Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební hesla "zavedených" stran? KŘEČ!

Taky vám připadají křečovitá? Volební programy se rodily v "bolestech" a dalo to dřinu, než se něco vypotilo či vysedělo. Člověk, který ví, co chce říct, mluví s nadšením o své vizi a nemusí jen útočit na konkurenty.

  V dnešní době nemusí být nikdo závislý na informacích z veřejnoprávní televize. Máme internet,  sociální sítě, takže každá "kachna" se dá dohledat. Při nejmenším přečíst si i názor napadeného. Reportáže v televizi jsou hodně sugestivní, protože "útočí" hned na několik základních smyslů člověka. Ukazují nám ilustrační záběry, posloucháme emotivní výklad redaktora, který působí velmi silně na city a předsudky a vnucují nám pohled nějakého politologa, který se ale často prozradí, na čí straně stojí. Jednoduše řečeno, televize námi manipuluje jak káže ten hlavní silný proud. Jenže díky tomu, že není člověk líný a naopak schopný přemýšlet, zvažovat a porovnávat, ale hlavně vyhledávat informace, nakonec je stejně zmaten. Prostě nejlepší je setkat se s lídry politických stran naživo.

 Snažím se nenechat si vnutit názory cizí, ale utvářet si svoje vlastní. A hlavně se snažím posuzovat informace bez předsudků. To je myslím to nejtěžší. Pokud jsme dopředu přesvědčeni a televizí utvrzeni o "špatnosti" kandidáta, těžko dokážeme vnímat jeho projevy jaksi objektivně. Já moc nedám na pomluvy a myslím, že dokážu z gest, pohledů i volených výrazů, postoje a vůbec všelijakých těch mimovolných drobných pohybů, posoudit, zda obsah řečeného je naučená póza, nebo je řečník myslí upřimně. Prostě snad skoro každý by měl vnímat projev buď jako arogantní výsměch nebo upřimnou snahu o to, aby bylo líp v naší vlasti. 

Přesto jsem zmatená. Mám tendenci věřit panu Vítu Bártovi, už proto, že Kateřina Klasnová je jeho žena a protože ta kauza kolem něj je víc než podezřelá. Výsledky jsou rozporuplné a spíš to vypadá, že kdo je takto systematicky pomlouván právě v televizi, tak opak je pravdou. Sleduji stránky pana Bárty a čtu jeho vyjádření, ale zatím jsem neměla možnost setkat se s ním  osobně. Při projevech v Parlamentu byl spíše pořád v obranné pozici a bránil se útokem. Taky jak jinak. K tomu byl vlastně tlačen tou propagandou. Naposledy mě dost přesvědčil pan Okamura, který ho dal na kandidátku Úsvitu v Plzeňském kraji a popsal situaci ve svém blogu Úsvit zde na iDnes. Přesto váhám, když zvážím jeho útoky na pana Babiše. Asi je na tom taky kus pravdy, ale s panem Babišem jsem se už setkala osobně a už z podání ruky a stisku se dá hodně usuzovat. On nemluví jako kniha, dokonce se trochu do toho zamotává, ale nakonec se dá usoudit, že ví, o čem mluví a tedy by měl být schopen ty vlčáky jaksi odstavit a usměrnit a skutečně udělat ten stát spravedlivějším. Bohužel by ale musel zřejmě použít jejich zbraně a to je nebezpečné. Přesto je na jeho straně argument nejsilnější. Nedělá to pro prachy a moc, protože tohle mu očividně neschází. To spíš věřím, že ho štve, na co ti lupiči používají jeho miliony, odvedené na daních U NÁS v Česku! Proto si myslím, že kdyby Vítek Bárta spíše s panem Babišem spolupracoval, že by to bylo produktivnější, než když se zviditelňuje útoky na něj. Určitě má přehled a dalo by se to využít pro oba. Já mám alespoň takový pocit.

 Pořád je to o tom, kdo kolik prostoru v médiích dostává, tedy hlavně v telce a kdo je neustále "zviditelňován" jako nepřítel č.1. Proti komu se vede ten mediální hon. Ilustrační záběry, které se pečlivě vybírají, aby podtrhly to, co se říká, ačkoli je to z větší části jaksi předpokládané a tedy smyšlené, tedy většinou.

Naštěstí budeme volit každý tam, kde žijeme a vybírat si z lidí, kteří kandidují u nás, tedy, co se týká mne, v Jihočeském kraji. To už je snazší, protože to je užší výběr i když ti hlavní představitelé a strany jsou důležité v tom rozhodování, ten volební program je daný. A můžeme volit osobnosti tím, že zakroužkujeme toho, kdo je našemu "srdci" nejblíže.

 Zatím první mítink jsem v Budějovicích zažila s hnutím ANO 2011. Kandidáty znám osobně a které neznám jsem měla možnost vyzpovídat. A co mě zaujalo nejvíc? To nadšení. Ta vize, která ještě není zadupaná a odsunutá na druhou kolej. Jsou to lidé úspěšní v práci nebo podnikání, kteří pracují a mají výsledky a jistě je mrzí, když vidí, jak stát s jejich daněmi zachází. Jak jim komplikuje třeba kolik mohou přijmout lidí do své firmy, vzhledem k té přebujelé byrokracii například. To nespravedlivé přerozdělování daní, vysoké náklady na pojištění zdravotní i sociální, to drásá hodně zaměstnavatelů z řad drobných podnikatelů, ale i těch větších. Zkrátka tihle lidé mluví z praxe a proto spontánně a s vášní, protože oni ví, o čem mluví. Neseděli patnáct nebo dvacet let v Parlamentu, aby nám pak vykládali, jak se máme dobře, jak nás skvěle provedli tou krizí vis Kalousek.

Nebudou to mít lehké, zvládnout tu úlohu poslance, ale kde je nadšení, tam snad nikoho neodradí to, že něco prosadit a obhájit není lehké, když je jich tam dvě stě. A to srovnávání s VV? No když šli poslanci z VV proti těm zkorumpovaným zmetkům, kteří nevítězili silou myšlenky, ale podrazy, mediálními útoky, odkládáním návrhů na neurčito, protože se raději handrkovali o křesla ministrů atp., jak mohli něco dokázat? Když se jim něco podařilo, o tom se nemluvilo, ale vše, co se dalo překroutit a obrátit proti nim, toho byla plná média. Ono se jde těžko hlavou proti zdi. Já jen doufám, že už takové prostředí, které semele i ty nejslušnější lidi na pěkné darebáky, už ve sněmovně nebude. Že se skutečně podaří nám, voličům, delegovat tam opravdu nové nezkorumpované tváře a že tam bude vládnout více spolupráce. V tomhle věřím panu Okamurovi, který také dovede svým nadšením strhnout hodně lidí a že jeho nadšení neutuchá, i když už je senátorem a při prezidentské volbě byl vyautován. Navíc za sebe nenastrkuje  všelijaké maskoty vis pan John nebo Schwarzenberg. Ty, co ho obklopují, nejsou loveni, spíš se sami přidali, protože cítí, že je nejvyšší čas něco změnit. A určitě je oslovilo to nadšení. 

 Na kandidátce uskupení Hlavu vzhůru! u nás je lídrem pan Michal Doktor. A hned se vyjádřil v Parlamentních listech, jak jsou propojeni Kalousek s Babišem. Samozřejmě žádná fakta, jen náznaky a demagogie. Jak mu tedy věřit? Straší tam už léta a nemá ani ponětí, jak je život tady dole složitej. Proto nemá co říct a jen útočí na konkurenci, ostatně jako celá ODS a TOPka. Nevěřím mu ani slovo, ale zatím ho znám jen zprostředkovaně. Snad se mi "poštěstí" ho poznat blíže. Ale mezi námi: "Sytej hladovému nevěří!"

Takže závěr? Zatím u mne vede ANO 2011. Ale jsme na začátku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | čtvrtek 19.9.2013 11:38 | karma článku: 13,14 | přečteno: 838x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik