StarDance III - 6. večer

Soutěž se pomalu blíží ke svému finále. Zbývající čtyři páry bojovaly o semifinálový večer. Tím, kdo se jej zúčastní již jen mezi diváky, jsou Vladimír Kratina s Laurou Klimentovou.

X+Vladimír Kratina a Laura Klimentová nepostoupili do semifinále

"Chci poděkovat všem! Těm, kteří mi hlas poslali, i těm, kteří mi ho neposlali," byla poslední slova Vladimíra Kratiny, který se tímto se soutěží rozloučil.

Jako soutěžící se do semifinálového večera vydají Jaromír Bosák a Eva Krejčířová, kteří opět díky hlasům diváků utekli z nepostupového místa. Pomyslné stříbro večera si odnesli Dana Batulková s Janem Onderem. Na nejvyšším stupínku podle hodnocení poroty skončili Zuzana Norisová s Janem Klimentem, kteří jako první obdrželi absolutní známku.

Šestý večer byl pro postoupivší přelomovým a nabitý tancem. Znamenal pro soutěžní páry velké tréninkové vypětí, protože si musely připravit již ne jeden, ale dva soutěžní tance. Mohli jsme se tedy těšit ze standardního waltzu a slowfoxu a z latinského jivu a pasa doble, podle toho, které tance ještě páry doposud netančily.

Každý pár zatančil po jednom standardním a latinském tanci. Porota hodnotila každý tanec zvlášť a do celkového bodového zisku se počítaly známky z obou předvedených tanců. Součet bodových hodnocení pak stanovil pořadí podle hodnocení poroty za 6. večer.

Za týden ukáže zbývající trojice soutěžních párů opět po dvou tancích. Můžeme se těšit na čaču, quickstep, tango a rumbu.

1. kolo

Dana Batulková - Jan Onder

Taneční večer zahájili Dana Batulková a Jan Onder slowfoxem (Hey Big Spender - Peggy Lee). Standardní tance tomuto páru velmi sluší a Dana Batulková se v nich cítí velice dobře. I toto vystoupení bylo, jako už u tohoto páru tradičně, na vysoké úrovni. Páru se dají vytknout pouze drobnosti. Dana Batulková měla občas vysoké nášlapy, technika byla velmi slušná, vytkl bych postavení hlavy a malý odklon od partnera. Komická herecká vložka pomohla odlehčit jinak vážný tanec a byla ve správném množství. Jaroslav Kuneš k tomuto vystoupení ponamenal: "Udržela jste vysokou laťku, já jsem absolutně nadšen." Má známka mohla být absolutní, pokud by Dana Batulková měla lepší odklon, po kterém slowfox přímo volal. Rovněž by páru slušely delší kroky, takové, jaké Dana Batulková předváděla v úvodu soutěže, ale podle zveřejněné zprávy má Dana Batulková problémy s třísly. To však porotu nemůže a ani nesmí zajímat. Za předvedený výkony bych udělil známku 9.

Vladimír Kratina - Laura Klimentová

První latinu večera, paso doble (Paso doble 4), ukázali Vladimír Kratina a Laura Klimentová. Charakter tance, toreadora, zůstal nenaplněn. Vladimíru Kratinovi chybělo patřičné napětí v těle, tanec připomínal spíše pochodové cvičení, v jednom okamžiku došlo k zaváhání v rovnováze. Vystoupení bylo ze strany Vladimíra Kratiny příliš statické, pomalé, chyběla mu toreadorská hrdost a celková jiskra, která by měla mezi ním a publikem přeskočit. Spíše než toreadora připomínal "unaveného hodného strýčka". Porotkyně Qaša vystoupení ohodnotila slovy: "Bylo to razantní, ale strnulé." Nenaplnění role toreadora potvrdil i Zdeněk Chlopčík: "Jako byste si říkal, mám tam býka a co s ním mám dělat?" Porota na předvedený výkon a nenaplnění charakteru tance včetně chyb nadhodnotila a má známka by určitě byla nižší a měla by hodnotu 5.

Jaromír Bosák - Eva Krejčířová

Jaromír Bosák a Eva Krejčířová předvedli, jak společně zvládli standardní slowfox (Moon Over Bourbon Street - Sting). Bylo to překvapení, Jaromír Bosák tančil. Ačkoliv bylo málo tance v páru a standardním držení, které je Jaromíru Bosákovi zjevně na obtíž, technicky byl tento tanec zvládnutý dobře. Místy se u Jaromíra Bosáka objevila přílišná statika a občas se klátil jako třtina ve větru. Rovněž zařazení poskoků místo odlehčeného běhu bylo příliš rušivým elementem. Jaromír Bosák konsternoval svým výkonem porotu, zejména Zdeňka Chlopčíka: "Mě mrzí, že sis z nás, Míro, v minulých dílech dělal legraci, že neumíš tančit." "Oceňuji, že jsem neviděla žádného Tyrše," poznamenala porotkyně Qaša. Má známka by byla sice o něco horší než u poroty, ale přesto vysoká. Za tento slowfox by si pár u mne vysloužil známku 7. 

Zuzana Norisová - Jan Kliment

První část večera zakončili svým pasem (Mission Impossible - Chemical Brothers)Zuzana Norisová a Jan Kliment. Tento tanec je prakticky nehodnotitelný. Skladba absolutně neodpovídala zadanému tanci a ze strany soutěžního páru došlo většinou k herecké scénce s prvky pasa doble. Právě herecké scénky byly pro mne velice rušivým elementem a neodpovídaly charakteru tance, to je toreadorovi a jeho muletě. Velkým problémem bylo vůbec v této skladbě pochytit rytmus, na který by se dalo zatančit paso doble. Ačkoliv figur pasa bylo poměrně dost, vše kazila naprosto nevhodná skladba. Technika kroků byla na slušné úrovni, ale k čistému pasu ani dojít nemohlo. Porotce Jaroslav Kuneš při hodnocení Zuzaně Norisové řekl: "Byla jste černý posel býčího světa mrtvých býků." Má známka by se radikálně lišila od poroty, která výkon zcela zbytečně nadhodnotila. Za toto paso bych udělil známku 7.

2. kolo

Dana Batulková - Jan Onder

Druhou část večera odstartovali Dana Batulková a Jan Onder svým temperamentním jivem (Long Tall Sally - Little Richard). Bohužel, tentokráte bylo ve vystoupení poměrně málo tance a převládaly spíše scénky, které byly už na hranici únosnosti. Technika byla u Dany Batulkové na vcelku slušné úrovni, občas se objevovaly příliš vysoké nášlapy a taneční kroky by potřebovaly poněkud více odlehčit. Dana Batulková tentokráte působila unavenějším dojmem a potvrdila, že latinské tance jsou pro ni větším oříškem než tance standardní. U Dany Batulkové v závěru nastal problém se stíháním rytmu, což bylo na škodu v technice kroků a čehož si všiml i Zdeněk Chlopčík: "Bylo to rychlé, bylo to na vás moc rychlé." Oceňuji, že se Dana Batulková dokázala v jivu "odvázat" a předvedla podstatně temperamentnější a živější výkon než před týdnem u samby. Má známka by odpovídala hodnocení poroty a měla by hodnotu 8.

Vladimír Kratina - Laura Klimentová

Vladimír Kratina a Laura Klimentová předvedli svůj druhý tanec, waltz (If I Were a Painting - Kenny Rogers). Éterická skladba bohužel Vladimíra Kratinu uspala, ačkoliv ho měla v choreografii naopak probudit. Jeho kroky byly příliš krátké, opatrné, waltzová vlna byla spíše malou vlnkou na obecním rybníčku. Ačkoliv byl tanec rytmicky v pořádku, taneční projev stále trpí permanentním předklonem Vladimíra Kratiny. Chybné postavení těla pak většinou vyústí v drobné nepřesnosti až zaváhání, které kazí dojem z celého tance. Krátkých ospalých kroků si povšiml i porotce Jaroslav Kuneš: "Tam to chtělo něco, co vás pošle do prostoru." Pro Vladimíra Kratinu ale jsou standardní tance příznivější. Ačkoliv by to on sám vždy razantně popřel, je nutno konstatovat, že Vladimír Kratina je frakový typ a rozhodně mu tento oblek sluší. Má známka by odpovídala hodnocení poroty a dosáhla by na číslici 7.

Jaromír Bosák - Eva Krejčířová

Svůj druhý tanec předvedli i Jaromír Bosák s Evou Krejčířovou. Jejich jive (She's Too Good for Me - Sting) byl na rozdíl od slowfoxu plný nepřesností a vypadnutí z rytmu. V tanci spíše převládala scénka nad samotným tancem, poté, co pár odložil svou rekvizitu, smetáky, byl Jaromír Bosák příliš statický, technicky hodně nepřesný a došlo i na oblíbené Tyrše. Skoro se chce až kacířsky konstatovat, že tanec s koštětem mu šel lépe než s partnerkou už jen proto, že byl vůči koštěti míň dřevěný. Krokové nepřesnosti, nedotažené kroky, dala by se najít ještě spousta dalších chyb. Rozhodně nejhorším prohřeškem je ale vypadnutí z rytmu. "Kvůli vám jsem si koupila mobil, abych své známky opravila esemeskami, protože vám fandím," povzdechla si porotkyně Tatiana Drexler. Má známka by odpovídala nedodržení rytmu a technickým prohřeškům. Tomuto páru bych za předvedený výkon udělil známku 4.

Zuzana Norisová - Jan Kliment

Posledním tanečním vystoupením byl waltz (When You Believe - Mariah Carey & Whitney Houston) v podání Zuzany Norisové a Jana Klimenta. Waltz byl krásnou tečkou za soutěžními vystoupeními a byl společně se slowfoxem Dany Batulkové a Jana Ondera tím nejlepším, co bylo k vidění v 6. večeru soutěže. Zuzana Norisová se občas dopustila krokových nepřesností a nedokonalostí, zejména ve východech do promenád. I zde by partnerce slušel větší odklon od partnera. Porota byla nadšena a nešetřila chválou. Zdeněk Chlopčík: "Vy jste vynikající." "Líbí se mi, jak se díl od dílu zlepšujete," doplnila ho Qaša. Porota dle mého názoru zbytečně udělila absolutní známky, protože toto vystoupení nebylo ani horší ani lepší než úvodní slowfox večera a objevily se v něm prakticky stejné chyby, popřípadě chyby, které si byly rovnocenné. Má známka by tomu odpovídala a měla by hodnotu 9.



Hodnocení poroty

 

 

Hlasování diváků rozhodlo, že jako pátý pár opustil soutěž a do semifinále se nepodívá herec Vladimír Kratina a Laura Klimentová.

Původní verze byla psána v den vysílání a v kratší verzi pro http://revue.idnes.cz/, kde naleznete 13.12. večer hodnocení semifinále.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fabera | čtvrtek 11.12.2008 15:10 | karma článku: 12,27 | přečteno: 2075x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74