Žádný hněv a žádná rvačka
Grilování I.
Pravé americké grilování jsem zažil, když jsem byl na své předcházejcí pracovní pozici v jedné americké firmě. Do té doby jsem něco podobného znal vlastně jen se seriálu Simpsonovi.
Sešli jsme se celá parta z oddělení na zahradě domku, který měl pronajatý jeden z šéfů... A já jsem jen zíral, jak to vlastně vypadá "v reálu".
Na plno jely tři grily... z toho dva takové ty kulaté, se sklápěcí poklicí... třetí byl otevřený. Všechno to ale byly maximální velikosti, žádní drobečči. A bylo na nich znát, že jsou dobře využívané.
Šéf se v grilování vyznal. Zručně reguloval teplotu, otáčel masem sem a tam... prostě to jelo, radost pohledět. Maso chvílemi doslova "zpívalo"... Na třetím grilu se nedělaly steaky, ale hamburgery. Šéf s nimi zacházel neméně zručně, stejně jako s podřízenými - a divte se: byl pro svoji zručnost docela oblíben.
Co mne osobně trochu překvapilo, byla i společenská konverzace... Prostě ta k takové grilovačce patří. Pravdou je, že tady někteří lidé mluvili docela otevřeně a to i o věcech, o kterých by se člověk domníval, že ani nepatří do tzv. společensky uvolněné konverzace. Natožpak do konverzace mezi kolektivem z práce. A to byl asi nejvíc překvapující poznatek, z celé grilovačky.
Jídlo vám samozřejmě nejvíc chutná, když je máte v ústech, na jazyku. Proto po mně nechtějte, abych po těch letech vzpomínal jak to chutnalo.
Odpovím vám na to běžnou konverzační frází: "Chutnalo to báječně."
Grilování II.
K osobnímu grilování jsem se dostal jako slepý k houslím. Nemám teď na mysli nějaké kuchyňské čarování, ale pěkně grilovací podmíny se vším všudy... a protože to bylo u kamaráda na zahradě, bylo to pěkně improvizované. Ostatně posuďte sami.
Jak vidíte, žádné honosné polo-profesionální či jiné komerční grily. Pěkně po domácku smontované, cosi kdesi splašené... Tomu odpovídá i to co zrovna grilujeme. Nakládáme si jak sami, tak koupíme hotové už naložené. Nebojíme se improvizovat - i když takový hermelín proteklý náhle mezi mřížkou ze sporáku, to je efekt na který nezapomenete. I když vám přitom zbydou jen oči pro pláč.
No, ruku na srdce, ten hermelín jsme z popela vyškrábli, popel oškrábli... a zbytek nám náááááramně chutnal! Ono při takovém divokém stylu grilování se prostě neubráníte, aby vám do popela nepropadlo tu kuřecí křídlo, tu roštěná... Jak tedy vidíte, na nic si nehrajmeme. Na gril položíme na co máme zrovna chuť, ať je to maso za 40 korun nebo za 400 korun / kilo.
I tady se bavíme o všem možném - ale tentokrát naprosto uvolněně, protože jsme mezi svými.
A už jen dodám, že grilujeme u kamaráda rádi a s chutí a rozhodně méně častěji, než bychom si přáli.
P.S:: Možná bychom měli kamarádovi konečně nějaký ten "pravý gril" už koupit. Ale na druhou stranu, zase by se z toho vytratilo ono kouzlo improvizovaného... a s tím spojená zábava.
Grilování III.
Když už to nejde u kamaráda, máme ještě jedny zahradu vlastnící známé. I jejich dobrodružná povaha si na grilování potrpí. Grilovací snobismus ovšem nahrazují jakýmsi postarším malým přenosným grilem. Vypadá tak trochu jako kamínka a má už toho hodně ugrilováno.
Má i lepší stabilnější rošt, tak se na něm dají grilovat i věci třeba v alobalu, jako tresky... na druhou stranu jedině tady se dají dobře opéci i třeba "obyčejné" špekáčky. Přičemž to "obyčejné" dávám do uvozovek záměrně, protože sehnat kvalidní a chutné špekáčky je dneska kumšt. Naštěstí známí vědí kam na ně a tak si na nich vždycky pochutnáme. Na špekáčcích, ne na známých.
A co že bude zítra na grilovacím programu?
Tak tedy tradiční klasické
- špekáčky
a dále to to budou i
- kuřecí špíz
- hovězí plátky
- steak z tuňáka
Zkrátka a dobře, máme se na co těšit... i na tu spoustu řečí, co zase semeleme kolem všeho možného - které jsou zase zcela jiného charakteru než v předchozím případě. Už i třeba jen proto, že jsme lehce generačně rozdílní a máme naprosto rozdílná povolání, zkušenosti i zážitky.
Tak hlavně, aby vyšlo počasí. A budeme doufat, že jako většinou, předpověď na deštivý čtvrtek našim meteorologům nevyjde. Ostatně už začínají z této prognózy couvat a deště ohlašují na pátek. Tak uvidíme, že?
Martin Faltýn
Když prvně na Západ, tak do USA - 13
Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.
Martin Faltýn
Když prvně na Západ, tak do USA - 12
Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.
Martin Faltýn
Když prvně na Západ, tak do USA - 11
Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.
Martin Faltýn
Když prvně na Západ, tak do USA - 10
"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?
Martin Faltýn
Když prvně na Západ, tak do USA - 9
Za měsíc pobytu v USA už člověk nasbírá dojmy. Tím spíš, že jsem tam byl na pozvání na přelomu roku 1992/92. To už člověk krátce po sametové revoluci nasbíral dojmy! Třeba jen mé objevy při procházkách Washingtonem DC.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států
Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...
Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění
Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí
Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 1309
- Celková karma 16,04
- Průměrná čtenost 1151x
Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.
P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.
Seznam rubrik
- Když doma vaří muž
- Tokyo
- Kočičiny
- Osobní
- Zařazené
- Stojí za to
- Zoon Politikon
- Nezařazené
- Cestovatelské nálady
- Drobné postřehy,ne celý článek