Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z premianta odpadlíky: Do jaké míry nese za současnou situaci vláda ČR spoluodpovědnost?

Komentátoři v posledních dnech a týdnech vládu nešetří. Někteří tvrdí, že tisíce lidí umírají zbytečně, jiní zase, že vláda a její poradci nesou spoluodpovědnost, nebo že ministři tím, že stále mění pravidla, popírají sami sebe...

A ještě jiní píší například o "pokusech na lidech". Vrátím se s dovolením nejprve do dubna letošního roku, byl nouzový stav a Česká republika na tom byla v první vlně epidemie ve srovnání s ostatními zeměmi velmi dobře, a to, ať se týká zemřelých nebo nakažených. Byli jsme dáváni za vzor ostatním zemím, které měly daleko horší čísla než u nás. Mezi nejvíce zasažené země patřily USA, Británie, Itálie, Španělsko a Francie.

Dvanáctého dubna jsem napsal českému premiérovi Andreji Babišovi dopis jako odpověď na jeho dopis z počátku roku, a i když v té době přicházely znepokojivé zprávy z USA, Velké Británie a Francie o tisících obětí a desetitisících nakažených, ve svém dopise Babišovi jsem mimo jiné napsal:

„My (Česká republika) jsme nyní slavili sto let podoby naší státní vlajky, která je tedy od roku 1920, a má stejné barvy jako například Velká Británie, nebo USA,….Pobýval jsem v něm (v anglosaském světě) a domnívám se, že bude koronavirovou krizí nakonec zasažen méně než například Evropská unie.“

Vzhledem k vývoji, který byl v dubnu, když nikdo nevěděl, co bude další den, a vzhledem k tomu, jak jsme si dobře vedli, by nikdo na tento názor nevsadil nejspíše ani pětník. Po osmi měsících se však dá říci, že moje především ekonomická predikce byla jednoznačně správná. Ve druhé vlně se během října a listopadu z Česka jako premianta stal jeden z nejhorších států na světě.

Podle těch nejsmělejších odhadů se bude Česká republika z koronavirové krize a jejích ekonomických následků vzpamatovávat dalších deset let (a to mluvíme pouze o vyrovnaném státním rozpočtu, nikoliv o státním dluhu). Došlo k astronomickému zadlužení, které budou muset splácet následující generace. Zatímco USA a Velká Británie jsou z nejhoršího venku, nás to nejhorší teprve čeká.

Andrej Babiš se svou vládou měl dost času na to, aby Českou republiku na druhou vlnu připravil, šlo prakticky o tři měsíce: červen, červenec a srpen. Tento čas byl nicméně z dnešního pohledu zcela promrhán, v červenci začaly parlamentní prázdniny a ve druhé polovině srpna došlo k tomu, že se během několika dní několikrát měnila pravidla, která měla platit od září, odnesl to nakonec zcela nepochopitelně epidemiolog Maďar, který požadoval silnější restrikce.

Ve svém poselství “Ahoj lidi“ si Andrej Babiš někdy v této době na svých sociálních sítích postěžoval, že před letními prázdninami byl velký tlak, velká “poptávka“, aby se hranice otevřely, a vláda nakonec tomuto tlaku podlehla. Zatímco Babiš vyzýval, aby lidé trávili dovolenou v domácích luzích a hájích, ne každý z jeho okolí si to vzal k srdci, zahraniční dovolená je zkrátka zahraniční dovolená.

A tak bychom mohli pokračovat dál a dál, až k tomu, co píší k současnému stavu mnozí komentátoři, kterým se nelze divit, že za nezvládnutí druhé vlny osočují vládu a její nesrozumitelná a často protichůdná opatření. Tisícům mrtvých ve druhé vlně se dalo zřejmě předejít, kdyby nebyla promrhána šance, kterou jsme v letních měsících dostali.

Ve svém dopise premiérovi jsem také nadhodil několik oblastí, kde by se daly ušetřit peníze, nebo kde by se naopak daly získat. Vyzval jsem Andreje Babiše, aby vzhledem k nouzovému stavu a kritické situaci k reformám veřejných financí přizval kromě iniciativy Rekonstrukce státu také odbornou veřejnost, například vysoké školy, akademiky, vědce, a další.

Místo toho, aby k takovéto rozsáhlé krizi Babiš přizval další poradní orgán, začal opět situaci řešit ad hoc, po svém. Například, nápad dávat výsluhu všem zdravotníkům se může jevit jako dobrý, ale je dosti nekoncepční, co by na to řekli například učitelé, či další lidé bojující v první linii? Daňový balíček v podobě zrušení superhrubé mzdy je další zásek do veřejných financích, tentokrát pouze za 100 miliard ročně.

Takový výpadek na příjmové straně rozpočtu se bude zřejmě muset vykrýt zvýšením nepřímých daní, a tím pádem zdražováním. Vláda si tak peníze, které přidá, vezme částečně zpět. Něco také jistě vykryje ministryně financí Alena Schillerová díky dluhopisům svého úřadu, což je prý horký tip na letošní vánoční dárek pod stromeček.

Policie požádala o prodloužení lhůty stíhání v kauze Čapí hnízdo, ve které jsou stále dvě obviněné osoby, a jednou z nich je i Andrej Babiš, kterému to přidělává další vrásky na čele. To mu ale nebrání, aby se stále tvářil, že je tím správným a nejlepším, kdo zná recept na to, jak Česko vyvést z koronavirové krize. Pokud se někdy opravdu naplno projeví veškeré nevýhody trestně stíhaného premiéra, tak je to právě za nouzového stavu, kdy má vláda vůči občanům mnohem větší pravomoce.

Z premianta jsme se stali odpadlíky. Nepomohla ani výměna ministra Adama Vojtěcha za Romana Prymulu, ani výměna Prymuly za Blatného. Stejně jako v první vlně nastaly tlačenice v obchodech, nadále panuje již osvědčený a tradiční chaos, nekoncepčnost, protesty v ulicích, degradace Protiepidemického systému (PES), nepřipravenost na očkování, a to vše bez jakéhokoli světla na konci tunelu.

Autor: David Evan | čtvrtek 17.12.2020 17:41 | karma článku: 32,31 | přečteno: 4210x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik