Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo uklidí chodník a kdo to zaplatí?

Tak nám v Novém roce 2010 opět začalo sněžit. Dokonce i v Polabí, kde bydlím. Opět se tak na přetřes dostává téma, které se týká každého z nás a tím je úklid chodníků. Nedávno vstoupil v platnost tzv. Kuberův chodníkový zákon, který přenesl odpovědnost za úklid chodníků na jejich vlastníky. Podívejme se nyní na to, co se vlastně změnilo a jak to nyní bude fungovat.

Do přijetí Kuberova zákona u nás platil stav, kdy za úklid chodníků byl odpovědný majitel přiléhající nemovitosti. To v praxi znamenalo, že majitel nemovitosti byl odpovědný za případné škody způsobené chodci na jeho neuklizeném chodníku. Tato situace byla pro vlastníky nemovitostí poměrně značnou zátěží, protože zajistit úklid chodníku nárazově dle vývoje počasí je obtížné. Zvláště potom pro ty občany, kteří nejsou stále přítomni v místě bydliště třeba z důvodu práce nebo studia v zahraničí. Stát tak nutil občany, aby se starali o něco, co jim nepatří a nesli za to odpovědnost. Starost o chodníky tak byla fakticky daní ve formě jakési chodníkové roboty.

Přijetí Kuberova zákona situaci radikálně změnilo, protože odpovědnost za chodníky nyní nesou jeho majitelé, což jsou v 99% případů města a obce. Tato změna je správná a spravedlivá i přestože proti tomu řada starostů protestuje. Sám jsem starostou několik let byl a tyto starostenské protesty nechápu. Ano, přibyli jim starosti, ale přesně od toho starosty máme - ostatně proto se tak jmenuje i jejich funkce.

Žádný starosta ale nebyl schopen říci, proč by tomu tak být nemělo. Takový argument totiž neexistuje. Když se totiž zamyslíme nad otázkou, kdo by se měl o chodníky starat ve škále vláda-kraj-obec-občan, je myslím každému zřejmé, že to může být logicky jen a pouze obec (město). Právě obec je v naprosté většině případů jejich vlastníkem, budovatelem a udržbářem. Logicky proto musí nést odpovědnost i za jejich úklid. Obec má dostatečně blízko k tomu, aby se o úklid postarala a zároveň je i dostatečně velká na to, aby se daly reálně využít úspory z rozsahu takové zakázky. Je tedy dobře, že je jim nyní tato odpovědnost i zákonem uložena.

My občané bychom ale měli mít rovněž na mysli to, že údržba chodníků bude i v tomto režimu vždy něco stát. A obec má zdroj svých příjmů opět hlavně u svých daňových poplatníků. Odpovědní občané toto dobře vědí a v rámci svých možností proto i nadále chodníky v rámci svých možností uklízejí. Dnes jsem jich ráno u nás ve městě viděl celou řadu. Taky jsem odklízel.

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 4.1.2010 18:10 | karma článku: 21,93 | přečteno: 1914x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Dobrý rozpočet pro EU?

Minulý týden se v Bruselu hlavy států a vlád členských států dohodly na novém víceletém rozpočtu EU. Dohoda přichází sice pozdě, ale přece jen a to je nutné přivítat. V dnešní době hospodářské nejistoty je téměř jakákoliv dohoda pozitivní zprávou. Varovné je ovšem to, že to, že věc tím zdaleka ještě není rozhodnuta. To je naopak špatnou zprávou. Podívejme se tedy na to, co je obsahem dohody a co nás ještě čeká.

13.2.2013 v 9:29 | Karma: 21,04 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Jak snížit nezaměstnanost v EU?

Včera jsme se dozvěděli neradostnou zprávu o tom, že míra nezaměstnanosti v EU je nejvyšší za posledních 20 let. V eurozóně míra nezaměstnanosti dosahuje 11,7%, v celé EU je 11% a u nás v Česku byla v prosinci na 9%. Celkově je u nás bez práce nyní asi 540 000 lidí, v eurozóně je to 15, 6 milionu osob a v celé EU je to 22,5 milionu lidí. Čísla jsou to velmi špatná a politici by si měli klást otázku, proč tomu tak je a co se tím dá udělat, aby se to změnilo. S tímto stavem totiž nemůže být asi nikdo spokojen.

10.1.2013 v 21:13 | Karma: 23,21 | Přečteno: 1474x | Diskuse| Politika

Hynek Fajmon

Potřebujeme eurokvóty na mléko? NE!

Minulý týden se konala v Bruselu přímo před budovou Evropského parlamentu dvoudenní demonstrace producentů mléka. Během této ostré akce došlo na pálení balíků slámy a pneumatik, takže centrum Bruselu bylo zahaleno smrdutým dýmem. To ale nebylo všechno. Na budovu parlamentu demonstranti stříkali hasičskou stříkačkou mléko v místech, kde zrovna probíhalo zasedání zemědělského výboru. Přiznám se, že něco takového jsem ještě nezažil. A to všechno pod praporem boje za zachování mléčných kvót. Opravdu "zajímavá" podívaná. Položme si otázku, jakou má taková akce vlastně smysl?

6.12.2012 v 13:58 | Karma: 38,33 | Přečteno: 4687x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Nový závazek EU: plná zaměstnanost mladých!

Když se v dnešní Evropě vyskytne nějaký problém, tak máme jistotu, že se bude brzo řešit novou směrnicí. Děje se tak dokonce i v případě, že žádný problém neexistuje. Takovým případem bylo nedávné navržení směrnice o povinném zastoupení žen v orgánech firem. Nyní ale přichází Evropská komise s návrhem směrnice, která má řešit skutečný problém - nezaměstnanost mladých lidí v EU. Řešení, které Komise navrhuje je geniální svou jednoduchostí. Všichni bychom se měli stydět, že nás to ještě nenapadlo, když je to tak prosté - nezaměstnanost mladých se prostě ZAKÁŽE a bude po problému.

3.12.2012 v 18:04 | Karma: 20,29 | Přečteno: 1566x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa II.

12. července 2011 jsem na tomto místě psal blog s názvem "Ředitelé do výroby a ženy na jejich místa?". Reagoval jsem tak na rezoluci Evropského parlamentu, který většinou hlasů schválil výzvu Evropské komisi k zavedení kvót pro zastoupení žen v orgánech obchodních společností. Já jsem tehdy pro tuto rezoluci nehlasoval. Předpověděl jsem ale to, že Evropská komise se věcí začne vážně zabývat a zcela jistě předloží takový návrh. Nyní s odstupem 15 měsíců mohu konstatovat, že jsem měl pravdu. Ale zatím jen částečně, protože Evropská komise se tento týden na zavedení kvót překvapivě NEDOHODLA.

26.10.2012 v 10:33 | Karma: 29,51 | Přečteno: 3803x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.