Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak tudy cesta nevede! To jsme zase tam, kde jsme být nechtěli.

  Poučení z krizového vývoje tentokrát v podání ČSSD. Rozdíl mezi plamennými projevy na sjezdech KSČ a ČSSD jsem marně hledala. Kritika jistě oprávněná, ale východiska ? Pokud volby opravdu dopadnou tak, jak s tím zástupci ČSSD počítají, budeme zase nejspíš "čtyry roky v pr..."

  Vždycky jsem ctila pana Klause, ale čím dál víc se ukazuje, tedy podle mě, že leccos z toho, co prosadil, nefunguje tak, aby to nepřinášelo problémy. Kdysi dávno jsem dostala do ruky petici Několik vět. Co mě v textu zaujalo, bylo o pluralitní demokracii. Po revoluci se vyrojilo spoustu stran, od těch recesistických (Strana přátel piva, Erotická atd.), po ty seriózní až k těm extremistickým ( Sládkovým Republikánům). VK se zasadil o to, aby vznikly dvě hlavní strany, jedna levicová a jedna pravicová. Po tom, co se tyto dvě strany povedlo zformovat a tedy soustředit do nich obrovskou moc se stalo co? No vstoupili do nich "kmotři" a vlastně způsobili nový převrat a návrat k tomu, že zde zase vládnou "elity".

   Stalo se to u nás v Budějovicích, tedy v Jihočeském kraji, ale i na úrovni celorepublikové. Tady u nás víme celkem přesně kdo a jek uchopil moc v jihočeské ODS i ČSSD. Byla jsem toho dokonce svědkem, když přišel do kanceláře pán se štůskem občanských legitimací, na místě vyplnil několik desítek přihlášek a zaplatil členské příspěvky, aby na příští schůzi, díky takto vytvořené většině, prohlasoval změnu vedení, pořadí na kandidátkách a odstavil takto zakladatele a ty, kteří získáli svou činností pro tuto stranu voliče. Stejně to proběhlo i v jihočeské ČSSD. Byla to dohoda několika zbohatlíků, kterým se zachtělo moci.

  Čili já jsem přesvědčená, že tento systém, jedné silné pravicové a jedné levicové strany, je chybou. Kdyby bylo stran více a menších, nebylo by tak jednoduché, ne-li nemožné, za pomoci peněz, převzít moc v celé zemi. Byla by asi lepší ta původně navrhovaná pluralita. Měli bychom volit neparlamentní strany a nedopustit, aby kterákoliv získala tak jednoznačné vůdčí postavení v naší demokracii. Tím by se též odstřihli i ti kmotříci, kteří mají moc, tedy jejich peníze, nad současnými politiky, ať na pravici či levici.

  Když jsem viděla a slyšela projevy na sjezdu ČSSD, tu jistotu, že po příštích volbách budou vládnout Sobotka, Škromach, Mládek a spol. rozhodně mě to nenechalo v klidu. Také když se mezi navrhovanými místopředsedy objevil "náš" hejtman Zimola, který, ačkoli měl možnost uzavřít koalici s jinou stranou, vybral si ke spolupráci komunisty, ujistili mě, kam bychom nejspíš zase došli. No a pan Mládek tomu nasadil korunu, když nazval živnostníky a zaměstnavatele parazity atd. Je celkem jasné, že komunistická idea v ČSSD je silně zastoupena. Pravdou je, že ať jsou to "elity" na straně pravice nebo  levice, jsou to pořád elity, které chtějí ovládat celou společnost a opilí svou mocí páchají takové "dobro", že jsme z toho "celý pryč". Už jen to, že Senát má většinu ze socdemáků nese problémy. Dělají kroky spíše mocenské a destabilizující než naopak. Zviditelnili se, to se jim musí nechat, ale to je asi tak všechno.

Pan Václav Klaus se od své ODS distancoval už dávno. Náš současný prezident "své dítě" stále považuje za dokonalé. Je dobře, že jako prezident ohlídá pravicovou vládu, ale kdyby opravdu vyhrála levice příští volby, už bychom to asi nerozdýchali. Vážené přítelkyně a vážení přátelé, já myslím, že tudy cesta nevede! Měl by se změnit systém, zrušit pětiprocentní hranici a prosadit tak k těm pár "nezávislým" poslancům a senátorům většinu opravdu nezávislých lidí. Jinak se v tom budeme plácat ještě celá léta.

A  ještě jednu věc bych chtěla zmínit. Kdyby se důležité věci rozhodovaly referendem, hlasovala by celá společnost a tedy by hlasovali muži i ženy. Byl by brán zřetel na mužská hlediska stejně jako na ta ženská. Zvítězil by zdravý rozum, podložený zkušenostmi na obou stranách. Ale jak to prosadit?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiřina Faltisová | pondělí 18.3.2013 10:41 | karma článku: 25,40 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  9:15

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Řekli mi, že nepochodím. Drtivá většina soudních úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  9:15

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  9:10

Přímý přenos V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

Soud nařídil mladíkovi zdravotnickou péči, dvakrát utekl. Našla ho policie

20. května 2024  15:08,  aktualizováno  29.5 9:09

Hned dvakrát během května policie vyhlásila pátrání po šestnáctiletém chlapci z Rychnovska. Napřed...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1297x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik