Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo zařídil růst cen elekřiny?

Před nedávnými parlamentními volbami slibovala ČSSD na billboardech, že sníží cenu elektřiny. Ve skutečnosti má ale tato strana společně s EU a panem Kalouskem na svědomí největší zvýšení cen elektřiny za posledních 20 let. Zařídili nám to společnou podporou pro obnovitelné zdroje energie (OZE)  a zvláště potom pro solární elektrárny, které už nyní u nás jsou pomalu v každé vesnici. ODS naopak tuto politiku nikdy nepodporovala.

Před několika dny byly v médiích zveřejněny odhady růstu cen elektřiny v roce 2011 a 2012, které hovoří o růstu každý rok o cca 20%. Jedná se o odhady seriózní a proto vyvolaly mezi občany i firmami velký poprask. Pro domácnosti bude znamenat takové zvýšení cen zvýšené výdaje v řádech tisíců až desítek tisíc korun ročně a pro firmy to budou stovky tisíc až miliony. To vše na oltář "ochrany přírody".

Pojďme se podívat, jak to všechno vzniklo a kdo to má na svědomí. Očekávané zvýšení ceny elektřiny je způsobeno tím, že se do ceny promítnou náklady na výkup elektrické energie z tzv. obnovitelných zdrojů energie. Tyto zdroje byly zákonem z roku 2005 zvýhodněny oproti klasickým zdrojům tím, že musí být vykupovány za 3-4krát vyšší výkupní ceny a navíc ještě na dobu 20 let. Tento zákon prosadila vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v roce 2005. Hlasovali pro něj navíc také komunisté. ODS pro tento zákon nedodala ani jeden hlas.

Garantovaná výkupní cena se stala pobídkou pro firmy z celého světa, které u nás investovaly do solárních elektráren. Jsou to firmy převážně z Německa a také z Číny a dalších cizích států. Právě tyto subjekty budou nyní inkasovat tučné a zaručené zisky a my všichni občané ČR jim budeme posílat na jejich zisk příspěvek. Z odběru "zelené energie" se totiž nelze odhlásit. Každý ji musíme platit. Podívejte se na svou složenku za elekřinu. Je tam přesně napsané, kolik platíte za podporu elektřiny z OZE.

Proč ale tento zákon ČR vlastně přijala a proč pro něj hlasovali s výjimkou poslanců ODS všichni ostatní? Je to jednoduché. Bylo to nařízeno Evropskou unií. Česká republika totiž takový zákon přijmout musela, protože podpora OZE je v Bruselu posvátnou krávou od dob, kdy to tam prosadili známí zelení pouliční rváči Daniel Cohn-Bendit a Joschka Fischer. Brusel ale neříkal jak přesně má podpora OZE vypadat, to zůstalo v rukách národních států. Někdo to udělal chytřeji a někdo hloupěji. S politováním musím konstatovat, že my patříme do druhé kategorie. Je to dáno tím, že regulační úřad má dle našeho zákona velmi omezenou možnost celé toto odvětví regulovat. A to nejspíš není náhodné.

Možnosti dnešní vlády tuto zelenou zrůdnost omezit jsou poměrně malé. Může sice omezit další výstavbu a budoucí ceny, ale ty stávající už nikoliv a nebo velmi málo. Poměrně účinně se ale mohou bránit města a obce na jejichž katastru se solární elektrárny staví. Právě zastupitelstva mohou ale nemusí dát požehnání v územních plánech pro takovou stavbu. Ve městě, kde jsem zastupitelem jsme žádné takové povolení neposkytli. Nyní se bojuje o to, zda solární elektrárna vyroste dle záměru hejtmana-krakena Ratha v Milovicích na bývalém letišti. Doufejme, že se to podaří zastavit. Jinak se nedoplatíme. 

Autor: Hynek Fajmon | úterý 31.8.2010 21:44 | karma článku: 30,29 | přečteno: 2095x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

EU je americkým protektorátem a užívá si to!

Poslední události kolem ukrajinské krize ukázaly, že z vojensko-strategického hlediska je EU stále zcela neschopná akce. Na rozdíl od Ruska, které vojenskou sílu má a dokáže ji i efektivně použít, je EU v situaci zcela opačné. EU žádnou skutečnou vojenskou sílu nemá a tím pádem ji nemůže ani nijak použít. Jediný, kdo skutečnou vojenskou sílu má jsou USA a Evropská unie je jejím veřejně nepřiznaným protektorátem. Jak dlouho to takto může trvat? Jak už jsem nedávno napsal: 500 milionů Evropanů se dožaduje vojenské ochrany od 300 milionů Američanů před 150 miliony Rusů. Je to normální? Podle mne nikoliv.

1.4.2014 v 14:25 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Potravinová soběstačnost aneb vládní útok na peněženky občanů!

V posledních týdnech je "potravinové soběstačnosti" všude plno. Nová vláda slibuje, že ji zajistí a nový ministr zemědělství dnes zahájil tažení za kýženou "soběstačností" kontrolou ministerského a divadelního bufetu, kde s nelibostí konstatoval málo českých a hodně zahraničních potravin. Česká televize této nesmyslné PR akci ještě dělá stafáž viz dnešní televizní zpravodajství. Redaktorka zde ukazovala na mapách kolik vepřového vyváží Česko do Německa a naopak. A velmi se těm číslům podivovala. Nebrala přitom vůbec v úvahu skutečnost, že časy státního vývozního a dovozního monopolu jsou dávno pryč. Česko ani Německo žádné vepřové nevyváží. Vyváží jen konkrétní firmy na základě svobodné dohody s odběratelem. To se ale české vládě zdá se nelíbí a hodlá firmám a zákazníkům diktovat a omezovat jejich svobodu volby. To je nutné odmítnout.

25.2.2014 v 0:42 | Karma: 23,94 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

CSSD a KDU-CSL plánují zdražování elektřiny

Již nyní vysoké ceny elektřiny hodlají českým domácnostem i firmám zvýšit vládní sociální demokraté a lidovci. Politiku zvyšování cen elektřiny hodlají prosazovat až do roku 2030. Domácnosti i firmy zaplatí za elektřinu více protože jak CSSD, tak také KDU-CSL podporují politiku boje s klimatickou změnou. Europoslanci těchto stran tento týden v Evropském parlamentu hlasovali proti návrhu Evropské komise a požadují razantní zvýšení ceny elektřiny. Jen tak se podle nich dá zastavit globální oteplování.

7.2.2014 v 14:53 | Karma: 26,44 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Klimatická sebevražda Evropy

Dnes Evropský parlament odhlasoval poměrem hlasů 341 PRO, 263 PROTI a 26 se zdrželo, rezoluci k návrhu Evropské komise na klimaticko-energetické cíle do roku 2030. Já jsem hlasoval samozřejmě PROTI. Evropský parlament se tak vydal na cestu ke klimatické sebevraždě Evropy. Co to konkrétně znamená? Znamená to, že EU bude usilovat o radikální redukci emisí skleníkových plynů a nárůst energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie. Že to bude mít naprosto devastující dopad na evropský průmysl a životní úroveň lidí v Evropě je nyní již naprosto jasné. Že se tímto způsobem se světovým klimatem nepohne ani o milimetr je jasné rovněž. Pojďme se podívat o co konkrétně jde, protože to každý čtenář tohoto blogu bude platit.

5.2.2014 v 18:37 | Karma: 32,22 | Přečteno: 1729x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Evropa v roce 2050

Nejúspěšnější politik v dnešní Evropě nosí sukni a jmenuje se Angela Merkelová. Té se nedávno podařilo vyrovnat rekord její britské předchůdkyně Margaret Thatcherové tím, že potřetí za sebou vyhrála parlamentní volby. To je samo o sobě mimořádný výkon. Merkelové se zkrátka daří a může s čistým svědomím konstatovat, že její němečtí spoluobčané jí nejen rozumnějí, ale navíc i podporují. A jak to souvisí s budoucností Evropy? Víc než si myslíte.

21.1.2014 v 21:24 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.