Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

StarDance III - 3. večer

Poté, co minulý týden soutěž opustil Bohouš Josef s Lenkou Tvrzovou, zbývajících sedm tanečních párů se zúčastnilo třetího soutěžního večera. Po rumbě a quickstepu v minulém týdnu byl na pořadu jive a tango.

X+Iva Frühlingová a Michal Kostovcík vypadli jako druzí

Dana Batulková svým výkonem v tangu zasmušila Jaroslava Kuneše, který jí po jejím vystoupení pohřebním hlasem oznámil, že "dnes pohřbila všechny své... mladší kolegyně". Pár Dana Batulková s Janem Onderem se právem stali vítězi dnešního večera se ziskem 34 bodů, když předčili své hlavní konkurenty Zuzanu Norisovou a Jana Klimenta s 32 body. Bronzovou příčku obsadili s 29 body Jana Doleželová s Michalem Necpálem. Hlasování diváků rozhodlo o vyřazení páru Iva Frühlingová a Michal Kostovčík. Iva Frühlingová předváděla od úvodního večera velmi slabé výkony a její vypadnutí je zasloužené, možná mělo přijít už před týdnem.

Tango je charakteristické svými ostrými pohyby a prudkými změnami postavení hlavy. Je v něm ukryta spousta energie, která musí být plně pod kontrolou a "vybuchnout" v ten pravý okamžik, aby následně mohla být na místě utlumena. Tango je považováno za nejerotičtější standardní tanec. Jive je rozverný skotačivý tanec v rychlém rytmu, který je svou živostí pro diváky atraktivní.

Třetí večer znamenal konečnou pro druhý pár v soutěži. Zbývajících šest párů si ve čtvrtém kole zatančí pomalý anglický slowfox a temperamentní španělský tanec paso-doble. Jak si vedly jednotlivé páry ve druhém kole?

Vladimír Kratina - Laura Klimentová

Jako první se přišli na parket v rytmu jivu (Wake Me Up) předvést Vladimír Kratina a Laura Klimentová. K jivu ze strany Vladimíra Kratiny nedošlo. Nedostatky totálně převažovaly nad tancem, který se neuskutečnil. Technika plakala, chyběl charakteristický houpavý pohyb, převažovaly tvrdé pohyby a místy potíže se stíháním rytmu. Chybělo typické odlehčení. Nad tancem převažovalo herectví. V momentech, kdy Vladimír Kratina tančil kroky jivu, podával výkon žáka základních tanečních kursů, což jistě při jeho věku a skutečnosti, že nikdy netančil je vcelku slušné, ale na podobnou soutěž to rozhodně není dostačující. Porota výkon silně nadhodnotila, má známka by byla naopak nízká, měla by hodnotu 4, protože nedostatků bylo až příliš a jen držení rytmu ve většině tance k vysokému hodnocení nepostačuje.

 

Jana Doleželová - Michal Necpál

Jako druzí ukázali první tango večera ("15" argentino) Jana Doleželová a Michal Necpál. Tanec byl v jejich podání určitě zajímavý, ale chybělo mi v něm větší napětí. Chybičky se objevily v nášlapech na špičky, drobná nejistota v točení, kdy byla rovnováha trochu rozhozená a vadily mi občas široké kroky. Janě Doleželové by slušela lépe zvládnutá technika, která by jí umožnila více vnímat pohyby partnera a tím pádem i k větší sehranosti a kompaktnosti páru. Celkově ale byl tanec na slušné úrovni, i když lehce zaostal za úvodním waltzem. Jana Doleželová se cítí lépe ve standardních tancích, kdy se může spolehnout na vedení svého partnera. V tomto případě bych se s porotou shodl a má známka by měla hodnotu 7.

Iva Frühlingová - Michal Kostovčík

Iva Frühlingová a Michal Kostovčík v druhém jivu večera (You Wanna Be Americano) moc tance nepředvedli. Převažovala scénka a herectví, v krátkých momentech, kdy předváděla Iva Frühlingová jivové kroky, měla pomalé nohy, objevovala se nesynchronnost s partnerem, měla rytmické problémy. Tanci chyběl drive, byl neslaný, nemastný bez příchuti a aroma. Iva Frühlingová opět předvedla velmi slabý výkon a pokračovala ve své nastavené úrovni z úvodního kola. Bylo naprosto evidentní, že tanec Ivě Frühlingové zkrátka nejde a s tím nic nenadělá ani úřadující mistr republiky. Navíc se Iva Frühlingová přiznala, že se tréninům ani příliš věnovat nechtěla. Vyvstává tedy otázka, proč se vlastně rozhodla soutěže zúčastnit. Ačkoliv Jára Kuneš vytýkal Ivě Frühlingové hodně a sliboval, že se to projeví na jeho známce, pár dostal od poroty na předvedený výkon nadhodnocené známky, tento výkon by si u mě vysloužil známku 3.

Jaromír Bosák - Eva Krejčířová

Tango Jaromíra Bosáka a Evy Krejčířové (Money, Money, Money) rozdělilo startovní pole na polovinu. Šlo o zatím nejlepší tanec v podání tohoto páru. Jaromír Bosák se snažil, ale místy byly ostré pohyby nahrazeny atletikou a tvrdými pohyby. Místy jeho pohyby připomínaly spartakiádu. Při pózách, kdy svou partnerku pouštěl do prostoru připomínal jeho postoj spíše zápasníka než tanečníka. Zkrátka Jaromír Bosák udělal čest svému povolání, kdy povrdil, že je skutečný "sporťák". Nelíbilo se mi přílišné otevření páru, které měl na svědomí Jaromír Bosák. Při východech pak pár působil dojmem, že oba partneři půjdou každý jiným směrem. Tento pár ale zaznamenal velký vzestup od úvodního waltzu a dnes bych za předvedené tango ve shodě s porotou udělil známku 6.

Zuzana Norisová - Jan Kliment

Dominátoři třetí řady StarDance, Zuzana Norisová a Jan Kliment ukázali svůj temperamentní jive (Candyman). Krásný, rytmický, dobře předvedený tanec, který byl na velmi slušné úrovni. Nedostatky byly v málo energických krocích, Zuzana Norisová málo zvedala kolena, některé pohyby zůstaly nedotažené a v některých jivových krocích se místo kroků objevil poskok. Chtělo by to více zapracovat na základní technice, která nadšený výkon Zuzany Norisové sráží. Temperament sám o sobě nestačí, protože technika je základem, od kterého se vše dále rozvíjí. Tento jive byl v podání Zuzany Norisové a Jana Klimenta na úrovni nižších výkonnostních tříd, avšak aby byl ještě lépe hodnocen, muselo by se u Zuzany Norisové objevovat podstatně méně technických nedostatků. Má známka by byla úplně shodná se všemi porotci v hodnotě 8.

Dana Batulková - Jan Onder 

Poslední tango večera (Hernando's Hideaway) bylo v podání Dany Batulkové a Jana Ondera. Na tančící celebritu to byl fantastický výkon, který si zasluhuje vysoké ohodnocení. Rytmicky naprosto v pořádku, choreografie byla nápaditá. Tanec měl určitě úroveň třídy B a byl tím nejlepším, co dnes bylo k vidění. Tomuto tanci jdou vyčíst pouze maličkosti. Drobné chyby by se u Dany Batulkové daly najít v držení hlavy a v příliš vysokých nášlapech v pivotových otáčkách. Další chybičky se objevovaly v netěsném držení, kdy Dana Batulková občas od svého partnera pododstoupila a mezi párem vznikala větší mezera, která by tam být neměla. Přesto je nutno výkon Dany Batulkové ocenit, svým výkonem strčila všechny své soupeře do kapsy. Potvrdila, že je velkou favoritkou celé soutěže, protože podává lepší a vyrovněnější výkony než její hlavní soupeřka. Má známka by odpovídala hodnocení poroty a dosáhla by na číslici 9.

David Suchařípa - Albina Zaytseva

Taneční večer uzavřeli se svým jivem (Route 66) David Suchařípa a Albina Zaytseva. Tance bylo poskrovnu, převládaly pózy a komika. Když došlo na základní krok, objevovaly se u Davida Suchařípy místo kroků poskoky, které jsou velkým technickým prohřeškem. Vystoupení tohoto páru prakticky nelze hodnotit, protože k tanci jako takovému nedošlo. Vystoupení sice bylo zábavné, ale je zapoptřebí mít na paměti, ž jde o taneční soutěž s prvky show, nikoli o komickou show za hudebního doprovodu. Jive Davida Suchařípy měl s jivem společného asi tolik, co slepice na paprice s biftekem a oblohou. Polovina poroty nepochopitelně udělila vysoké známky, snad jako útěchu za předvedenou show. Mé hodnocení by bylo stejné jako u druhé poloviny poroty, 4.



Hodnocení poroty

 

 

Hlasování diváků rozhodlo, že druhým párem, který soutěž opustil je zpěvačka Iva Frühlingová s Michalem Kostovčíkem.

 

 

  Michal Kostovčík & Albina Zaytseva - MČR 2008  

 

 

Původní verze byla psána v den vysílání a v kratší verzi pro http://revue.idnes.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fabera | čtvrtek 20.11.2008 1:05 | karma článku: 15,59 | přečteno: 7746x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 383x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4181x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3416x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik