Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance X - 1. večer

Jubilejní desátý ročník soutěžní taneční zábavné show StarDance byl zahájen. Oproti původním plánům přišel na řadu jako první původně zamýšlený večer druhý s názvem "Pocta legendě".

Člověk míní a Pán Bůh mění, praví staré latinské úsloví. Nejinak tomu bylo i teď. Osud zasáhl a z oslavy tvorby a umění letošního jubilanta Karla Gotta se stala vzpomínková akce, která navíc přišla v den posledního rozloučení se zesnulým Mistrem. A aby toho nebylo málo, první soutěžní večer připadl zrovna na den státního smutku.

 

Produkce se s nečekanou situací vypořádala nejlépe, jak to šlo. Písněmi Karla Gotta a tancem. Někomu se vedlo lépe, někomu hůře. Porota v novém složení hodnotila výkony zatím jen pro forma a nebránila se kritice hned od úvodu. V porotě letos účinkuje Richard Genzer, Tatiana Drexler, Jan Tománek a jako vždy Zdeněk Chlopčík. 

 

Letošní ročník přináší celkem dost novinek a jednou z nich je i to, že se místo obvyklých dvou rytmů, hrály hned tři - valčík, samba a jive. Pojďme se blíže podívat na jednotlivé taneční vykony:

 

SD X 01 all

 

 

 

Gabriela a Martin
Gabriela a Martin VW

Gabriela Koukalová & Martin Prágr

(valčík - C'est La Vie)

 

První tanec předvedla Gabriela a Martin. Ocenil bych zejména lehkost s jakou Gabriela odtančila. U Gabriely se občas objevily poskoky a nedokonalé přísuny. Celkově tanec vyzněl poeticky. Richard Genzer řekl, že to bylo trochu ve větru. Tatiana Drexler ocenila dobrou trasu chodidel a poradila uvolnit vršek. Janu tománkovi se líbilo postavení a radil zlepšit plynulost. Zdeňku Chlopčíkovi se to velmi líbilo a vytýkal nekvalitní přísuny na třetí dobu. Porota ocenila výkon známkami 6, 6, 7 a 6, má známka by byla shodná s Janem Tománkem.

7

 

Ondřej a Markéta
Xindl a Markéta JI

Xindl X & Markéta Dostálová 

(jive - Dotýkat se hvězd)

 

Xindlovi se toto taneční vystoupení nepovedlo. Byl hodně statický, objevovaly se u něj poskoky a technika nebyla na dobré úrovni. V jivu je nutný vertikální pohyb, který zde chyběl. Ocenil bych alespoň dodržení rytmiky a snahu o pohyb. Tatiana Drexler řekla, že si bude muset na Xindla zvyknout a poradila, aby se Xindl pohyboval i vrškem těla, nejenom spodkem. Jana Tománka bavila Xindlova mimika a konstatoval, že k tanci nedošlo. Porota udělila za předvedený výkon známky 4, 4, 5 a 4, má známka by byla shodná s většinou poroty.

4

 

 

Radka a Tomáš
Radka a Tomáš SB

Radka Třeštíková & Tomáš Vořechovský

(samba - Lady Carneval)

Samba patří k těm obtížnějším tancům, v podání Radky ale spíše k sambě nedošlo. Objevovaly se u ní poskoky, pohyby byly tvrdé a v sambě vyžadovaný bouncing prakticky neexistoval. Botafogo je vděčná a líbivá figura, ale u Radky absolutně nevyzněla. Po technické stránce to nebylo příliš vydařené vystoupení. Zdeněk Chlopčík konstatoval, že Radka zamrzla, nebyla to samba, ale jen kroky. Richard Genzer podotkl, že tanec je i pro radost. Radka s Tomášem si za předvedený výkon vysloužili známky 7, 4, 5 a 3 má známka by byla shodná s Tatianou Drexler.

4

 

 

Jakub a Michaela
Jakub a Michaela VW

Jakub Vágner & Michaela Kuba Vágnerová

(valčík - Když milenky pláčou)

 

Jakub mě velice příjemně překvapil, i když by potřebovaly jeho kroky změkčit a zpřesnit přísuny, jeho vystoupení bylo po technické stránce dobré a ocenil bych i měkkost v rukou. Chvílemi byl jeho tanec trochu tvrdší, ale dá se to přisoudit trémě z prvního vystoupení. Tatiana Drexler řekla, že by to mohlo jít, a že Jakub vypadal elegantně, ale občas byl tvrdý a nejistý. Zdeněk Chlopčík řekl že na něj to působilo jistě a elegantně. Jakub s Michaelou si za valčík odnášejí od poroty známky 6, 6, 6 a 6, má známka by se nelišila.

6

 

Miroslav a Adriana
Miroslav a Adriana JI

Miroslav Hanuš & Adriana Mašková

(jive - Ptačí nářečí)

 

Jestli mě překvapil Jakub Vágner tak Miroslav mě překvapil ještě více. Energie s jakou vtrhl na parket byla obdivuhodná, bohužel chyběl mu nutný vertikální pohyb, takže vypadal spíše jako žák tanečních, kdy nohy šlapou strašně rychle, ale tělo se vůbec nepohne. U Miroslava došlo i k poměrně velkému výpadku ze sestavy. Richard Genzer řekl, že to byla hlavně energie a Miroslav vypadal jako rozzuřený lachtan. Tatiana Drexler řekla, že Miroslav má rytmus v těle a vytkla zkažení kroků. Jive vynesl Miroslavovi a Adrianě známky 7, 7, 6 a 6 má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem.

6

 

Veronika a Dominik
Veronika a Dominik SB

Veronika Khek Kubařová a Dominik Vodička

(samba - Včelka Mája)

 

Toto vystoupení bylo rozporuplné. Veronika ukázala vcelku dobrou práci boků, ale velice špatné provedení volt, chybějící bouncing a po technické stránce ne příliš zdařilý výkon. Rytmika byla místy dobrá, ale většinou spíše horší. Zdeněk Chlopčík ocenil pěknou choreografii a vytkl velké chyby v rytmice. Tatiana Drexler řekla, že Veronika byla od pasu nahoru výborná, ale potřebuje posílit nohy. Včelka Mája přinesla Veronice s Dominikem známky od poroty v hodnotách 7, 5, 6 a 5, má známka by byla shodná s Tatianou Drexler.

5

 

Tonya a Michal
Tonya a Michal JI

Tonya Graves & Michal Bureš

(jive - Trezor)

 

Ve výběru písní Karla Gotta nesmí chybět dnes již kultovní skladba Trezor, kterou proslavil film Pelíšky. Co říct k výkonu Tonyi? Její tanec nebyl dobrý, objevovaly se poskoky, po technické stránce to vůbec nebylo vydařené představení. Nedá se upřít energie a radost z tance, ale to k tanci nestačí. Je nutná I technika, která u Tonyi chyběla. Richard Genzer vytkl ztuhlost a chybějící rotaci v těle. Jan Tománek poznamenal, že Tonya má rytmus v těle ale k jivu nedocházelo. Porota udělila známky 5, 4, 6 a 4, má známka by byla stejná jako u Zdeňka Chlopčíka.

4

 

Matouš a Natálie
Matouš a Natálie SB

Matouš Ruml & Natálie Otáhalová

(samba - Korunou si hodím)

 

Matouš mě velice příjemně překvapil. Byl pohyblivý, bouncing měl na velice slušné úrovni a pracoval boky. Občas se objevily drobné nedostatky s rytmem. Po technické stránce patřilo toto vystoupení k těm lepším. Myslím, že Matouš by mohl patřit mezi favority soutěže. Zdeněk Chlopčík ocenil energii a řekl, že to vypadalo jako samba. Zároveň vytkl spoustu kroků před hudbou. Tatiana Drexler byla nadšená a vytkla pár kroků přes patu. Porota ocenila předvedený výkon vysokými známkami 8, 8, 7 a 5, má známka by se shodovala s Tatianou Drexler.

8

 

Nora a Jan
Nora a Jan JI

Nora Fridrichová & Jan Kohout

(jive - Zůzi)

 

Jive se Noře příliš nevyvedl. Vypadala velice těžkopádně, měla spoustu nedostatků v technických oblastech, nedotažené pohyby. Potřebovala by odlehčit jednotlivé kroky, přidat energii do většího vertikálního pohybu a zlepšit nasazení. Ke konci tance Noře docházel dech. Richard Genzer řekl, že vystoupení mělo energii, ale kotníky se nepotkaly. Jan Tománek ocenil snahu o základní pohybovou akci a vytkl Noře problém s fyzičkou. Porota ohodnotila tento tanec známkami 5, 4, 7 a 5, má známka by se shodovala s oběma krajními porotci.

5

 

Karel a Veronika
Kovy a Veronika VW

Karel "Kovy" Kovář & Veronika Lišková

(valčík - Srdce nehasnou)

 

Poslední skladba Karla Gotta s jeho dcerou Charlottou ukončila stylově tento večer. Karel se velice snažil, ale v jeho tanci se objevovaly poskoky, tvrdé držení v páru a celkově byl tanec uhoněný a neuvolněný. Karel také často zvedal ramena. Zdeněk Chlopčík prohlásil, že to bylo uskákané a uhopsané. Jan Tománek ocenil slušné postavení a dobrý pohyb. Tatiana Drexler souhlasila se Zdeňkem. Richard Genzer označil Karla za jednoho z favoritů soutěže. Porota udělila za tento výkon známky 8, 7, 8 a 6, má známka by byla o stupínek nižší kvůli křečovitému držení.

5

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

129
228
326
425
524
623
721
819
19
917

 

Příští týden by se měly tančit tance, které měly původně zaznít v prvním večeru. Bohužel, moderátoři neprozradili o jaké tance půjde, a vzhledem ke zmatku, které způsobilo úmrtí Karla Gotta, ani produkce na oficiálních stránkách tyto tance neuvádí. Nechme se tedy překvapit.

Dodatek: Česká televize opravila program druhého večera. Tančit se bude waltz, tango a cha-cha.

 

Karel Gott

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2019

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fabera | neděle 13.10.2019 16:26 | karma článku: 32,37 | přečteno: 9031x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 383x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4181x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

ANALÝZA: Terorismus se vyplácí, vzkázali Palestincům. Gesto ve špatnou dobu

24. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Je to vzácnost, když Izraelci od rána vědí, co je ten den čeká. Ve středu to tak bylo. Od rána byly...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Rozhodněte o vítězi ankety Bloger roku 2023, hlasujte do konce května

24. května 2024

Anketa Bloger roku 2023 je ve finále a o vítězi se rozhodne do konce května. Právě do posledního...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Nejméně čtyři lidé zemřeli, desítky zraněných

23. května 2024  22:48

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3417x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik