Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte půdu? Zvyšte nájemné!

Před několika dny oznámilo ministerstvo zemědělství, že dotace na hektar zemědělské půdy bude činit v letošním roce 6060kč. Jedná se o historicky nejvyšší dotaci na hektar, která byla kdy u nás vyplacena. Jedná se o přímý důsledek toho, že v letošním roce definitivně skončila dotační diskriminace českých zemědělců v rámci EU. Dotace letos zkrátka definitivně dorostla do výše běžné v západní Evropě. Od příštího roku už si zemědělci u nás nebudou moci na tuto diskriminaci stěžovat. Hospodařit se bude v celé EU podle jednotných pravidel. Co to znamená pro české zemědělství a pro majitele půdy?

Celkový objem základní dotace na plochu u nás letos bude činit ccca 21 mld Kč. To je o cca 2 mld kč více než loni. Pro zemědělství a venkov je to určitě dobrá zpráva. Agrární sektor přestane ztrácet konkurenceschopnost a bude moci jako již několik let investovat do kvalitnějšího strojního vybavení i do dalších nových technologií. Dobrá zpráva je to ale také pro majitele zemědělské půdy. I ti by měli ze svých pozemků získávat větší výnos. Doba, kdy o zemědělskou půdu nebyl žádný zájem, je už řadu let minulostí. Nyní se hospodáři o dobře dotovanou půdu zajímají čím dál více. Cena půdy proto logicky roste a rostou také nájmy.

Jak vyplývá z mezinárodních srovnání, je zemědělská půda stále hodně levná. Zvláště v západní Evropě je cena půdy často i několikanásobně vyšší než u nás. Ceští majitelé by se tedy neměli zdráhat a měli by si za půdu říci více než dnes. Právě nyní po žních je na to nejlepší doba, protože nyní zpravidla končí nájemní období nebo je ve smlouvách zakotvena možnost je vypovídat. Každý majitel by to měl opravdu důkladně zvážit. Zvýšení dotace je dobrým důvodem říci si také o vyšší nájem.

Zvážit by to měly všechny kategorie vlastníků počínaje starosty měst a obcí, přes farnosti až po jednotlivé větší i drobné soukromé víastníky. Průměrný nájem za hektar je nyní u nás kolem 1500kč za hektar. Je to ale férový nájem, když samotná dotace je 4 krát vyšší? Myslím si, že nikoliv. Zkrátka majitelé by si měli říci o víc. Cím dříve se rozhýbe, nyní značně zamrzlý, trh s půdou, tím lépe. A nebojte se, že váš nájemce nebude chtít o zvyýšení nájmu slyšet. Není totož žádný problém půdu pronajmout někomu jinému. Zájemců o dotovanou půdu je dost. Takže vzkaz na český venkov zní: Máte půdu, zvyšte nájem. Více na www.fajmon.eu

Autor: Hynek Fajmon | neděle 13.10.2013 19:48 | karma článku: 20,44 | přečteno: 3311x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Klaus jde po stopách Thatcherové

Václav Klaus vydal novou knihu ve které otevřeně říká to, co si myslí již řadu let, že bychom měli vystoupit z EU. Vydal se tak na cestu, kterou prošla nedávno zemřelá Margaret Thatcherová. Jejich vztah k EU a jejím předchůdcům se nápadně podobá. Oba dva své země dovedli do EU a oba dva na konci své politické kariéry vyzvali k jejímu opuštění. Pokud bude někdy jejich vyzva vyslyšena, tak to bude spíše v Británii. U nás je realizace Klausova apelu v nejbližší době velmi nepravděpodobná. Podívejme se na to trochu blíže.

6.10.2013 v 10:55 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1635x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Podpora pro biopaliva? NE!

Před 2 týdny se hlasovalo v Evropském parlamentu o dalším osudu biopaliv. Česká média o tom, jako obvykle, vůbec neinformovala. V bloggerském prostředí se potom objevil názor, že v tomto hlasování šlo o to, zda se biopaliva omezí nebo nikoliv. Někteří čtenáři se mne následně dotazovali, proč jsem na rozdíl od europoslanců ČSSD, nehlasoval PRO "omezení" biopaliv. Vzhledem k tomu, že se jedná o věc, která má dopady prakticky na každého člověka, jsem se rozhodl vysvětlit věc tímto blogem.

25.9.2013 v 16:50 | Karma: 28,23 | Přečteno: 1020x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Hynek Fajmon

Naše česká OZE mytologie!

Dnes Senát schválil zákon o omezení veřejné podpory pro obnovitelné zdroje energie připravený ještě Nečasovou vládou. Zákon čeká ještě na podpis prezidenta a pokud se jej dočká a vstoupí v platnost, dočká se česká veřejnost toho, že už nebude muset v tak nehorázné míře jako dosud povinně ve svých fakturách za elektřinu doplácet na elektřinu z OZE elektráren. Dnes jsem sledoval, jak o tom referují média a jako obvykle jsem se to podstatné nedozvěděl. Proto bych pár poznámek rád připojil.

13.9.2013 v 21:28 | Karma: 28,79 | Přečteno: 968x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Hynek Fajmon

Tabáková eurodiktatura?

Cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Toto přísloví hezky vystihuje lidskou zkušenost s tím, že ne vždy dobře míněná opatření přinesou očekávané výsledky. V historii jsme toho ostatně byli již svědky mnohokrát. Dnes po této stezce kráčí Evropská unie. I ona má spoustu "dobrých úmyslů" viz například "boj s globálním oteplováním" nebo aktuálně "boj s tabakismem". Jaké má tento "boj" ale skutečné důsledky? Jsou přijatá opatření rozumná a pomáhají k nalezení řešení? Bohužel nikoliv. Podívejme se na aktuální případ evropského boje s "tabakismem".

29.8.2013 v 11:26 | Karma: 24,32 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

1968: Prezident Novotný a parta idiotů v čele s Dubčekem!

Dnes je tomu 45 let od zahájení vojenské okupace Československa sovětskou armádou. Při této příležitosti se opět vynořují různé mýty a nesmysly o čistých úmyslech "Pražského jara" a o ideálech "socialismu s lidskou tváří". Rozumnému člověku však stačí jen chvíli poslouchat v rádiu autentické "řeči mužů roku 1968" a logicky dochází k závěru, že tehdejší politické vedení československého státu byla parta diletantů nebo přímo "užitečných idiotů". V jejich čele stál Alexander Dubček. Právě tito lidé svou nesmyslnou politikou vyprovokovali sovětské vedení k vojenské akci. A jsou proto ve skutečnosti spoluviníky celé tristní situace, která u nás v letech 1968 -1989, panovala.

21.8.2013 v 21:01 | Karma: 29,93 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.