Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Církevní restituce a transparentnost!

Česká vláda schválila návrh na provedení "církevních restitucí". Dávám to označení do uvozovek, protože ve skutečnosti se jedná o daleko širší téma, které zahrnuje jak téma majetkových restitucí a to jak v naturální, tak také v peněžní podobě a dále také neméně významné téma odluky církví od státu a vzájemného vypořádání mezi jednotlivými církvemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o téma velmi rozsáhlé a jde v něm o stovky miliard Kč slušelo by věci daleko více transparentnosti.

Nechci se zatím věnovat samotnému návrhu a vynášet nad ním hodnotící soudy a to ani kladné a ani záporné. Ikdyž na to také svůj názor mám. Jde mi o to, jak je toto velké téma ze strany vlády zcela nedostatečně transparentně předkládáno.

Provedl jsem si rešerši veřejně dostupných informací k tomuto tématu a musím konstatovat, že kromě návrhu zákona a připojené předkládací zprávy a velmi obdobného textu z doby Topolánkovy vlády, není veřejnosti k dispozici téměř nic. To je myslím velmi špatné a nepřijatelné. Přitom vlády k podstatným tématům zřizují samostatné vysvětlovací weby a věnují velkou pozornost komunikaci s veřejnosti. U tématu církevních restitucí toto zcela chybí. Proč?

Z českých médií jsem se dozvěděl, že existují právní posudky týkající se právního postavení církevního majetku. Tyto posudky si údajně objednaly české vlády. Rovněž údajně existují znalecké posudky, které si opět objednaly české vlády a které měly za cíl ocenit majetek, který má být předmětem finančního vyrovnání. Tyto dokumenty ale nejsou nikde veřejnosti k dispozici. Ptám se proč? Je to správné? Podle mého soudu rozhodně nikoliv. Všechny tyto dokumenty by měly být k dispozici a to okamžitě a ještě před jednáním Parlamentu ČR o předloženém návrhu zákona.

Vyřešení otázky církevních restitucí a všech souvisejících otázek nemůže být dosaženo v situaci, kdy veřejnosti a ani zákonodárcům nejsou dány k dispozici relevantní údaje a podklady. Pokud nebude jasné, jaký statut opravdu měl církevní majetek před rokem 1948 a pokud nebude jasné, jak je tzv. blokovaný majetek oceněn, nemůžeme dospět ani ke spravedlivému posouzení toho, zda je návrh předložený vládou přijatelný nebo nikoliv. Česká vláda a především ministryně kultury by proto měly dát veřejnosti k dispozici všechny dokumenty týkající tohoto tématu.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hynek Fajmon | pondělí 30.1.2012 13:31 | karma článku: 18,40 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Hynek Fajmon

Mírová euromytologie

Dnešní udělení Nobelovy ceny míru za rok 2012 Evropská unii (EU) je dokladem toho, že organizátor tohoto ocenění pokračuje v neblahé tradici oceňování osob a institucí, které si takové ocenění nezaslouží. Do této skupiny patří udělení této ceny Jásiru Arafatovi v roce 1994, Albertu Goreovi a IPCC v roce 2007 a naposledy Baracku Obamovi v roce 2009. Podívejme se ale podrobněji na to, proč je kolem celé záležitosti takový humbuk v médiích. Především je třeba připomenout, že Nobelovu cenu míru uděluje výbor, který nemá nic společného s výborem oceňujícím vynikající vědce. Jedná se o výbor ustavený norským parlamentem. Jde tedy o politickou instituci konkrétního státu a politické rozhodnutí. Co z toho vyplývá?

12.10.2012 v 17:02 | Karma: 19,34 | Přečteno: 979x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Držme se koruny X.

Dnes jsem si přečetl zprávu, že sociologický průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi stále více a více věří České národní bance. Důvěra v ČNB má hodnotu 75% a v posledních letech stále roste. Fakticky se tedy ČNB stala nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí. A asi nejen českou, protože důvěra v EU, NATO, MMF a další nadnárodní instituce je u nás poměrně nízká. Češi zkrátka věří své ČNB a tím pádem také své vlastní měně - KORUNĚ. Ostatně není se příliš čemu divit. Když se dnes rozhlédneme po západním světě, tak vidíme téměř samé problémy. Ne že bychom je doma taky neměli, ale čím dál více lidí už chápe, že naše problémy jsou menší než ty, které má eurozóna nebo dokonce USA.

3.10.2012 v 17:37 | Karma: 22,16 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Má EU nadále podporovat biopaliva?

Tak tuto otázku nastolil krátce po svém zvolení nový francouzský prezident. Jak jsme si mohli všimnout, tak Evropská komise ihned pochopila, že se mění politický vítr a navrhla omezení podpory biopaliv po roce 2020. Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji, protože stále mnoho čtenářů nerozumí tomu, jak dnešní biopalivové šílenství vlastně vzniklo a funguje. Běžný občan ČR pouze vidí, že se v posledních letech prudce zvýšila výměra zemědělské půdy na které se pěstuje řepka olejná. Na jaře je česká zemědělská krajina hodně žlutá. Jak to souvisí s politikou EU? Víc než si myslíte.

19.9.2012 v 13:05 | Karma: 38,02 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Ekonomika

Hynek Fajmon

Ženské kvóty ve firmách zatím nebudou! Sláva!

Z Bruselu v posledních letech vznikají téměř samé šílené iniciativy. Jednou z nich byl plán na zavedení ženských kvót v orgánech akciových společností, který předložila Evropská komise. Členské státy se ale pod tlakem vlastních problémů začínají chovat racionálně a staví se Komisi na odpor. Takový vývoj je potřeba přivítat. Konkrétně před několika dny vznikla blokační menšina států, které zamítly návrh na zavedení výše zmíněných kvót. Mezi těmi, kdo tuto nebojím se říci "kravinu" zablokovaly byla i Česká republika. Proti bylo ale také Německo, Británie a řada dalších států. Myslím, že je čas volat: SLÁVA. Rozum po nějakém čase zvítězil. Pokud se ale na věc podíváme blíže, tak je to smutné.

15.9.2012 v 15:35 | Karma: 22,52 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Společnost

Hynek Fajmon

Vysoké daně umí i zabíjet!

V posledních dnech jsme svědky jevu, který už jsme už dlouhá desetiletí nezažili. Jedná se o úmrtí několika lidí a těžká postižení dalších způsobená konzumací nekvalitního nelegálního alkoholu. Při této smutné příležitosti je nutné zamyslet se nad tím, zda k tomuto vývoji nenapomohla i politika a legislativa, kterou máme nyní v platnosti. Mám obavu, že napomohla. Jedná se dle mého soudu o kombinaci dvou selhání státu: 1. příliš vysoké zdanění alkoholu, 2. selhání kontroly trhu s alkoholem. Podívejme se na to, co se vlastně stalo a jak se dá takovým případům zabránit.

11.9.2012 v 15:37 | Karma: 28,68 | Přečteno: 2472x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 196
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2047x
Historik a politik. Poslanec Evropského parlamentu za ODS.