Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VII - 2. večer

Jubilejní padesátý večer zábavné soutěžní taneční show StarDance znamenal druhý večer sedmé řady a prvního vyřazeného soutěžícího.

Před týdnem nám páry předvedly latinsko-americkou sambu a standardní tango.Ve druhém večeru bylo na pořadu dne ohnivé paso-doble a noblesní slowfox. Páry si oproti minulému týdnu prohodily skupinu tanců, a tak má každý pár za sebou jeden standardní a jeden latinsko-americký tanec. Protože od tohoto kola se začalo vyřazovat, je na místě si připomenout jakým způsobem jsou páry hodnoceny.

Porota udělí za předvedený výkon známky. Podle jejich součtu se pak vytvoří pořadí a podle něj dostanou páry body. První dostane počet bodů odpovídající počtu párů soutěžících v daném večeru a body následně sestupují k nejnižšímu zisku podle pořadí. Druhou část tvoří hlasy od diváků, kteří hlasují pomocí sms. Podle diváckých hlasů se následně vytvoří obdobné pořadí a páry se obodují stejně jako u pořadí poroty. Toto hlasování je neveřejné. Součet bodů za pořadí od poroty a od diváků nakonec určí který pár soutěž opustí, přičemž při bodové shodě platí vox populi, vox dei.

Jak se páry popasovaly s pasem a jak elegantní byly při slowfoxu? Pojďme na hodnocení:

 

Radek Banga & Tereza Bufková
paso-doble (Malaguena)

Oproti minulému týdnu byl Radkův výkon energeticky o něco matnější. Postrádal jsem víc napětí v těle, pohyby zůstávaly nedotažené, výbušnost zůstala v šatně. Jeho výkon byl ukázněnější, ale chtělo by to přidat onu energii, kterou měl při úvodním tangu. Energii postrádal i Jan Révai, který stejně jako Tatiana Drexler čekal víc. Zdeněk Chlopčík hledal energii a Radku Balašovi vadily právě nedotažené pohyby, ona pověstná tečka pohybu. Porota ocenila výkon známkami 7, 7, 7 a 6, má známka by byla shodná s většinou poroty.
     7

 

Leoš Mareš & Katarína Štumpfová
slowfox (Smells Like Teen Spirit)

Leošův standard rozhodně nebyl špatný, ale jeho latina byla o něco lepší. Ve standardních tancích se tančí na povolených kolenou a ta byla u Leoše příliš propnutá. Úvodní sólo bylo zbytečně dlouhé, V Leošových silách je odtančit plnohodnotný tanec a zbytečně se zabíjí čas nehodnotitelnou pohybovou etudou. Leoš zvládl obtížný pérový krok, ale došlap v pérovém zakončení prováděl příliš zvysoka. Daleko hůře provedl Fallaway a chvilkami vytáhl ramena a docílil tak dojmu oběšence. Tatiana Drexler vidí v tomto páru ohromný potenciál a Radek Balaš viděl výkon na úrovni. Porota udělila známky 6, 7, 8 a 6, má známka by byla uprostřed těchto mezních hodnot.
     7

Leona Machálková & Michal Necpál
paso-doble (Brincan y Bailan) 

Těžké rozhodování. Tanec nepostrádal figury do pasa ani patřičné napětí a náboj, avšak tančit paso-doble na čardáš? Energie byla v pořádku a pohyby byly dotažené. Vadily mi poskoky, které jako by zdůrazňovaly nevhodný výběr skladby. Když se oprostím od hudební stránky, vystoupení mělo šmrnc a naznačuje, že Leona by měla se svým partnerem dojít daleko, dost možná i do závěrečné čtyřky. Jan Révai se u vystoupení bavil a Zdeňku Chlopčíkovi se zamlouval oční kontakt a energie. Paso-doble v podání Leony a Michala porota ocenila známkami 8, 8, 8 a 7, má známka by byla shodná se Zdeňkem Chlopčíkem.
     7

Marie Doležalová & Marek Zelinka
slowfox (Say I Wanna Know)

Vystoupení této dvojice mě baví. Technika je na slušné úrovni a tanec nepostrádá zábavné prvky. Stejně jako u ostatních párů a de facto všech tanečních začátečníků, které jsem v životě poznal, se objevily vysoké nášlapy při pérovém zakončení. U Marie byla vidět občas nejistota v točkách a sem tam se objevila určitá kostrbatost pohybu. Tento pár tipuji do finálového večera. Zdeněk Chlopčík si kromě vysokých nášlapů všiml, že držení v páru se postupem času zhoršovalo. Porota vytáhla za tento slowfox tabulky s čísly 8, 8, 6 a 7, má známka by byla shodná s většinou poroty.
     8

Lukáš Pavlásek & Lucie Hunčárová
paso-doble (Yellow Submarine)

Ach jo.
Těžko se hodnotí něco, co se nekonalo. Zemřelí členové skupiny Beatles musí v hrobě rotovat. I Marek Eben poznamenal pro jistotu, že to bylo paso-doble. Co k tomuto výkonu napsat? Snad jediné slovo, parodie. Napětí bylo křečí, pohyby toporné, rytmus Lukášovi nic neříkal. Celý tanec byl z Lukášovy strany odchozený. Věřím tomu, že se snažil, ale byla to snad až degradace Lucčiny práce. Radek Balaš viděl fatální problémy s rytmem a Jan Révai přemýšlel, jak se z hodnocení vylhat, načež konstatoval, že vše, co tam mělo být, tam nebylo. Marek Eben ještě dodal, že toto paso-doble vejde do historie StarDance. Porota nevýkon ocenila známkami 5, 3, 3 a 2, má známka by se shodla se Zdeňkem Chlopčíkem.
     2

Jitka Schneiderová & Marek Dědík
slowfox (Take Me to Church)

Hezké, příjemné, ale něco tomu chybělo. Nedokázalo mě to nadchnout, strhnout. V celém vystoupení bylo poměrně málo tance a spousta póz. Technika byla slušná, ale stejně jako u ostatních i zde byly u Jitky příliš vysoké nášlapy. Tanec byl elegantní a Jitka má určitě na víc, takže by se Marek nemusel bát zařadit víc tance i obtížnější figury. Radek Balaš prohlásil, že šlo o první skutečný tanec, Zdeněk Chlopčík viděl dvě rozdělené a rozlišné poloviny. První skvělou a druhou, tu taneční, horší. Porota ohodnotila předvedený výkon známkami 8, 6, 9 a 7, má známka by se blížila té vyšší hranici.
     8

Rosťa Osička & Romana Motlová
paso-doble (Carmen - Les Toréadors)

S tímto vystoupením jsem měl problém podobně jako s vystoupením Lukáše Pavláska. Rosťa určitě dělá co může a snaha o tanec je viditelná. Bohužel, předvedl toreadora s artritidou. Místy se tak ztrácel, že by zasluhoval žlutou kartu za potulku po parketě. Křečovité pohyby a máchání horními končetinami, stejně jako odchozený tanec lehce vrávoravým krokem, problémy se stabilitou, výkon nelze označit jinak než jako špatný. Podle Jana Révaie Rosťa odháněl mouchy a Tatiana Drexler přišla s poznámkou, že se hodně naběhal po parketu a to bylo úplně vše. Porota udělila za toto paso-doble známky 4, 4, 3 a 3, má známka by měla stejnou hodnotu jako u Radka Balaše především pro snahu o tanec.
     3

DJ Lucca & Michal Kurtiš
slowfox (Englishman in New York)

Po úvodní sambě pár odtančil standardní slowfox. Tedy odtančil, tance bylo silně poskrovnu, protože celý tanec byly použity rekvizity v podobě dvou deštníků, za které se občas pár schovával. Skutečných slowfoxových kroků bylo málo a Lucie stejně jako ostatní měla vysoké nášlapy, zato rytmicky bylo těch pár kroků v pořádku. Radku Balašovi se líbila vizuální stránka a připomnělo mu to Zpívání v dešti. Zároveň ocenil snahu. Tatiana Drexler si povšimla malého počtu slowfoxových kroků, které byly nadto ztuhlé. Lucie s Michalem obdrželi za svůj deštníkový slowfox známky 6, 6, 5 a 5, má známka by byla o něco přísnější právě kvůli malému procentu slowfoxu.
     4

Kateřina Cajthamlová & Petr Čadek
paso-doble (Espana Cani)

Paní Kateřina se pochlubila, že si naordinovala větší dávku povolených preparátů kvůli výbušnosti. Vzhledem k předvedenému výkonu šlo o velmi malou dávku. Právě výbušnost, energii a napětí její vystoupení postrádalo. Byl to takový tanec, který neurazí, ale ani nenadchne. U pasa by divák neměl ani dýchat, ale zde se atmosféra býčí arény kamsi vytratila. Tanec byl odchozený a obávám se, že i nad její fyzické možnosti. Chyběla jiskra, šmrnc. Jan Révai viděl souznění, Zdeněk Chlopčík poznamenal, že si paní Kateřina musí víc věřit a není to jen takové chozeníčko. Za předvedený výkon viděl pár známky 7, 5, 5 a 5, má známka by se shodla s většinou poroty.
     5

Marek Taclík & Martina Markováslowfox (Can't Smile Without You)

Málo tance, hodně hraní, ale celkový dojem nebyl špatný. Faktem je, že se má hodnotit tanec a ne scénické vystoupení, za což by se jednoznačně mohl Markův slowfox považovat. I za cenu toho, že Marek bude tančit hůře by mělo být ve vystoupení opravdu více tance, protože především o tom StarDance je. Těch pár slowfoxových taktů bylo lehce mimo hudbu, ale Marek to vynahradil přesvědčivým hraním. Zdeněk Chlopčík to viděl podobně. Řekl, že Marek zahrál slowfox dokonale, ale kroky byly mimo hudbu. Tatiana Drexler pronesla, že to bylo krásné, ale slowfoxu tam moc nebylo. Porota poslední tanec večera ocenila známkami 6, 7, 6 a 5, má známka by se kvůli celkovému zážitku shodla s většinou poroty.
     6

 

 

Porota svými známkami určila následující pořadí:

131
230
329
427
27
624
722
22
914
1013

 

Hlasování diváků rozhodlo, že se po druhém večeru loučí se soutěží pár Lucie Dvořáková a Michal Kurtiš
 

 

Příští týden uvidíme standardní waltz a latinsko-americký jive, a to za hudebního doprovodu v podobě českých písní a skladeb.

 

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2015

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | neděle 25.10.2015 13:50 | karma článku: 20,42 | přečteno: 3055x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik