Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Zuzana Hejná

5. 1. 2010 9:34
kvituji,

že se Lysá k novému zákonu postavila čelem a uklízí - tedy A.S.A. uklízí. Jen trochu pochybuju, že bude pak městu fakturovat míň o neúklid Fajmonovic chodníku....

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

5. 1. 2010 16:34
Re: kvituji,

R^:-)

0 0
možnosti
P

Pavel_D

5. 1. 2010 9:33
Asi nejen v Turnově

se to vyřešilo tak, že radnice prohlásila, že na úklid města nemá prostředky. A tudíž na obzvláště kritických místech se objevily cedule "Při sněhu a náledí se neudržuje". Proč tedy byla opět zvýšena daň z nemovitosti?

0 0
možnosti
KD

Kamil_D

4. 1. 2010 22:48
Myslím, že se mýlíte

Napsal jste "Do přijetí Kuberova zákona u nás platil stav, kdy za úklid chodníků byl odpovědný majitel přiléhající nemovitosti. To v praxi znamenalo, že majitel nemovitosti byl odpovědný za případné škody způsobené chodci na jeho neuklizeném chodníku."

Domnívám se, že to bylo jinak: majitel nemovitosti byl odpovědný za případné škody způsobené chodci na chodníku města přilehlém k jeho nemovitosti. Proto jej raději uklízel.

Změna je správná a logická. (Šlo zjevně o relikt z doby, kdy každý dům měl domovníka, který toto mohl dělat.)

0 0
možnosti
VH

Stará kára

4. 1. 2010 23:26
Re: Myslím, že se mýlíte

Nikoliv - šlo o relikt německé totality (tato povinnost vznikla za protektorátu) udržovaném totalitou komunistickou. Je zajímavé, že i za bolševika se diskutovalo o zrušení této povinnosti jako nespravedlivé (prakticky pouze k domkářům, vše ostatní bylo všelidové"). Ale spousta "prý-demokratů" nový zákon stále nemůže přenést přes srdce.

0 0
možnosti
ZV

fichifi

4. 1. 2010 22:14
Nevadí mi

uklidit chodník. Vadí mi přístup. Obec má dle zákona odpovědnost za úklid chodníků. Starosta vystoupí se zkroušeně pokorným výrazem a sdělí občanům něco ve smyslu:

"Ano, je to naše povinnost, ale jistě chápete, že to není v ekonomických silách obce, a tak doufám, že se o své chodníčky budete tak hezky starat, jako doposud."

No můžu já přijít se zkroušeně pokorným výrazem na OÚ a tvrdit, že už není v mých ekonomických a fyzických silách platit poplatky za psa, za popelnice, daň z nemovitosti...Atd.

Když něco musím, nikdo se mne neptá, jestli můžu.Mělo by to platit pro všechny.

0 0
možnosti
FP

forhend

4. 1. 2010 22:01
Proč by se do toho nemohli zapojit nezaměstnaní a

cikáni?8-o

0 0
možnosti
KP

syrsyrecek

6. 1. 2010 18:08
Re: Proč by se do toho nemohli zapojit nezaměstnaní a

Pane Banga pomóóc:o( Objevilo se tu sprosté slovo...cikáni:o( Konejte svou demokratickou povinnost:O))!!

0 0
možnosti
Z

Zebin

4. 1. 2010 21:25
faktem je

že pro obec je úklid velká fin.položka. Předseda naši obce požádal majitele RD, aby si uklízeli sami, pokud nemohou, bude tam uklízet obec. Většině lidí ruce neupadnou a obci zbudou peníze na potřebné věci a nebudou např. nuceni využít navýšení daně z nemovitostí. Bez ohledu na cokoli, chápu to jako oboustranně výhodné řešení. Nedělám si ambice na univerzální řešení pro všechny, ale použít zdravý selský rozum mi v některých případech nepřipadá vůbec od věci

0 0
možnosti
ZZ

hasmen

4. 1. 2010 21:35
Re: faktem je

A proč bych měl uklízet chodník,kteý mi nepatří?Magistrát si  VŽDY chodníky kolem budovy nechal uklidit za obecní peníze,nikdy jsem neviděl úředníky s hrably a lopatami...

0 0
možnosti
M

Michal1

4. 1. 2010 20:29
Jste jen lenoch

Opět názor líného "novočecha", který by jen bral a bral. Snad nejste tak naivní, aby jste věřil tomu, že takový blb (příliš slabé slovo, ale je zde cenzor) jako Kubera měl na mysli naše blaho. Ten měl jako primátor "Děvkova" (Teplice) na mysli blaho svojí peněženky. Když bude uklízet majitel chodníku (99% obec), musí k tomu přes výběrové řízení najmout nějakou firmu, no a to samozřejmě není zadarmo. Takže bude nový bavoráčk pro pana starosty (nebo že by dokonce medvěd?), oktávka pro zastupitele, vždyť to známe. 

Je pochopitelné, že tento zákon přivítali nejvíce tzv. "novovčeši", mladí lenoši, podnikavci (neplést s podnikateli) a podobná verbež, které dělá problémy vyhodit žvýkačku do dva metry vzdáleného koše a klidně jí plivnou na zem, protože máme svobodu a nikdo jim nebude nic nařizovat jako za bolševika. Jinak, povinnost uklízet chodník pro majitele přilehlé nemovitosti platí i v sousedním Německu. Asi bolševická a nedemokratiká země, co lenochu.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

4. 1. 2010 23:35
Re: Jste jen lenoch

Nerad tady nálepkuji. Ale začal jste si (co věta, to nálepka, či dvě).  Takže pane - hlupák jste vy.  Proč považujete lidi, kteří reálně nemohou chodník udržovat schůdný (což jsou prakticky všichni, kdo jsou zaměstnáni) za lenochy. Lenochem je člověk ležící v nemocnici? Vidíte, vaše omezenost vám nedovolila zvážit, že asi nemůže uklízet a nikdo ho povinosti (v předchozí době) nezbavil.

Nemáte být líný a kandidovat na starostu - měl byste toho bavoráčka vy.

Mimochodem: kolik metrů (příp. m2) jste uklízel podle minulého zákona vy?  Typnul bych si, že vy "staročech" vůbec žádný. A možná jste o této povinnosti majitelů domů nevěděl.

Takže já bych si především přál, aby si verběž, která neumí nic jiného, než všechny pomlouvat svá moudra schovala do hospody.  Díky.

0 0
možnosti
KP

syrsyrecek

4. 1. 2010 20:13
Já neuklízím

Hezky jsi to Hynku napsal,moc hezky:o) Krásný předvolební tlachání:o) Vzhledem k tomu,že v roli starosty jsi byl,takový vlk v rouše beránčím a každá"tebou řízená akce"

na podporu stranických a vlastních preferencí smrděla nějakou levárnou,mě tento elaborát o ničem,nepřekvapuje:o) Však tě to "doneslo" až do Bruselu!! A nejdůležitější jsou zásady a držet slovo:o( To ty přece "umíš"!!!Ale když von ten vítr fouká každou chvilku od jinaď,že:o)))

PS: Jezdíš ještě tou starou škodověnkou,na důkaz sounáležitosti s "lidem"?

0 0
možnosti
M

Michal1

4. 1. 2010 20:31
Re: Já neuklízím

To byl starosta?

A čeho?

0 0
možnosti
JB

beda venerabilis

4. 1. 2010 18:56
Lex Kubera zlikvidoval dost dávný obyčej

Aprosadil to takový patentovaný konzervativec.

Kdysi obec tvořili pouze majitelé nemovitostí. Jen oni platili daně, volili do obecního zastupitelstva. Měšťané, Bürger, citizen, citoyen atd. A měšťané si mezi sebou takto rozdělili péči o obecní komunikace. Zcela jistě to mělo svoji logiku, neboť majitel přilehlé nemovitosti je rovněž hlavním beneficientem přístupové komunikace.

Ale co, obce si nakonec nějak vynutí zvýšení daně z nemovitostí a bude to pro jejich majitele prašť jako uhoď, akorát holt měně adresně. A bude to dobrý kšeft pro firmy spřátelné s radnicemi. Dokud si majitelé zajišťovali zametání sami, tak o něj přicházely. A to vše nám nadělil pán, který tvrdí, že přerozdělování je od ďábla.

Jiný problém je, že ty zrušené paragrafy byly legislativní zmetky. Věta, že někdo "je odpovědný" neměla v zákoně co dělat. Všechny předchozí předpisy ukládaly majiteli přilehlé nemovitosti povinnost se o chodník starat. A odpovědnost byla až následkem případného nesplnění této povinnosti.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

4. 1. 2010 19:23
Re: Lex Kubera zlikvidoval dost dávný obyčej

 a oni volí zastupitele (starostu) pouze majitelé nemovitostí? Pokud ne, tak tento "dávný obyčej" asi zlikvidoval někdo jiný.

0 0
možnosti
MV

13579

4. 1. 2010 18:51
Nelogika

Když jsem si chtěl složit na chodník u mé nemovitosti jakýkoliv materiál, musel jsem za to městu zaplatit. Ale když by si na chodníku v zimě někdo způsobil úraz, platil bych já. Jaká to byla logika?! Proto jsem "Kuberův" zákon uvítal; sníh dále uklízím, ale vím, že za odškodnění je zodpovědné město = majitel. A ještě jedna perlička: já sníh odházím, silnicí projede pluh a mohu házet znovu, protože sníh ze silnice se z velké části "přestěhoval" na chodník.;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.