Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spojit ODS a TOP09? Ne!

Bývalý i současný předseda ODS (Topolánek a Nečas) se liší téměř ve všem. V jedné věci ale překvapivě nachází společnou řeč. Mám na mysli snahu o vybudování velké pravicové strany s podporou cca 40% voličů. Jak Topolánek, tak také nedávno Nečas, vypouštěli pokusné balónky hovoříci o vytvoření koalice nejdříve s KDU-ČSL a nyní s TOP 09. Mělo se jednat o jakousi obdobu německé CDU-CSU. Je něco takového reálné? Podle mne nikoliv. Je dokonce velkou otázkou, zda je vybudování tak velké pravicové strany žádoucí.

Především je nutné upozornit na to, že CDU a CSU nemohou v žádném případě být pro žádnou českou pravicovou koalici vzorem z toho důvodu, že se jedná o strany, které mají přesně rozdělené teritorium a vzájemně si nekonkurují. CSU kandiduje pouze v Bavorsku a nikde jinde a CDU kandiduje ve zbytku Německa. Brát si toto za vzor v českých podmínkách by znamenalo, že by se jedna ze stran potenciální koalice musela dobrovolně stát pouhou regionální stranou a to nechtěla udělat v minulosti ani KDU-ČSL, která k tomu určité předpoklady měla, ale TOP 09 to neudělá a ODS už vůbec ne. Brát si tedy CDU-CSU za vzor v českých podmínkách není možné.

Pokus spojit ODS a TOP 09 do předvolební koalice s jednou kandidátkou se nemůže podařit ze tří hlavních důvodů. Prvním z nich je neslučitelnost vnitřních procedur obou těchto stran. Zatímco ODS má svou strukturu vybudovanou, tak TOP 09 je stále ještě na mnoha úrovních (kraje, města a obce) ve stádiu zrodu. Dát to pod jednu střechu nemůže přinést nic dobrého ani jedné straně. Druhý důvod proti koalici je programový. Není totiž pravda, že ODS a TOP 09 mají stejný pravicový program. Tak to rozhodně není. ODS a TOP 09 se liší v postoji k EU, v postoji k politice životního prostředí nebo rozpočtu a velmi brzy uvidíme, že rozdílů bude ještě více. Třetí důvod proti případné koalici potom spatřuji v pochybnosti o tom, že by takový spojený subjekt oslovoval více voličů než samostatně kandidující strany. Můj osobní odhad je, že koalice ODS a TOP 09 by v žádném případě nezískala více hlasů než součet těchto samostatně kandidujících stran.

Budovat předvolební koalici má smysl jedině za předpokladu, že obě strany jsou přesvědčeny o tom, že společně získají více než pokud budou kandidovat samostatně. Taková situace ale u nás není. To, že byla letos v parlamentních volbách pravice rozdělená do více subjektů nakonec nebylo na škodu. Naopak. Konkurence mezi subjekty na pravici a ve středu politického spektra přinesla naopak dosud největší porážku levice (KSČM a ČSSD).

Konkurence se letos ukázala jako užitečná. Spojovat ODS a TOP 09 proto nepovažuji za dobrý nápad. Na druhou stranu je ale třeba říci, že jistý pakt o neútočení mezi ODS a TOP 09 by byl vhodný pro letošní komunální a senátní volby. Dovedu si představit, že tyto dvě strany mohou a také určitě budou dobře spolupracovat na radnicích v koaličním uspořádání. Je rovněž možné mluvit o vzájemné podpoře kandidátů ve druhém kole senátních voleb. Mám na mysli to, že ODS a TOP 09 mohou podpořit vzájemně svého kandidáta pokud bude stát proti kandidátovi levice. Nepovažuji ale vůbec za reálné, aby ODS a TOP 09 stavěly společné kandidáty do senátních voleb. A rovněž tak si nedovedu představit společného kandidáta na prezidentský úřad. ODS a TOP 09 tedy zcela určitě zůstanou i v blízké budoucnosti samostatnými stranami.

 

 

Autor: Hynek Fajmon | úterý 6.7.2010 16:46 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1872x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Máte půdu? Zvyšte nájemné!

Před několika dny oznámilo ministerstvo zemědělství, že dotace na hektar zemědělské půdy bude činit v letošním roce 6060kč. Jedná se o historicky nejvyšší dotaci na hektar, která byla kdy u nás vyplacena. Jedná se o přímý důsledek toho, že v letošním roce definitivně skončila dotační diskriminace českých zemědělců v rámci EU. Dotace letos zkrátka definitivně dorostla do výše běžné v západní Evropě. Od příštího roku už si zemědělci u nás nebudou moci na tuto diskriminaci stěžovat. Hospodařit se bude v celé EU podle jednotných pravidel. Co to znamená pro české zemědělství a pro majitele půdy?

13.10.2013 v 19:48 | Karma: 20,44 | Přečteno: 3311x | Diskuse| Ostatní

Hynek Fajmon

Klaus jde po stopách Thatcherové

Václav Klaus vydal novou knihu ve které otevřeně říká to, co si myslí již řadu let, že bychom měli vystoupit z EU. Vydal se tak na cestu, kterou prošla nedávno zemřelá Margaret Thatcherová. Jejich vztah k EU a jejím předchůdcům se nápadně podobá. Oba dva své země dovedli do EU a oba dva na konci své politické kariéry vyzvali k jejímu opuštění. Pokud bude někdy jejich vyzva vyslyšena, tak to bude spíše v Británii. U nás je realizace Klausova apelu v nejbližší době velmi nepravděpodobná. Podívejme se na to trochu blíže.

6.10.2013 v 10:55 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1635x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Podpora pro biopaliva? NE!

Před 2 týdny se hlasovalo v Evropském parlamentu o dalším osudu biopaliv. Česká média o tom, jako obvykle, vůbec neinformovala. V bloggerském prostředí se potom objevil názor, že v tomto hlasování šlo o to, zda se biopaliva omezí nebo nikoliv. Někteří čtenáři se mne následně dotazovali, proč jsem na rozdíl od europoslanců ČSSD, nehlasoval PRO "omezení" biopaliv. Vzhledem k tomu, že se jedná o věc, která má dopady prakticky na každého člověka, jsem se rozhodl vysvětlit věc tímto blogem.

25.9.2013 v 16:50 | Karma: 28,23 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Hynek Fajmon

Naše česká OZE mytologie!

Dnes Senát schválil zákon o omezení veřejné podpory pro obnovitelné zdroje energie připravený ještě Nečasovou vládou. Zákon čeká ještě na podpis prezidenta a pokud se jej dočká a vstoupí v platnost, dočká se česká veřejnost toho, že už nebude muset v tak nehorázné míře jako dosud povinně ve svých fakturách za elektřinu doplácet na elektřinu z OZE elektráren. Dnes jsem sledoval, jak o tom referují média a jako obvykle jsem se to podstatné nedozvěděl. Proto bych pár poznámek rád připojil.

13.9.2013 v 21:28 | Karma: 28,79 | Přečteno: 968x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Hynek Fajmon

Tabáková eurodiktatura?

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Toto přísloví hezky vystihuje lidskou zkušenost s tím, že ne vždy dobře míněná opatření přinesou očekávané výsledky. V historii jsme toho ostatně byli již svědky mnohokrát. Dnes po této stezce kráčí Evropská unie. I ona má spoustu "dobrých úmyslů" viz například "boj s globálním oteplováním" nebo aktuálně "boj s tabakismem". Jaké má tento "boj" ale skutečné důsledky? Jsou přijatá opatření rozumná a pomáhají k nalezení řešení? Bohužel nikoliv. Podívejme se na aktuální případ evropského boje s "tabakismem".

29.8.2013 v 11:26 | Karma: 24,32 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, říká model Medianu

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.