Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se oháníte demokracií, když nevíte, co to je?

 Opravdu jsou krásné ty projevy, které pisatel zahajuje tím, že není komunista a že je ani nevolí a pak se jich vehementně zastává. Jistě, nejspíš chce předvést, jak skvělý je demokrat, ale možná by si tu hloupou pózu mohl ušetřit. Dneska už to nikdo neocení.

Pakliže ve svém komentáři používá na adresu blogera, pod jehož článkem se prezentuje, jen agresivní, ne-li přímo sprostá slova a nadávky, k čemu to je? Ano, máme demokracii, ale jak koukám, stále ještě u nás převládá ten komunistický duch. Strhat všechno, na co se sám nezmůžu a vybít si svou agresivitu. Ještě že dnes už nefungují, doufám, agenti STB a proto už vám to nic nevynese. Jen otrávíte diskuzi. Váš příspěvek rozhodně není přínosem. Jen ukazujete, jak moc vás těch čtyřicet let totality poškodilo. Jak jste v tom ovzduší průměrnosti a šedé masy ztratili veškerou soudnost.

Často kolegové zde na blogu hovoří o tom, že morálka v naší společnosti upadla a že je třeba začít s nápravou a nejlépe sami u sebe. Možná ti, kteří se sem chodí vynadávat a urážet, ti by to myslím potřebovali nejvíc, začít sami u sebe. Ale to je, myslím, zbytečné těmto lidem vysvětlovat. Prostě to nedokážou. Čím to asi bude? Převahou intelektu nejspíš ne. 

Měla jsem ale to štěstí, že jsem mohla diskutovat i s lidmi moudrými a přijemnými. A musím říct, že diskuse s nimi byla pro mne opravdu přínosem. Mohla bych jmenovat, ale když jsem nejmenovala ty "duševní obry" a "obryně", nebudu ani ty rozumné. Nejspíš se najdou sami.

Hájím ve svých článcích často právo žen na rovnoprávnost, ale musím se přiznat, že kvalitní diskuse se ženou jsem se ještě nedočkala. Ty, které se do mne navezly, bohužel, čest svému rozumu nedělají.

  Stále převládá u nás ten další komunisty podporovaný názor, že jen fyzická práce může lidi zušlechtit. Neuznává se stále ještě duševní práce jako stejně důležitá. Často slyším: "Ten ještě nikdy pořádně nemakal a potřeboval by to jako sůl, aby věděl..." Aby věděl co? Zač je toho loket? Není to nic jiného, než to, co nám zde soudruzi vštěpovali celá léta. Předvedli to, když kněží po roce 48 kopali příkopy, celý tým hokejistů, kteří vyhráli , poslali makat do uranových dolů. Doktory, právníky, inženýry, architekty, profesory a dobré učitele nechali buď makat na nejposlednějších místech, v kotelnách například, za trest, aby nezpychli, nebo odměna za jejich práci byla poloviční oproti cikánům, kteří uměli jen kopat a házet lopatou.

  Sebevědomí těch "dělníků a rolníků" vskutku namasírovali tak, že tato kletba na nich bude ještě dlouho znát. On málokdo dokáže pochopit, že život jde dál a že lidé si nejsou rovni. Někteří prostě mají talent a prosadí se v jiné činnosti, než té fyzické a že tu po nich zbyde něco, co má trvalou hodnotu.

Za soudruhů se oslavovali jen havíři, na kolik plní plán a rolníci, kolik mají zrna z hektaru a jak plní plán ve sklizni. A dělníci v továrnách jak plní plán. Dojičky v družstvech, kolik nadojily nad plán. To byly ty hodnoty. Prostě u nás se ctila jedině masa, jednotlivec ne. Dokážeme se od tohoto oprostit? Já to vidím černě po zkušenostech.

Když se někdo prosadil v zahraničí jako skvělý lékař či vynálezce,zpěvák, skladatel, spisovatel, herec, pěvec, to se pak dmou pýchou, že je to krajan, že má české předky. Ale proč musel odejít z téhle republiky, aby mohl svůj sen uskutečnit, o tom se nemluví. U nás se vyjímečnost neodpouští ani dnes. Bohužel. O úspěších se také mluví málo kdy. To už musí ten člověk opravdu ohromit svět, aby stál za zmínku v našich médiích. Nějaká národní hrdost, co to je? O nás se říká jen, že jsme závistiví a nepřející. Nectíme svého prezidenta, každý blbec o něm píše, jako by s ním husy pásl a cítí se nadřazen, protože on je ten průměrný, tedy ten, co plní ten plán a který má právo schazovat. Ano, naučili nás to dobře komunisti a přežívá to v nás, i když je to už třiadvacet let pryč.

  Proč jsme se dostali i s demokracií zase zpět k průměrnosti? K elitám, které nás musí vést? Protože dav vedení prostě potřebuje. Dokážeme to, začít sami u sebe? Popřemýšlet?

Přeji hezký den.

Autor: Jiřina Faltisová | středa 2.1.2013 12:05 | karma článku: 19,10 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik