Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové strany a hnutí vznikly z nutnosti!

 "Zavedné strany" nám zdegenerovaly. Své programy těžko "porodily" a protože nemají jakoukoli koncepci, jejich volební kampaň není o tom, že by ho hájily a vysvětlovaly, ale skládá se jen z trapných útoků na konkurenty a nováčky.

  Pořád váhám mezi ANO 2011, Úsvitem pana Okamury a Janou Bobošíkovou. Všichni jsme byli svědky toho, že poslední koaliční vláda už nevládla vůbec, natož dobře. Neřešila potřebu nových zákonů, či spíš rušení té přemíry zákonů starých,  zparchantělých a zmršených, které by umožnily například lepší soužití v naší vlasti. Jedinou starostí ministrů bylo, udržet si moc a hlavně příjem. Jediné, co prosadili a na čem vůbec byli schopni se domluvit, byly církevní restituce a zvýšení daní. Zkrátka ať dělají co dělají, chybí jim jakékoli nadšení pro věc a pro voliče vůbec. A jen člověk, který má co říct, je schopný mluvit a upoutat pozornost.

Hnutí pana Babiše a Okamury nevzniklo včera. A jejich vzestup hovoří o tom, že oni nehledají jen tváře a chytlavá hesla, ale mají koncepci, která vznikla jako reakce na to, co tu je. Korupční prostředí, vláda lobistů a kmotrů, převrácený žebříček hodnot. Spousta nevyřešených problémů, které ale jsou pro žití zde stěžejní. U hnutí ANO na mítincích zaznívá často od kandidátů, alespoň těch na jihu, že chtějí, aby jejich děti mohly žít tady a nemuseli jít za živobytím do světa. Aby jejich vlast pro ně byla přitažlivější a mohly zde uskutečnit ten svůj sen. Aby se uplatnily a pro svou vlast mohly pracovat a tedy naplňovat své životní sny a plány. Protože o tom je mládí. Do těch ovšem zcela jistě nezapadají všelijaké experimenty ČSSD, jako je posluhování v jiných rodinách, ani odevzdávání veškerého zisku Kalouskovi k přerozdělení.

Je zajímavé, jak se stejné činnosti mohou různě brát. Stejná činnost a při tom rozdíl v jejím uplatnění, posouzení i ohodnocení. Vezměme například tu oblast služeb. Něco jiného je podnikat ve službách, například úklidové služby nebo to žehlení prádla a něco jiného je posluhovat za nějaké poukázky. Práce je stejná, ale pohled na ní propastně rozdílný. Kdyby lidé mohli dělat to, co umí a dělají s láskou a nadšením a byli za to patřičně ohodnoceni, mohli by si pak zaplatit služby/práci někoho jiného. Činnosti, na které jim nezbývá čas a chuť, a vybrat si na to osvědčené firmy či živnostníky a ne tím ponižovat jiného spoluobčana. Třeba toho, jehož práce by byla kvalitní na základě zkušeností a praxe, ale pro dnešní podmínky v podnikání neceněná a nehledaná.

A další konkrétní problémy v naší společnosti? Například otázka nepřizpůsobivých? Ono je jistě snadné pokřikovat:"cikáni do práce", ale do jaké? Kde ji vzít pro ně? Proč stát vyplácí dávky za nic, když město potřebuje správce hřišť na sídlištích, dohled na pořádek, jednak čistotu a jednak noční klid. A jak upozorňuje pan Babiš, v Českém Krumlově tulhe otázku mají léta vyřešenou. Vlastně by se dalo říct, že udělali kozla zahradníkem, když úklid města mají na starost právě ti, kteří jinde dělají neplechu. A protože jim to bylo svěřeno a jsou za ni právem oceňováni, dělají to dobře. Ale sídliště Máj v Českých Budějovicích je oblast, kde soužití přináší nejvíce problémů. Jenže to napětí nevzniká kvůli barvě pleti, ale pro rozdílný přístup. Běžný občan dostane za rušení nočního klidu pokutu a je trestán, ale Rom je uplácen, aby neprudil. A když se to běžnému občanovi nelíbí a vyjde do ulic, zmlátí jej těžkooděnci za to, že se shromažďuje a narušuje soužití, ale když Romové po nocích, shromážděni, ruší noční klid, co se stane? Nic. Nikdo jim nic neřekne, natož aby použil donucovací prostředky jako slzný plyn či obušek. Všichni to ví a kdo to řeší? Nikdo. Zavedené strany jen přerozdělují ve prospěch těch bordelářů. Ale tohle chce skutečně dobrý plán a ten nabízí konkrétně například paní Jana Bobošíková se svou stranou Hlavu vzhůru!. A ANO 2011 rovněž říká, že je třeba řešit to koncepčně a hlavně komunikací, nikoli mlžit a dělat nesmyslné a nikým nediskutované kroky, které nikam nevedou.

Já osobně bych byla nejraději, kdyby v novém parlamentu byly zástupci ze strany ANO, Hlavu vzhůru i Úsvit, protože ti mají plán a při troše dobré vůle se dají skloubit jejich volební programy ve prospěch nás všech. Samozřejmě jsou i uskupení, která se prezentují méně v médiích, která preferují zavedené strany. Jsou více na sociálních sítích a jejich program je rovněž dobrý a koncepční. Jen ta pohodlnost lidí hraje proti nim. Málo kdo je ochoten hledat a porovnávat volební programy na těch, pro starší generaci málo atraktivních sociálních sítích. Ale tady je prostor pro novou generaci. Oni mohou podporovat například Pirátskou stranu a ne fanaticky velebit starého dědka s čírem, postavu jen účelově vytvořenou pro oklamání voliče.

A proč tedy váhám? Hnutí ANO 2011 má dobrou kandidátku u nás v ČB, lidi, kterým mohu věřit. Dobrý program, který vznikl na základě zkušeností podnikatelů a živnostníků. Strana Hlavu vzhůru! mě oslovuje pro svou předsedkyni, paní Janu Bobošíkovou, která představila program  této strany v Partii a který mi připadá geniální, co se týká řešení například romské otázky a vůbec přístupu k matkám, jako zaměstnancům státu při výchově nové generace. Zkrátka dokonale vypracovaná koncepce. Jen u nás v ČB bych nedala hlas přímo jí, ale panu Michalu Doktorovi, kterého neznám a zatím mu nevěřím. A Úsvit přímé demokracie bych chtěla podpořit proto, že ty dvě předešlé strany říkají, že změna volebního systému je dlouhodobá záležitost. Já věřím, že by tu dobu dokázal pan Okamura se svým konceptem zkrátit. A já si myslím už dávno, že ten současný volební systém vede jen k handrkování o místa ve vládní koalici. Programy stran se neplní pro nedostatečně silný mandát té které strany aneb "výmluva je lepší než pár facek", jak říká naše máma.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiřina Faltisová | sobota 28.9.2013 12:48 | karma článku: 14,13 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Jiřina Faltisová

Přímá volba prezidenta a diskriminace žen

Asi to není "téma dne", ono se na to nějak pozapomnělo. Bohužel problém graduje. Mezi kandidáty na prezidenta už žádná žena není. Proč asi? Že by se nenašla žádná schopná?

9.12.2017 v 17:34 | Karma: 12,03 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury II.

Já si myslím, že problémem pana Okamury je jeho nabubřelé ego. Já jsem byl první, já od začátku říkám, já jsem přišel s tímhle ... a naopak za to může vláda Sobotky, Babiše a Bělobrádka ( i bez Babiše...)

4.11.2017 v 14:06 | Karma: 16,68 | Přečteno: 956x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Demagogie pana Okamury

Reakce na vaše vystoupení ze dne 19.5. 2017 na SVČS. Jste demagog a sázíte na českou závist a nepřejícnost. Mluvíte pod heslem "Proti všem" spolupráce vyloučena.

25.5.2017 v 15:27 | Karma: 13,80 | Přečteno: 941x | Diskuse| Politika

Jiřina Faltisová

Prezidentský kandidát Horáček

Moje reakce na rozhovor v Deníku.cz.. Řekla bych, že je na dobré cestě, jen zvolil nesprávný čas. Jeho studium sociální antropologie a snad aktivity, založené na setkávání s lidmi, jistě přináší výsledky, ale problém je jinde...

17.12.2016 v 15:45 | Karma: 32,68 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost

Jiřina Faltisová

Ruská propaganda něco jako paní Kolombová?

Nějak narážím stále jen na to, že Rusko je hrozba a pořád se tu přesouvají USA jednotky, zbraně a radary, stále nové vojenské základy USA kolem Ruska, ale pozor(!) na ruskou propagandu. Něco jako dvojitý agenti nebo kontrašpioni?

26.11.2016 v 16:32 | Karma: 40,25 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je nadále ve vážném stavu, oznámil Kaliňák. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  11:44

Aktualizujeme Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. května 2024  11:40,  aktualizováno  11:42

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  11:40

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Prezident Pavel jmenoval Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  11:33

Přímý přenos Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 212
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1304x
Žena s velkým množstvím zkušeností, která vychovala tři děti a žila dlouhodobě s dvěma partnery(postupně samozřejmě).Mám studium psychologie jako koníčka. Vážím si moudrých a odvážných lidí. "V Boha nevěřím, já vím že je!! citát. Junga, se který se ztotožňuji. Dobro a zlo je jen úhel pohledu.

Seznam rubrik