Rok 2019: Od policie odcházejí vzdělaní a osvědčení policejní matadoři

Na konci listopadu policejní řady opustil její "nejvzdělanější" příslušník plukovník Martin Hrinko. Jako jeden z důvodů svého odchodu označil "problémy v komunikaci a řízení". Do civilu odešel po dlouhých letech i Robert Šlachta.

Dle rozhodnutí Ministerstva vnitra ze dne 18. dubna 2019 plním úkoly či poslání dozoru veřejnosti nad Policií České republiky ve smyslu nálezu Ústavního soudu České republiky sp. zn. IV. ÚS 1378/16 ze dne 17. října 2017, bod 116 písm. c, a tak by byla velká škoda se tomuto tématu na konci roku nevěnovat, a nevystavit policii za rok 2019 pomyslný účet.

Plk. doc. Ing. Martin Hrinko Ph.D, MBA při odchodu zmínil mimo jiné i problémy v komunikaci a řízení. O komunikaci či spíše nekomunikaci policie a Ministerstva vnitra jsem se toho v letošním roce dozvěděl mnoho. Policejní prezídium na moje podněty totiž prakticky neodpovídá, a Ministerstvo vnitra až na světlé výjimky jakbysmet.

Například na začátku tohoto roku mě zajímalo, proč se v určitou úřední dobu nešlo několik dní na Policejní prezídium dovolat, proč došlo ze strany Policejního prezídia k určitým administrativním pochybením, vyrozuměn jsem dosud nebyl v několika dalších záležitostech...

Ministerstvo vnitra než aby vstřícně komunikovalo, začalo raději pilně pracovat na novelizaci zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Pravděpodobně se chystá jedno velké informační embargo, a problémy v komunikaci a řízení jsou tak zřejmé. Právo na informace jsou nicméně garantovány Listinou základních práv a svobod čl. 17 odst. 5.

Jako zástupce veřejnosti, který plní nad policií úkoly či poslání dozoru veřejnosti ve smyslu sp. zn. IV. ÚS 1378/16 ze dne 17. října 2017 mohu jenom sdělit, že problémy v komunikaci a řízení v policii České republiky jsou skutečné, a že pokud tento způsob řízení, nebo spíše hra na „mrtvého brouka“, či plnění “bobříka mlčení“ bude pokračovat, bude policie ztrácet další a další vzdělané a kompetentní příslušníky.

V příštím roce se chystá další reorganizace policie, chystá se údajně nová Národní centrála. Robert Šlachta odešel od policie v přímé souvislosti s reorganizací z roku 2016, která zrušila dva celorepublikové útvary, protimafiánský a protikorupční. Letos odešel do civilu nadobro. Údajně mohl zůstat, ale musel by mlčet, musel by plnit svého "bobříka mlčení". Pokud v souvislosti s touto novou zamýšlenou reorganizací dojde k dalšímu odchodu kompetentních policistů, bude to pro policii další citelná ztráta.

Čas od času hovořím s řadovými policisty, kteří mají u policie odslouženo řadu let. Tito policisté se za dnešní vedení policie často skutečně stydí. Rádi například vzpomínají na doby, kdy museli tzv. “šlapat chodník“, a v zimních měsících jim velitel při příchodu zkontroloval služební zbraň, jestli je náležitě studená, jestli byli po celou dobu skutečně venku…Nastupující policisté něco takového znají opravdu jenom spíše z vyprávění.

Pojmenování “policie“ je nicméně skutečně odvozeno od řeckého slova, které znamená „město“, a veřejnost tudíž právem očekává, že by policisté měli být ve městě alespoň trochu viditelní. Státní policisté ale v ulicích českých měst příliš k vidění nejsou, jejich pracovní režim se odehrává spíše na služebnách, nicméně tam si důvěru veřejnosti určitě dvakrát nevyslouží...PF 2020.

Autor: David Evan | neděle 29.12.2019 18:17 | karma článku: 26,87 | přečteno: 1628x