Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sametová revoluce a co z ní zbylo?(II)

Měli jsme na učilišti Akademii a mezi tématy též Komunistickou stranu. Protože toto téma nikdo nechtěl a já jsem byla předsedkyně SSM, musela jsem si to vyžrat sama.

 Komunistická idea jako taková měla jistě původně opravdu být ku prospěchu dělníků a rolníků, ale v momentě, kdy byla povýšena Komunistická strana článkem 4 na vedoucí sílu a tedy její členové mohli beztrestně páchat to "dobro", tato myšlenka se jaksi zvrtla. Když jsem studovala její stanovy, řekla bych, že to byly už jen žvásty, které jsem se musela naučit nazpaměť, protože logiku už to moc nemělo.

  Můj táta /dej mu Pán Bůh nebe/ vystudoval reálné gymnázim v Písku a pak, přesto že měl být sedlákem, zběhl k vojákům. Byl státním zaměstnancem a měl na starost zájmovou činnost vojínů a sloužil v Českých Budějovicích v době, kdy tam byl Václav Havel. Nastudovali nějaké divadelní kusy a umístili se v celostátní soutěži velmi dobře. Jen prý si nezvolili vhodné dílo. Václav Havel se o mém tátovi zmínil v jedné své knize a to ne moc lichotivě, proto já Havla moc nemusím. Můj táta prokázal pevný charakter. Nesouhlasil se vstupem vojsk v 68. a dal to najevo. Věděl co ho čeká. Ze strany byl vyškrtnout, vyhodili nás z bytu 1.kategorie do bytu 4. kategorie. Nepředpokládal ale snaživé blbce, kteří budou mít vliv i na osud  jeho dětí. Táta se udřel, protože dělal vzhledem k jeho fyzickému vybavení velmi těžkou práci na ohybárně u Pozemních staveb. Ještě než zemřel, byla mu uznána nemoc z povolání a pracoval nejdříve na jeřábu a pak na vrátnici. Zemřel na infarkt ve svých 57 letech.

Čalounila jsem celkem pět let (do roku 95). Nevím už kolik sedaček jsem opravila. Myslím že přibližně tak osm set a kromě toho i jiné práce, například kočáry za koně, které vozily turisty centrem Budějovic, ale i sedátka na kolotoč, vyšetřovací stůl na gynekologii, starožitné kousky, dveře doktorům i bytové atd.. Bylo toho hodně a výsledek se dostavil. Mám deformovanou páteř, plíce jsem měla jako horník samý prach. Pak se ale opravy přestali rentovat. Začal se dovážet levný nábytek sice nevalné kvality, ale laciný. Absolvovala jsem různá zaměstnání. Byla jsem celní deklarantkou, pracovala na hlavní poště za přepážkou, jako dekoratérka (což jsem též měla ve výučním listě), byla jsem zaměstnaná u soukromníka jako čalounice, pak u druhého a nakonec jsem šila čalounění na zahradní nábytek pod známou značkou Doppler.

 Teď jsem zpátky ve svém městě a mám na dohled Černou věž. I když jsem se pouhou náhodou zde nenarodila, mě vyhrabali v Písku, jsem patriot. Práci ale hledám těžko. Řekla bych, že dnes nejsme zaměstnanci, ale poddaní, kteří musí držet....... a běda, když projeví zdravý rozum nebo stopy inteligence. Hned jsou nežádoucí. Taky nesmí dobře vypadat. Udržuji si štíhlou pružnou postavu a to také není dobře. Když se zalíbím nějakému šéfovi, vyštípou mě kolegině. Můžu jen děkovat Bohu, paradoxně, že mi napíchli po porodu žloutenku typu C, která do roku 89 nebyla u nás diagnostikovaná a poničila mi játra, slinivku a štítnou žlázu. Když se mi pan doktor rozhodl odstranit virus z jater a zastavit jejich tvrdnutí, užívala jsem léky, které sice zničily onen virus, ale taky svými vedlejšími účinky mou psychiku. Moje nynější diagnóza je středně těžké deprese a tak mi byl přiznán částečný invalidní důchod. Léky už asi budu brát do konce života.

Takže co zbylo z mého snu po revoluci? V podstatě nic. Absolvovala jsem všelijaké kurzy - účetnictví, počítače, ale práci nemám. Čtu inzeráty a píší tam často Maturita (bez vyučení). Takže diskriminace pokračuje dál. Ale nedělám si iluze, je to především o věku. A podnikání? Denně vidím nové a nové výlohy s cedulí "K PRONÁJMU" a ještě včera tam byl obchod nebo služby. Vládne nám MAMON, bohužel. Myslím, že dnes už se nevyplatí ani něco vlastnit, protože i když to nevydělává, daně se platit musí a ty jsou čím dál větší, protože naši politici jsou čím dál hladovější.

Co je to vlastně ta demokracie?

Přeji hezký den.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | neděle 28.10.2012 8:42 | karma článku: 16,69 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik