- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Špagety podávejte se sýrem feta (nebo alespoň balkánem) a černými olivami.Foto: Georgis Fasulis
Nejprve dovolte pár, pro většinu jistě zbytečných, slov ke špagetám. Pokud si chcete na nich opravdu pochutnat, kupte si kvalitní těstovinu ze semolinové pšenice, nejlépe italské značky. Pokud vám vyhovuje vaření po babicovsku, překlikněte si, prosím, na jeho stránky. Jako tuk pak požijte zásadně olivový olej extra virgin.
A nyní již rychle k receptu.
Špagety s mletým hovězím
Budete potřebovat:
Na fotografii vidíte skoro všechny ingredience. Chybí tam špagety, na které zřejmě nezapomenete a také jsem zapomněl přiložit nastrouhaný sýr. Opakuji - sýr, nikoliv cihlu! :-)
Na dno hrnce nalijeme olivový olej (přiměřeně - na 1/2 kg masa cca 1/2 až 1 dcl) a lehce ho rozpálíme - pozor, nesmíme přepálit, jakmile vidíte, že se začíná pálit, okamžitě stahujte ze zdroje, když olej zlověstně kouří, je již pozdě a olej (ekologicky) znehodnoťte a začněte znovu.
Cibuli si nasekáme, může být nahrubo a vložíme na horký olej.
Mezitím, co se nám smaží cibulka, si můžeme připravit rajčata. Já použil plechovku, můžete použít čerstvá či mražená, ale nezapomeňte je stáhnout ze slupky.
Rajčata nasekáme na drobné kousky. Máte -li přímo konzervu s nasekanými rajčaty, tento krok pochopitelně vypustíte :-).
Rajčata vlijeme i se štávou do misky, přidáme zelenou nasekanou petžel, lehce osolíme, opepříme a přidáme taky hrst cukru - viz foto.
Směs v míse lehce promícháme.
Připravíme si mrkev, podélně rozpůlíme a nakrájíme na stejně silné hranolky.
Asi takto.
Hranolky z mrkve příčně rozkrojíme napůl.
Přibližně totéž provedeme i celeru.
Při tom všem dáváme pozor na cibulku, aby se nám nespálila! Když cibulka začíná lehce zlátnout,...
.... přidáme k ní nakrájenou mrkev a celer a lehce orestujeme, asi tak 3-5 minut.
Nyní přišel čas na maso. Mleté maso nijak neupravujeme ani nekořeníme a tak jak je, je vložíme do hrnce, přičemž je restujeme. A to tak, že vařechou maso stále rozmělňujeme na drobné kousíčky a převracíme. V hrnci by neměly zůstat větší "bramboroidy", ale jen drobné kousky.
Když je mleté maso dostatečně rozmělněno a orestováno ze všech stran (není vidět červená barva masa), přidáme do hrnce směs rajčat a petrželky.
Směs promícháme a přidáme červené víno.
Podlijeme vývarem (nebo vřelou vodou).
Promícháme, přiklopíme poklicí a necháme cca půl hodinky dusit.
Zatímco se nám masová směs dusí, nakrájíme si lilek na hrubší kolečka.
Kolečka dáme do misky a řádně prosolíme několika hrstmi soli, nebojte se, sůl nakonec smyjeme. Necháme v misce kolečka lilku cca 15 minut takzvaně vypotit. Sůl vytáhne z lilku vodu a zároveň hořkost.
Po asi 15 minutách, když sůl vytáhne z lilků vodu, lilky v ruce vyždímáme.
Vyždímanou vodu slijeme a lilky opláchneme od zbývající soli pod studenou vodou.
Poté je dobře vysušíme papírovými utěrkami.
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a kolečka lilku na něm osmažíme po obou stranách.
Osmažené lilky dáme na volný talíř a odložíme.
Hnidopichové a Zdeněk Pohlreich nyní zavřou obě oči a půjdou si připravit jíšku či zásmažku. My ostatní si vezmeme instantní jíšku a lehce masovou podušenou směs zahustíme - opravdu jen zlehka (cca 1 lžíce jíškových granulí). Já to mám v oku, tak sypu přímo. Promícháme a pár minutek ještě podusíme. Do šťávy můžeme přidat muškátový květ nebo oříšek, chuťově se tam výborně hodí, ale jen trochu, je dosti aromatický, ať to nepřeženete.
Mezi tím, co se nám dodělává masová směs se šťávou, rozetřeme půlku česneku na usmažené lilky.
Druhou půlku česneku pak nakonec vylisujeme do hrnce s masem. Hrnec hned potom odstavíme z ohně (či zdroje tepla) směs řádně promícháme a přiklopíme pokličkou.
Hotová směs vypadá nějak takto.
Mezitím jsme si dali vařit vodu na špagety. Nebojte se soli, pasta, jak mne naučil Zdeněk Pohlreich, se nepřesolí. Těstoviny si vezmou jen tolik soli, kolik potřebují. Jakmile se voda vaří, ponoříme opatrně špagety do vody a uvaříme aldente, neboli česky - tak akorát.
Když jsou špagety uvařeny, scedíme je.
Můžeme je lehce polít olivovým olejem, aby se nám leskly a nelepily se. Na závěr si pak nastrouháme nějaký dobrý tvrdý sýr typu parmazán.
A můžeme servírovat. Špagety dáme na talíř, prolijeme je masem a šťávou. nahoru přidáme hrst strouhaného sýru a vedle na talíř přiložíme pár koleček osmaženého lilku.
Jídlo není příliš náročné ani na čas a ani jeho příprava není pracná. A v neposlední řadě není ani náročné na finance - 1/2 kg masa stačí bohatě na 5-7 porcí.
Osobně mám toto jídlo moc rád a nejraději jej jím s chlebem, sýrem feta a černými olivami.
Těm z Vás, co se do něj pustí, přeji, aby se Vám dílo povedlo a chutnalo.
Další články autora |
Zlatá, okres Praha-východ
4 523 680 Kč