Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem tančil v pekle

Za čtrnáct dní vstoupí do kin "nejnadějnější český film sezóny". Hlavní role ve filmu Tomáše Mašína "3 sezóny v pekle" ztvárnili mladí herci Kryštof Hádek a Polka Karolina Gruszka.

Oficiální plakát v anglické verziextrafilms.eu

Kryštof Hádek představuje ve výpravném historickém snímku básníka ne nepodobného Egonu Bondymu. Píše se rok 1947 a svět vypadá optimisticky. Devatenáctiletý Ivan Heinz (Kryštof Hádek) utíká z domova aby žil přítomným okamžikem po boku zkušené ženy, bisexuální Jany (Karolina Gruszka). Tolik oficiální text distributora.

Film se odehrává v letech 1947 až 1950 a promítá se v něm celospolečenská změna po komunistickém puči v roce 1948. Život náhle přestává být tak bezstarostný a střet s novou mocí je nevyhnutelný. Součástí filmu je i scéna v tanečním baru. Jak bývá zvykem, natáčení se vleče a natočit několik vteřin filmu zabírá několikahodinové úsilí. Záběry s tancem i pár záběrů v sále bez tance zabraly celý natáčecí den a ten měl v tomto případě zhruba čtrnáct hodin.

Na začátku byl telefonát kamaráda, který mi práci před více než rokem, v září 2008 "dohodil". Jako první věc byla nutná kostýmová zkouška na Barrandově. Po krátkém hledání jsme společně s mou filmovou taneční partnerkou našli správnou budovu a nastalo zkoušení kostýmů vhodných k této příležitosti. Zatímco má partnerka měla zkoušení celkem jednoduché, u mě nastaly problémy, ale i ty se nakonec vyřešily. Největší potíží se ukázal být saténový vázací motýlek, který ne a ne držet svůj tvar a neustále prokazoval tendenci k rozvazování se. Ještě společné foto do archivu, označení kostýmu číslem a jménem a byli jsme propuštěni.

Nastal den D, den natáčecí. Sraz byl brzy ráno hned vedle Jindřišské věže a užili sjme si výhody plynoucí z postavení tanečního komparsu, který měl přednost před ostatními prakticky všude. V kostýmérně, v maskérně i u cateringu. Po snídani se štábem nastal společně s ostatními hromadný přesun do hotelu Bohemia za Prašnou branou. Skupina podivně zastarale a přitom honosně oblečených lidí budila patřičný rozruch u za prací spěchajících kolemjdoucích. Konečně jsme byli na místě, sešli do podzemního sálu, kde jsme měli strávit prakticky celý den.

Na natáčení bývá zajímavé sledovat ostatní komparsisty, jak k natáčení přistupují. Ostřílení komparsisté, kteří mají tuto činnost jako přivýdělek zaujímají strategická místa, aby se co nejméně namáhali, většinou při okrajích záběru nebo v rozích, kde je malá pravděpodobnost, že by jejich klidné rozjímání bylo rušeno režisérskými záměry, herci nebo jinými komparsisty.

Další skupinou jsou komparsisté, kteří naopak chtějí být co nejvíce a za každou cenu vidět. Ti se snaží naopak dostat co nejvíce do záběrů, vybírají si místo blízko hlavního dění a snaží se zaujmout režiséra snad v přesvědčení, že by mohli dostat tak zvanou epizodku. Poslední skupinou jsou komparsisté, kteří jsou na podobné akci možná i poprvé a je všechno pro ně nové, a tak se zvědavě rozhlížejí.

Postavení tanečního komparsu je výjimečné. Tanečníci se povětšinou pohybují v těsné blízkosti tančících herců, zaujímají přední místa při záběrech na parket, protože musí krýt zbytek tančících z řad běžného komparsu, aby nebylo ve filmu vidět, jak moc to ti vzadu neumí. Předně jsou ale tanečníci profesionálové, kteří se před kamerou chovají přirozeně a ve své podstatě kameru nevnímají, nemají-li to za úkol. Plní příkazy režiséra jak mají vyplňovat záběr například prodloužením kroku nebo uhnutím ze záběru, aby byli vidět především herci.

Na tomto natáčení jsme byli s mou taneční partnerkou a další tanečníci usazeni ke stolům hned vedle parketu. Od těchto stolů byli doslova vyhnáni "přebyteční" komparsisté a bylo nařízeno, že naše místa musí zůstat volná, abychom si měli kam sednout. U našeho stolu seděl muž s cvikrem a evidentně se snažil režiséra zaujmout. Prozradil na sebe, že je také herec s vlastním divadlem. Při hrané konverzaci lehce přehrával a nakonec se mu v druhé části natáčecího dne podařilo doslova se vnutit na taneční parket. Mezitím stíhal ještě omračovat svými uměleckými a hereckými schopnosti a historkami další spolusedící u stolu, lidově by se řeklo, že jí vykecával díru do hlavy.

Kolem patnácté hodiny nastala doba oběda, na který jsme opět kráčeli Prašnou branou zpět k Jindřišské věži. Sdělovali jsme si drobné zážitky a vzácně jsme se shodli v názoru na u mého stolu sedícího taky umělce. Během těch pár hodin se stačil tak dokonale projevit, že ho měli přečteného i mí kolegové tanečníci, i když seděli u stolů přes parket. Oběd rychle utekl a my museli zpět na natáčení.

Na parket přibyli z komparsu vybrané další tři páry, mezi nimi i náš umělec s naší spolusedící. Opět jsme dostali pokyny jak vyplňovat záběry a právě tento muž se rozhodl že se musí stůj co stůj dostat do záběru i za cenu porušení režisérského příkazu. Naštěstí zjevně neměl taneční zkušenosti a i když poměrně rychle pochopil nikterak složité kroky, proti naší spojené vůli neměl šanci se prosadit a protlačit do nepatřičných míst.

Vždy narazil na neprostupnou hráz tvořenou alespoň jedním z párů tanečního komparsu. Provedl zoufalý výpad a málem vrazil do kameramana, když mu nevyšel krok. Záběr se ještě asi třikrát opakoval a nakonec jsme našemu umělci dopřáli i ten jeho kousek slávy, když jsme ho jednou pustili přímo před kameru. Natáčecí den pomalu končil, dodělávaly se ještě ruchy. Na ty už nebylo herců ani tanečníků zapotřebí, a tak nás režisér propustil. Ještě před tím hercům poděkoval a poděkoval i nám tanečníkům, kteří jsme strávili prakticky celý den na nohách (odměnou nám byl i potlesk běžných komparsistů). Poslední cesta k Jindřišské věži, převléknout se do civilu a ještě cesta domů k zaslouženému odpočinku.

Nemohu pochopitelně z nějakých třech natočených minut posuzovat celý film, ale myslím si, že by mohlo jít o velice dobrý snímek. Pan režisér Mašín byl po dobu natáčení v tanečním baru celou dobu příjemný a nechával hercům dostatečný prostor pro své vlastní vyjádření a pojetí postav. Doufám, že se film bude líbit a za sebe jsem zvědav, na kolik vteřin se objevím na plátně a jak se mi povedly taneční kreace.

 

Oficiální trailer k filmu "3 sezóny v pekle"

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Fabera | čtvrtek 12.11.2009 19:30 | karma článku: 7,19 | přečteno: 1292x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 14,01 | Přečteno: 357x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 12,38 | Přečteno: 384x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,81 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,93 | Přečteno: 4182x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 12,07
  • Průměrná čtenost 3417x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik