ANO a ČSSD zrušily proslunění, před okny vám developer postaví věžák

ANO a ČSSD včera v radě hl. Prahy zrušily požadavky na proslunění bytů v Pražských stavebních předpisech. Vzaly tak lidem jednu z možností bránit se, aby jim developer nepostavil před okny věžák.

ANO a ČSSD včera v radě hl. Prahy zrušily požadavky na proslunění bytů v Pražských stavebních předpisech. Vzaly tak lidem jednu z možností obrany proti zahušťování sídlišť. Ta jsou v současnosti pod nájezdem developerů, kteří skoupili nízké objekty občanské vybavenosti a chtějí je nahradit věžáky bez ohledu na okolní obyvatele. Na bytech mají průměrně 50% marži, tak se činí. Podle výpočtu odborníků z bytu za 6 mil. Kč ve věžáku jim zůstanou 3 mil. Kč.

Povinnost zajistit, aby do bytu šlo alespoň chvíli slunce, se tedy nakonec členům rady hl. m. Prahy za ANO a ČSSD vypustit z Pražských stavebních předpisů podařilo. Krnáčová se o to pokoušela opakovaně.  Přitom řešení je jednoduché. Tyto technické detaily lze řešit tak jako u požadavků na denní osvit zařazením do určitého druhu zástavby, jiné v blokové a jiné v té rozvolněné. Také naprosto odmítám odůvodnění, že neosluněné byty v centru jsou daleko dražší než na sídlišti a proto vlastně oslunění nikdo nechce. Na byty v centru a na sídlišti jsou úplně jiné nároky. Na sídliště se lidé stěhují právě za sluncem a zelení a kvůli tomu oželí blízkost služeb, práce či zábavy. Obé se jim teď developeři snaží vzít. V odůvodnění změny předpisů není vůbec uvedeno, jak se tato změna dotkne domů v okolí nové zástavby. Asi záměrně, aby jejich obyvatelům nedošlo, že úplně ztratí možnost se bránit proti tomu, že přes nový dům k nim již slunce nezasvítí. Už takové záměry v Praze máme, zastavět dům z jihu, takže z přilehlých bytů se stanou kobky. Opravdu chceme takto bydlet?

Ze seriálu „Tady není developerovo!“

Autor: Eva Tylová | středa 18.7.2018 10:53 | karma článku: 39,86 | přečteno: 3980x