15 minut takzvaně vypotit. Sůl vytáhne z lilku vodu a zároveň hořkost.

 

Po asi 15 minutách, když sůl vytáhne z lilků vodu, lilky v ruce vyždímáme.

 

Vyždímanou vodu slijeme a lilky opláchneme od zbývající soli pod studenou vodou.

 

Poté je dobře vysušíme papírovými utěrkami.

 

Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a kolečka lilku na něm osmažíme po obou stranách.

 

Osmažené lilky dáme na volný talíř a odložíme.

 

Hnidopichové a Zdeněk Pohlreich nyní  zavřou obě oči a půjdou si připravit jíšku či zásmažku. My ostatní si vezmeme instantní jíšku a lehce masovou podušenou směs zahustíme - opravdu jen zlehka (cca 1 lžíce jíškových granulí). Já to mám v oku, tak sypu přímo. Promícháme a pár minutek ještě podusíme. Do šťávy můžeme přidat muškátový květ nebo oříšek, chuťově se tam výborně hodí, ale jen trochu, je dosti aromatický, ať to nepřeženete.

 

Mezi tím, co se nám dodělává masová směs se šťávou, rozetřeme půlku česneku na usmažené lilky.

 

Druhou půlku česneku pak nakonec vylisujeme do hrnce s masem. Hrnec hned potom odstavíme z ohně (či zdroje tepla)  směs řádně promícháme a přiklopíme pokličkou.

 

Hotová směs vypadá nějak takto.

 

Mezitím jsme si dali vařit vodu na špagety. Nebojte se soli, pasta, jak mne naučil Zdeněk Pohlreich, se nepřesolí. Těstoviny si vezmou jen tolik soli, kolik potřebují. Jakmile se voda vaří, ponoříme opatrně špagety do vody a uvaříme aldente, neboli česky - tak akorát.

 

Když jsou špagety uvařeny, scedíme je.

 

Můžeme je lehce polít olivovým olejem, aby se nám leskly a nelepily se. Na závěr si pak nastrouháme nějaký dobrý tvrdý sýr typu parmazán.

 

A můžeme servírovat. Špagety dáme na talíř, prolijeme je masem a šťávou. nahoru přidáme hrst strouhaného sýru a vedle na talíř přiložíme pár koleček osmaženého lilku.

 

Jídlo není příliš náročné ani na čas a ani jeho příprava není pracná. A v neposlední řadě není ani náročné na finance - 1/2 kg masa stačí bohatě na 5-7 porcí.

Osobně mám toto jídlo moc rád a nejraději jej jím s chlebem, sýrem feta a černými olivami.

Těm z Vás, co se do něj pustí, přeji, aby se Vám dílo povedlo a chutnalo.

Autor: Georgis Fasulis | úterý 16.11.2010 7:34 | karma článku: 19,91 | přečteno: 5528x
  • Další články autora

Georgis Fasulis

Běžel jsem Pražský maraton, jen 14 dní po Krakovu! Nedělejte to

Zabiju učitele Janderu, zabiju Jožku, zabiju Jirku Karáska! Učitele Janderu jsem si vypůjčil z Cimrmanova záskoku, abych všechny ubezpečil, že se jedná pouze o žertovnou nadsázku. Nicméně proč zbylí dva byli v neděli odpoledne v průběhu absolvování mého 3. pražského maratonu na zabití? Protože mě a mého kamaráda Davida cca půl roku tomu na zad přemluvili na dva maratony za sebou během pouhých 14 dnů! Krakov 19.4. a Prahu 14 dní na to.

4.5.2015 v 21:40 | Karma: 17,15 | Přečteno: 960x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Letošní LH24 byla ve znamení ledu a sněhu

24. až 25. ledna 2015 se konal již 4. ročník tohoto populárního zimního extrémního závodu ve zkratce zvaného LH24 neboli 24 hodin na Lysé hoře, který pořádá Libor Uher a já se ho účastnil již po třetí v řadě za sebou. Pro neznalé připomínám, že v tomto závodě jde o to, kolikrát stihnete vystoupat na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd a zase z něj seběhnout za 24 hodin. Jeden okruh má okolo 11,5 km s převýšením cca 800m. Soutěží se v kategorii jednotlivců a kategorii dvojic, kde se parťáci na trati střídají.

27.1.2015 v 7:31 | Karma: 18,97 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Mekku všech maratonů z Maratónu do Athén

Někdy na jaře letošního roku jsem se u piva chlubil svému dlouholetému kamarádovi Mirkovi svými maratonskými úspěchy. „A v Athénách už jsi běžel?“ skočil mi do mého monologu.

23.11.2014 v 8:25 | Karma: 21,95 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Běžel jsem Košický Maraton, nejstarší maraton v Evropě

Jubilejní 90. ročník Košického Maratonu mieru se konal před rokem a já na něj byl přihlášený. Kdo čte mé běžecké blogy, tak ale jistě ví, že jsem si před rokem na Uhrově „Bé sedmičce“ narazil žebra a to mě z přípravy na Košice vyřadilo. Využil jsem nabídky pořadatelů převést startovné na další rok a tak se rok sešel s rokem a já jsem tak letos poprvé v životě navštívil Košice.

6.10.2014 v 17:01 | Karma: 17,21 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Sport

Georgis Fasulis

Jesenický maraton 2014 – zážitek, který stál za to

„Jirko, doufám, že se přihlásíš na Jeseníky“ řekl mi po mém doběhu na Valašském Hrbu lakonicky Radek Černín ze skupiny 3THX, která má za sebou více než úspěšné zorganizování obou ročníků právě Valašského hrbu. A nyní se hoši z 3THX právě chystali na svou premiéru Jesenického maratonu, který letos převzali po předchozím pořadateli.

25.8.2014 v 7:32 | Karma: 17,29 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6224x
Kdo jsem? Jsem jedna desetimilióntina této země - nic více, ale ani nic méně.