Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance VI - 4. večer

Čtvrtý večer zábavné soutěžní taneční show StarDance naplnil polovinu soutěže. Minulý týden vypadl Pavel Řezníček s Lucií Hunčárovou. Pro koho znamenal čtvrtý večer konečnou?

Na pořadu čtvrtého večera se objevily další dva tance, které soutěžící ještě netančily. Standardní anglický slowfox a latinsko-americké paso-doble. Slowfox je velice obtížný tanec. Vyniká svou plynulostí, lehkým zvlněním oproti waltzu, kde je vlna daleko větší a jak se říkává, sestává z kroků dlouhých a ještě delších. Je obtížný pro svou pomalost a náročný právě v souladu s plynulostí. Slowfox má své kořeny v USA, ale největší rozmach prožívá v Británii, kde se v roce 1922 konala první soutěž v tomto tanci. Vznikl před první světovou válkou a až do šedesátých let se nevyvíjel.

Paso-doble je tanec španělského původu. V překladu znamená dvojitý krok, dvojkrok. První zmínka o tomto tanci pochází z roku 1918 jako o španělském onestepu. Ve dvacátých letech se tento tanec rozšiřuje. Původně bylo paso-doble sólovým tancem, až později se z něj stává tanec párový. V našich zemích se tanec objevil poprvé v roce 1923. Vychází ze španělských lidových tanců oslavujících toreadory. Ke standardizaci tance přispěli francouzští učitelé tance. Partner představuje toreadora v aréně, partnerka pak z větší části muletu, místy znázorňuje býka.

Ve třetím večeru se rozloučil se soutěží pár Pavel Řezníček a Lucie Hunčárová. Osudným tancem se jim stal jive z muzikálu Hairspray. Ke komu ze šestice soutěžících párů se otočila fortuna zády ve čtvrtém večeru?

 

Ondřej Brzobohatý a Eva Krejčířová (Paso-doble  - Someone Like You)

Netradiční skladba od Adele nebyla právě nejlepším výběrem, i když se poslední dobou v soutěžním tanci prosazují populární skladby. Ondřejovi určitě nechybělo napětí v těle ani snaha. určitá zarputilost by v pasu být měla, ale nemohu si pomoci, chyběl mi větší náboj, větší zaujetí, místy místo tančení Ondřej jen chodil. Jan Révai vytýkal že nešlo o tanec toreadora se šátkem, ale toreadora s býkem, kde Ondřej byl za býka. Tatiana Drexler měla poznámky k držení těla, Radek Balaš zdůraznil větší oční kontakt v páru a Zdeněk Chlopčík vytýkal málo tance v páru s tím, že tančili jako dva jednotlivci a nejistotu v otočkách. Porota udělila za tento výkon známky 8, 9, 8 a 8, má známka by byla o stupínek nižší, 7.

 

 

Šárka Kašpárková a Jan Tománek (Slowfox - Sweet Dreams)

Skladba skupiny Eurythmics doprovodila Šárku a Jana do slowfoxu. Pravděpodobně šlo o nejlepší tanec Šárky. Quickové krokové variace zvládala vcelku dobře, ale objevila se nejistota v otáčkách, poměrně často příliš vysoké nášlapy a několikrát chybný nášlap na patu. Celkový dojem kazilo její držení hlavy, kdy byla téměř neustále nakloněna k partnerovi místo odklonu. Tatiana Drexler vytýkala Janovo "násilí" ve střední části tance, aby Šárku někam dostal, Radek Balaš poukazoval na ztrátu plynulosti, vypadnutí z rytmu. Porota ocenila předvedený výkon známkami v hodnotách 6, 6, 5 a 5, má známka by byla 6.

  

 

Matěj Ruppert a Alice Stodůlková (Paso-doble - Another Day to Die)

Skladba měla velice málo společného s pasem. Na takovou skladbu se snad ani tančit nedá, s výběrem skladby bylo šlápnuto hodně vedle. Matěj s Alicí se snažili co mohli, ale charakter se zkrátka vytratil. Spíše by se to dalo nazvat dramatickou scénkou na  hardrockovou hudbu. Prvky pasa v tanci byly i na vcelku slušné úrovni, ale chůze Matěje kazila dojem z tance. Zdeněk Chlopčík ocenil choreografii a vytýkal rytmické nedostatky na velice obtížnou hudbu. Jan Révai ocenil nasazení a napětí. Porota udělila za tento výkon známky 8, 9, 8 a 9, má známka by byla 7.

 

 

 

Imrich Bugár a Jitka Šorfová (Slowfox - Love and Marriage)

Kdo by neznal Ala Bundu a Ženatý se závazky? Krásný slowfox v originále zpívaný Frankem Sinatrou doprovázel Imricha a Jitku čtvrtým večerem. Imrich tentokráte překvapil. Vcelku slušná technika, rytmicky až na pár nepřesností také v pořádku, jediné co by se dalo vytknout je trochu větší topornost vršku těla. Jitka si roli Peggy zjevně užívala. Možná by bylo dobré trochu protáhnout délku kroků a ještě více zjemnit plynulost mezi zdvihy a klesy, nicméně, slowfox byl zatím Imrichův nejlepší tanec. Radek Balaš byl unešen, Zdeněk Chlopčík vytkl nejistotu a drobné rytmické nepřesnosti. Porota ocenila výkon Imricha a Jitky známkami 6, 6, 8 a 6, má známka by byla 7.

 

 

Anna Polívková a Michal Kurtiš (Paso-doble - Scott & Fran's Paso Doble)

Paso-doble Aničky a Michala zaostalo za minulým tangem. Postrádal jsem u Aničky větší napětí a ostrost pohybů, Tentokráte byla hodně nejistá v otáčkách a nevyvedl se jí závěr tance, kdy měla potíže se stabilitou. Tanec tentokráte neměl takový náboj, přesto byl tanec vcelku kvalitní. Skladba navozovala správnou atmosféru. Tatiana Drexler hovořila o energii, která Aničce škodí, protože ji pak vyhazuje z rovnováhy a způsobuje pád k průměru. Jan Révai oceňoval párový tanec a že i přes pád k průměru předvádí pár kvalitní tanec. Porota ocenila výkon známkami 8, 8, 9 a 7, má známka by byla 7.

 

 

Taťána Kuchařová a Jan Onder (Slowfox - Capone)

Velice zdařilé vystoupení, kterému se dá vytknout velice málo. Krásně vystižený charakter tance s téměř přesnou technikou, kde se sice občas u Taťány vyskytly vyšší nášlapy, ale drobné nedostatky byly vynahrazeny jistotou a přesností. Vložené prvky ve formě poskoků z quickstepu nebyly rušivé, spíše celé vystoupení obohatily. Práce hlavou, držení těla, odklon, dle mého názoru nejlepší tanec večera. Zdeněk Chlopčík ocenil choreografii a výkon. Radek Balaš rovněž ocenil choreografii, Tatiana Drexler byla unešena a Jan Révai měl rovněž jen slova chvály. Porota udělila shodně nejvyšší známky 10, 10, 10 a 10, má známka by byla s přimhouřením oka za drobné technické nedostatky rovněž maximální.

 

 

Souboj týmů (Paso-doble - Romeo and Juliet)

Páry se rozdělily na dvě skupiny a zatančily na stejnou skladbu společnou choreografii tzv. souboj týmů. V prvé skupině byli Imrich a Jitka, Matěj a Alice a Taťána a Jan. Ve druhé skupině Anna a Michal, Šárka a Jan a Ondřej a Eva. vystoupení na klasickou hudbu bylo zajímavé a opět to přímo k pasu-doble příliš nesedělo. V obou týmech byly okamžiky, které zaujaly a pobavily. V první skupině pánské Labutí jezero skřížené s kozáčkem, ve druhé pak krátké výstupy jednotlivých párů. Porota udělila bohusový bod druhé skupině, které bych ho udělil i já.

Před týdnem jsem se pokusil o hodnocení párů celkově bez ohledu na tanec, který předvádí. Pokusím se i tentokrát. Ze všech šesti vystoupení bych na první příčku zařadil Taťánu s Honzou. velice kvalitně předvedený tanec. Druhou příčku by u mě obsadil Ondřej s Evou následovaný Aničkou s Michalem. Bramborovou pozici bych přisoudil Imrichovi a Jitce. Předposlední místo, páté bych obsadil Matějem a Alicí a nepopulární poslední místo by zbylo na Šárku a Honzu. Výkony byly značně vyrovnané. Každému se něco povedlo lépe, něco méně a od třetí příčky dolů to byl doslova boj o milimetry. Samozřejmě toto pořadí je čistě imaginární a je vedené subjektivním pocitem jednotlivce. 

 

   

Porota stanovila svými známkami pořadí:

140
234
33+1
432+1
526
622+1

 

 

Hlasování diváků v součtu se známkami poroty rozhodlo o tom, že se soutěží se loučí Šárka Kašpárková a Jan Tománek. Šárka patřila od začátku k těm méně dobrým. Je paradoxem, že její nejlepší tanec byl zároveň tancem posledním.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příští večer se bude tančit samba a salsa.

 

Logo a fotografie: ©Česká televize, 2013

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Fabera | neděle 24.11.2013 14:11 | karma článku: 16,27 | přečteno: 3304x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 382x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4180x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1555x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik