StarDance III - finále

Vítězkou taneční soutěže StarDance III a Královnou tanečního parketu se stala herečka Dana Batulková s Janem Onderem. Rozhodly o tom hlasy diváků. Druhé místo a neoficiální titul princezny si odnesla zpěvačka a herečka Zuzana Nori

X+Korunovace Dany Batulkové a Jana Ondera

"Jsem šťastná, ale zároveň musím říct, že Zuzka je nejlepší tanečnice tohoto kola, to je bez diskuse," ocenila výkon finálové soupeřky novopečená Královna tanečního parketu Dana Batulková, která jen stěží přes dojetí hledala slova.

Naprosto stejně na tom byl její partner Jan Onder i druhý finalový pár. "Vždycky jsem chtěla tančit a mně se tady splnil sen," vyznala se princezna Zuzana Norisová, která od poroty získala v průběhu večera celkem 119 hlasů, tedy o tři více, než její kolegyně.

Finále bylo skutečně nabité tancem. Finalisté předvedli čtyři soutěžní tance, zbývající šestice soutěžících pak krátké ukázky ze svých vystoupení. Tečku za StarDance 3 udělala píseň Marka Ebena, na kterou se parket zaplnil všemi soutěžními páry ve společné choregrafii.

Diváci nakonec svým hlasováním upřednostnili jako celkovou vítězku letošního StarDance Danu Batulkovou před Zuzanou Norisovou. O oblíbenosti vítězného páru svědčí i fakt, že diváci sami zorganizovali dobročinnou dražbu jedné Onderovy kadeře, jejíž výtěžek bude věnován dětskému domovu (kadeř byla vydražena za 8.500,- Kč).

Je velká škoda, že Česká televize pro příští rok s dalším pokračováním úspěšného pořadu, který se stal po tři roky neodmyslitelnou součástí času předvánočního, nepočítá. Snad se Česká televize v budoucnu k tomuto fenoménu vrátí.

 

1. tanec - nejlepší standardní tanec

 

Dana Batulková - Jan Onder

Večer zahájili waltzem (Open Arms - Mariah Carey) Dana Batulková a Jan Onder. Jejich vystoupení bylo technicky na velmi slušné úrovni, nášlapy byly v pořádku, rytmicky byl tanec rovněž zdařilý. Nedostatky se u Dany Batulkové objevily jen v postavení hlavy a zejména v přílišném napětí v těle, jako by se Dana Batulková nemohla zbavit pocitu zodpovědnosti, která ji svazovala nohy a tělo. Občas se mezi partnery objevila příliš velká mezera, která svědčila o nedostatečném kontaktu, který je u standardu přeci jen těsnější. „Je to úžasné provedení, škoda drobných zaváhání,“ ohodnotil výkon Jaroslav Kuneš. Tatiana Drexler ho doplnila: „Bylo to pohlazení větrem“. Má známka by byla vzhledem k drobným chybám o stupeň horší než absolutní, shodla by se s hodnocením poroty a dosáhla by hodnoty 9.

Zuzana Norisová - Jan Kliment

Zuzana Norisová a Jan Kliment znovu předvedli svůj quickstep (Cheri Cheri Lady - Modern Talking). Quickstep byl odtančený ve vysokém tempu. U Zuzany Norisové došlo k drobným rytmickým nepřesnostem a tím pádem k nesynchronnosti v páru. Vystoupení bylo živé, plné energie, avšak chyb se nevyvaroval ani Jan Kliment, který měl místy příliš uvolněné a rozevláté držení tam, kde by naopak měl být partnerce pevnou oporou. U Zuzany Norisové se objevily místo kroků poskoky v základních krocích, které jsou rovněž chybou. Zdeněk Chlopčík v narážce na Ebenovu poznámku navázal: „Byl to nádherný guláš s mnoha knedlíčky.“ „Je neuvěřitelné jak se za dva měsíce stane z herečky tanečnice,“ chválila Qaša. Má známka by se o stupínek kvůli nepřesnostem lišila od hodnocení poroty, která udělila absolutní známky, ač toto vystoupení bylo o málo horší, než když ho tento pár předváděl v soutěži poprvé. I tomuto páru bych udělil známku 9.

 

2. tanec - nejlepší latinský tanec

 

Dana Batulková - Jan Onder

Dana Batulková s Janem Onderem předvedli prakticky bezchybné paso doble (Paso Royale). Rytmika, technika, energie, napětí, hrdost, to vše sneslo přísné měřítko sportovního tance na úrovni rozhraní nižších a vyšších výkonnostních tříd. Chyby se objevily u Dany Batulkové občas v držení hlavy a tentokráte i v zaváhání v šátkové přeměně, kde došlo následně ke krokové nepřesnosti. Ve finále odhodila Dana Batulková svůj hlavní nedostatek v latinských tancích a poprvé netrpěla nejistotou v okamžicích, kdy tančila sama. Toho si všimla i porota, která nešetřila chválou. „Bylo to kouzelné, mělo to úžasné napětí, perfektně zvládnuté, nádherné vyjádření pasa doble,“ doplnili se všichni čtyři porotci. Má známka by byla vzhledem k chybičkám o stupínek horší než absolutní známka (dosáhla by číslice 9), kterou udělila porota.

Zuzana Norisová - Jan Kliment

Paso doble (Mission Impossible - Chemical Brothers) si zatančila i Zuzana Norisová s Janem Klimentem. Opět rušila nestandardní skladba, ale figurálně tomuto pasu nechybělo takřka nic. Horší už to bylo s provedením. Zuzana Norisová měla párkrát chybu v technice nášlapů a místo kroků předváděla poskoky. Rovněž výraz ve tváři byl silně přehraný, protože takové napětí v těle Zuzana Norisová neměla. Ocenil bych rytmiku, byť v závěru tance došlo k zaváhání a téměř pádu. Zdeněk Chlopčík ohodnotil paso následujícími slovy: „Nebyla to klasická skladba, bylo to zvládnuto bravurně.“ „Pro mě to bylo dnes horší než minule,“ konstatovala porotkyně Qaša. Má známka by odpovídala chybám a byla by o stupeň horší než od většiny poroty. I zde bych udělil známku 9.

 

3. tanec - freestyle

 

Dana Batulková - Jan Onder

Dana Batulková a Jan Onder předvedli komickou hereckou variaci jivu (It's so oh quiet - Björk), když si udělali legraci ze svého věkového rozdílu. Dana Batulková coby usedlá maminka s Janem Onderem v kočárku coby miminem skutečně diváky bavili. Snad nejkomičtější okamžik nastal, když se vysoký Jan Onder schoulil Daně Batulkové na klíně a dožadoval se s výraznou mimikou ve tváři sušenky. V momentech, kdy došlo k tanečnímu pohybu byla rytmika dodržena, ale vzhledem k tomu, že bylo možno tančit cokoli, techniku hodnotit nelze. „Bylo to fascinující,“ hodnotil Jaroslav Kuneš. „Nádherná story,“ dodala Tatiana Drexler. Toto vystoupení je nehodnotitelné po taneční stránce. Co se týče zábavy, vtipu a nápadu, zasluhuje si tento „tanec“ jedinou možnou známku, a to absolutní, 10.

Zuzana Norisová - Jan Kliment

Pravěký převlek a směs různých pohybů a tanců, z nichž převládal muzikálový tanec a disco (Jungle Boogie - Pulp Fiction) bylo vystoupení Zuzany Norisové a Jana Klimenta. Na tomto vystoupení byl zajímavý fakt, že v mnoha okamžicích Zuzana Norisová pohybově předčila svého zkušeného tanečního partnera. Bylo poznat, že Zuzana Norisová má s tímto stylem pohybu daleko větší zkušenost a cítí se v něm jako doma, zatímco Jan Kliment se v rychlosti tyto pohyby naučil. „Originální,“ označila vystoupení porotkyně Qaša. V narážce na převleky a poznámku marka Ebena, že je těžko si představit, že z něčeho takového vznikl člověk, řekl Jaroslav Kuneš: „Člověk si své předky nevybírá.“ Toto vystoupení nemělo v sobě tolik vtipu jako vystoupení druhého finalového páru, ale zato víc pohybu. I zde by si nápad zasluhoval z mé strany známkové absolutorium, 10.

 

4. tanec - nejlepší tanec podle výběru páru

 

Dana Batulková - Jan Onder

Dana Batulková s Janem Onderem už bez hodnocení poroty předvedli svůj nejlepší tanec podle svého uvážení. Za nejlepší tanec si pár vybral tango (Hernando's Hideaway - ). Snad tím, že už prakticky o nic nešlo, byl tento tanec méně fascinující, než když jej tento pár předváděl poprvé a tentokráte nebylo soustředění na výkon v patřičné úrovni. Všiml jsem si u Dany Batulkové chyby v postavení hlavy. Znovu bych ocenil techniku na vysoké úrovni, rytmiku a napětí v těle, byť nedosáhlo na původní vystoupení. Přesto si pár tento tanec dle mého mínění vybral správně, protože tento tanec byl ze všech vystoupení tohoto páru nejtanečnějším. Porota tento tanec již nehodnotila a pokud bych měl tanec hodnotit sám, vysloužil by si známku o stupínek horší než maximum, 9.

Zuzana Norisová - Jan Kliment

Zuzana Norisová a Jan Kliment si překvapivě za svůj nejlepší tanec vybrali standardní waltz (When You Believe - Mariah Carey & Whitney Houston), ačkoliv každý očekával latinský tanec, který by temperamentem tomuto páru slušel více. Opět nádherný zážitek, který ale trochu pokazily chyby. Zuzana Norisová měla problém s hlavou, občas našlapovala příliš zvysoka a technika nebyla nejpřesnější. Technika nášlapů místy byla chybná i u Jana Klimenta. Tomuto tanci by slušela větší dynamika. I tento tanec již porota nehodnotila a má známka, pokud bych hodnotil já, by byla stejná jako u druhého páru, rovněž v hodnotě 9.

Ostatní soutěžní páry předvedli v průběhu večera krátké ukázky ze svých vystoupení v pořadí, v jakém soutěž opouštěly. Bohouš Josef s Lenkou Tvrzovou ukázali rumbu (No Me Ames), Iva Frühlingová a Michal Kostovčík se vyřádili v jivu (You Wanna Be Americano), David Suchařípa s Albinou Zaytsevou předvedli  slowfox (You and the night and the music), Jana Doleželová s Michalem Necpálem zatančili kousek pasa doble (Paso doble 2), Vladimír Kratina a Laura Klimentová se zavrtěli v čače (She's a Lady) a semifinalový pár Jaromír Bosák a Eva Krejčířová zatyršovali v tangu (Money, Money, Money).



Hodnocení poroty

 

9
9
9
9
10
10
10
10

 

 

Sympatie diváků a korunovaci na královský pár tanečního parketu si vysloužili Dana Batulková a Jan Onder, kterým přišli blahopřát oba předchozí králové, Roman Vojtek a Aleš Valenta. Král zemřel, ať žije královna. 

Původní verze byla psána v den vysílání a v kratší verzi pro http://revue.idnes.cz/.

Fotografie: Česká televize, iDnes

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fabera | pátek 26.12.2008 12:12 | karma článku: 18,19 | přečteno: 4099x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74