Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VI - 5. večer

Zabavná soutěžní taneční show StarDance se přehoupla do své druhé poloviny. Po pátém večeru zůstávají v boji už jen čtyři páry.

Pátý večer znamenal konec nadějí pro další soutěžní pár. Z původní osmičky soutěžních párů zbyla polovina, která si to příští sobotu při filmovém večeru rozdá v boji o semifinále. Pátým večerem se také naplnil počet předváděných soutěžních tanců, kdy páry tančily stejný tanec, latinsko-americkou sambu doplněnou společným  vyřazovacím bojem v salse.

Když se řekne samba, prakticky každému se dostane na mysl karnevalový mumraj v brazislkém Rio de Janeiru. Historie tohoto tance je poměrně nejasná, první zmínky jsou staré okolo 450 let, před 150 lety se zárodky samby na lidových karnevalech v Brazílii dočkávají značné popularity. Původně se tanec provozoval v kruhu kolem jednoho tanečníka, který občas vyzývavým pohybem zvaným sembo k sobě přivolal dalšího tanečníka. Původní tanec butuque se později změnil na butuwua - samba. Portugalské slovo semba pak znamená božskou tanečnici.

Do Evropy se samba dostala v roce 1913 pod názvem maxixe. Neujal se a upadl v zapomění, aby se v letech 1923-4 oživil v Paříži. Vzestup popularity zastavila válka a po roce 1945 se samba rozšířila do celé Evropy. Typickým pohybem v sambě je bouncing, houpavý pohyb v kolenou. Salsa vznikla na Kubě jako spojení několika různých typů tanců a popularitu získala v šedesátých letech v USA. Je pověstná složitým proplétáním rukou a ač má poměrně mnoho příznivců, zůstala mimo soutěžní tance.

Ve čtvrtém večeru se rozloučili se soutěží Šárka Kašpárková a Jan Tománek. Jejich slowfox byl labutí písní, protože ač se jednalo o nejlepší tanec Šárky, nestačilo to k dostatku bodů a za dalších večerů byl pár vyřazen. Jak se tančilo v pátém večeru?

 

Anna Polívková a Michal Kurtiš (Samba - Can't Touch It)

Rytmická samba v podání Aničky nebyla špatná. její tanec měl energii, ale překvapivě málo samby jako takové. Ve chvílích, kdy tančila v páru, tak technika rovněž nebyla špatná, ale pohyby zůstávaly nedotažené, místy nohy nestíhaly svižné tempo a slušel by jí větší bouncing. Přese všechno si sambu zjevně užívala. Jan Révai vytýkal tvrdost kolenou a pánve, Tatiana Drexler měla výhrady k počtu skutečných sambových kroků, Radek Balaš postrádal komunikaci uvnitř páru a Zdeněk Chlopčík rovněž pozamenal, že kroků samby bylo málo, technické nedostatky a nejasnou práci hlavou. Porota ocenila výkon známkami 7, 6, 6 a 5, má známka by byla 7.

 

 

 

Imrich Bugár a Jitka Šorfová (Samba - Volare)

Imrich a samba, jak to k sobě ladí? Imrichovi nelze upřít snahu rozpohybovat tělo, mnohdy se mu to dařilo, ale široké kroky, místy mimo rytmus, přičemž technika se krčila kdesi v koutku a k tomu velice malá práce kyčlemi a pánví, to vše celkový dojem kazilo. Imrich se snaží porazit svůj věk a věřím tomu, žehlavou ho poráží, ale tělo nechce poslouchat tak, jak by mělo. Jitka odvádí vynikající práci, ale zázraky nedokáže. Tatiana Drexler ocenila temperament a vytýkala rytmické nedostatky, Jan Révai byl pobaven. Porota taneční výkon ocenila tabulkami s čísly 6, 6, 6 a 6, má známka by byla 5.

 

 

 

Taťána Kuchařová a Jan Onder (Samba - Copacabana)

Na Taťánu se snáší hlavně chvála a i za sambu si ji plně zaslouží. Rytmicky velice zdařilé vystoupení, dobrá práce boky, typický bouncing, dá se vytknout málo. Snad by slušelo ještě trochu víc energie a místy rychlejší nohy, aby stačila dojít pohybem do konce. Gesta občas byla nedotažená, ale po celkové taneční stránce včetně techniky lze tanec hodnotit skutečně jen kladně. Radek Balaš, chválil a označil Taťánu za sembu, Zdeněk Chlopčík vyčítal pohled k zemi a malou rychlost v kolenou. Porota udělila za sambu známky 9, 9, 9 a 8, má známka by byla těsně pod maximem, 9.

 

 

 

Ondřej Brzobohatý a Eva Krejčířová (Samba - It Had Better Be Tonight)

Známá skladba uvedla Ondřeje do světa samby. Ondřej měl energii i snahu, ale stejně jako u Aničky i u něj bylo poměrně málo samby. Bouncing nepracoval správně, byl to spíše silový pohyb, malá práce kyčlemi a pánví, občas místo kroků poskoky, drobné rytmické nepřesnosti kazily Ondřejovo vystoupení. K tomu jeho pohyb nevycházel z kolen, ale převážně z ramen a to už bylo hodně rušivé. Tatiana Drexler, chválila od pasu nahorua kritizovala práci nohou. Zdeněk Chlopčík chválil rytmiku. Porota výkon ohodnotila známkami 8, 8, 8 a 9, má známka by byla nižší, 6.

 

 

 

Matěj Ruppert a Alice Stodůlková (Samba - Kalimba de Luna)

Energické vystoupení na hit z 80. let ukázalo Matějovy slabiny. Chyběla správná práce boků a pánve, tanec byl silový, přesný bouncing se objevoval zřídka. Od začátku letošní řady je na Matějovi znát hlavně energie, kterou se snaží vše strhnout, ale samotná energie na vše nestačí, je k tomu zapotřebí přidat i ostatní věci jako techniku či právě typické pohyby v těle. To mi u Matěje schází. Zdeněk Chlopčík oceňoval kritickou chvilku, kdy Alice uklouzla a Matěj ji uchránil od pádu. Radek Balaš zmínil proměnlivost výkonu, kdy se světlé okamžiky střídali s těmi méně zdařilými. Tatiana Drexler oceňovala rytmus a Jan Révai poznamenal, že Matěj byl borec na konec. Porota předvedný výkon oznámkovala čísly 9, 9, 7 a 9, má známka by byla 7.

 

 

 

 

Salsa (Salsa - Cambio dolor)

Všech pět párů se dostavilo na parket ke společné salse. Salsa je pro mě svým způsobem neznámý tanec. Jako první vyřadili porotci z kola Aničku s Michalem, poté Imricha s Jitkou a Taťánu s Honzou. Zbývající páry, Ondřej s Evou a Matěj s Alicí si následně rozdělili bonusové body. Nejsem v salse zběhlý, a tak mohu hodnotit čistě jen po pocitové stránce bez ohledu na správnost kroků či postavení těla a techniku. Anička v salse očividně tápala, Imrich se do ničeho příliš nepouštěl a přešlapoval na místě a jejich vyřazení z boje o bonusové body bylo určitě správné. Vyřazení Taťány s Honzou už bych tak jednoznačně nevnímal, protože pohyb zcela určitě měli a líbili se mi rozhodně víc než Matěj s Alicí. Porota se rozhodla přidělit bonusový bod Matějovi s Alicí a dva za pomyslné vítězství Ondřejovi s Evou. Já bych dal bod Ondřejovi a dva body Taťáně.

 

Jako již tradičně se pokusím o hodnocení všech párů najednou, tak jak je zvykem na tanečních soutěžích. Budu hodnotit jen sambu, protože salsa není můj šálek čaje a její hodnocení bych přenechal těm, kteří tomuto tanci rozumějí lépe než já. Na první místo bych zcela bezkonkurenčně zařadil Taťánu s Honzou. další pořadí by už tak jasné nebylo, protože výkony byly celkem vyrovnané. Každý pár byl v něčem lepší a v něčem horší. Na druhé místo bych po drobném váhání zařadil Matěje s Alicí těsně následované Aničkou s Michalem. O pověstný chlup za nimi by u mě skončil Ondřej s Evou a na poslední místo bych zařadil Imricha s Jitkou.

 

   

Porota stanovila svými známkami pořadí:

135
34+1
33+2
424
24

 

 

Hlasování diváků v součtu se známkami poroty rozhodlo o tom, že se soutěží se loučí Ondřej Brzobohatý a Eva Krejčířová. Ondřeje jsem tipoval na čtvrté místo a předpokládal jsem, že v tomto večeru skončí Imrich Bugár, který předvádí slabší taneční výkony. Divákovo slovo ale mělo přednost před slovem poroty. Po taneční stránce se dá říci, že postoupil horší pár na úkor lepšího. Taková ale už je soutěžní realita. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příští večer budou páry tančit tance, které netančily v prvním a druhém večeru. Každý z párů předvede dva soutěžní tance, z toho jeden na filmové téma.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2013

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | pondělí 2.12.2013 13:12 | karma článku: 26,87 | přečteno: 9795x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Bývalý šéf Ústavního soudu Rychetský podpořil před volbami Zelené

7. května 2024  11:08,  aktualizováno  11:25

Zelené podpořil před volbami do Evropského parlamentu bývalý šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský....

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

7. května 2024  11:18

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič,...

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

7. května 2024  11:15

Premium Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik